Тема: Украйна

17 Септември, 2024 13:32 7 291 86

Отчаяните украинци, които не искат да се бият на фронта

  • украйна-
  • войници-
  • мобилизация-
  • русия-
  • война-
  • гробища-
  • дезертьори-
  • армия-
  • фронт

Във военното гробище на Лвов има стотици гробове на украински войници, а почти всеки ден се появяват нови

Отчаяните украинци, които не искат да се бият на фронта - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Карпатите в Югозападна Украйна. Руски ракети и дронове тук прелитат съвсем рядко, но тъкмо насред тази природна идилия растящото напрежение сред украинците може да се почувства особено силно. Защото дори по тези места в Западна Украйна следите от войната се виждат навсякъде. Близо 900 дни след началото на руската война срещу Украйна умората в украинското общество е осезателна – дори в уж сигурните западни части на страната.

Всеки ден никнат нови гробове

Във военното гробище на Лвов вече има стотици гробове на украински войници, а почти всеки ден се появяват нови. Отчаяни мъже, които не искат да имат подобна съдба, се опитват да избягат през Карпатите в съседна Румъния. Крият се в горите и пресичат опасни реки. В някои случаи опитите за бягство завършват фатално. В едно населено място на границата между Украйна и Румъния срещаме мъже, чиято задача е да предотвратяват подобни бягства. Питаме ги дали проявяват разбиране за мъжете, които не искат да се бият на фронта.

„Всички се страхуваме. Но докато едни намират начин да преодолеят страха си и решават да изпълнят дълга си, други предпочитат да бягат. Защо едни могат да защитават страната, а други не?“, пита риторично Васил Максимюк от Украинската гранична защита.

Дилемата на Украйна е очевидна: държавата се нуждае от мъже, за да се защитава. И затяга законодателството за военната наборна служба. Това обаче поражда силно недоволство, което все повече разделя украинците. Граничарят критикува начина, по който сега се набират попълнения за армията: „Ако някой наистина изпитва смъртен страх от това да се бие, защо да го изпращаме на фронта, след като може да бъде полезен и в тила, например да се грижи за снабдяването на частите?“, пита Максимюк.

Граничарите изпълняват дълга си

И понеже това не се случва, граничарите сега имат много повече работа от преди. Максимюк и колегите му патрулират с обучени овчарски кучета из граничния регион, търсейки следи от бегълци. Нови огради, безпилотни самолети за наблюдение, допълнителен персонал и термокамери - Украйна е принудена да инвестира повече средства в защитата на стотиците километри от своята югозападна граница. Който от бегълците успее да стигне дотук, е почти успял – само няколко метра остават до румънската граница.

После изведнъж наблюдаваме мъж, който прерязва оградата от бодлива тел и побягва, но граничарите успяват да го спрат преди да се е прехвърлил на румънска територия. Мъжът остава спокоен, не се съпротивлява – може би, защото знае, че ще бъде глобен само за опит за преминаване на границата. На нашите въпроси за опита му за бягство обаче той отказва да отговори.

Граничарите просто изпълняват дълга си: „Не изпитвам нито гняв, нито радост“, казва Васил Максимюк, който се опитва да остане безразличен.

Военновременните закони ограничават някои от основните права, които са неприкосновени в мирно време. Докога едно демократично общество обаче може да търпи това положение?

Хората се спасяват както могат

Живописни села опустяват, страданието на хората нараства, а с него и разбирането, че не всички безропотно ще се подчинят, когато ги призоват в армията. „Всички от нашето село се записаха доброволци. Никой не изчака първо да го повикат. Но това беше в началото на войната. А сега хората се спасяват както могат“, казва за ДВ Любов Попович от едно погранично селце с 500 жители.

Десетки мъже, жители на селото, са вече на фронта – включително и тези, които имат семейства и деца. Четирима от тях са убити, много други са се върнали осакатени – кой без ръка, кой без крак. „Разбира се, че не искам да отстъпваме територии на Русия, но някак си всичко стигна до задънена улица. Хората умират ли умират, а резултат няма“, добавя Попович.

И наистина - всеки ден в Украйна погребват войници. Погребалните церемонии междувременно са се превърнали в рутина. Съчувствието на хората се усеща, те са единни в скръбта си. А също и в надеждата си за справедлив мир.

Автор: Василий Голод


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Острото

    107 9 Отговор
    Да дойдат на Слънчев бряг.

    Коментиран от #50

  • 2 бачо

    155 5 Отговор
    "Всеки ден никнат нови гробове"- и защо лъжете бре,преди малко писахте че от началото на войната украйна имала 80к жертви ,а сега съвсем друго,да ви и таковам новините,не знам дали някой ви вярва изобще

    Коментиран от #17, #22, #23, #26

  • 3 Некой си

    161 9 Отговор
    По българските и гръцките курорти е пълно с отчаяни украинци. От отчаяние са всяка нощ пияни и не могат да ги изгонят от заведенията. От отчаяние!!!

    Коментиран от #28

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бонев

    133 7 Отговор
    Тези които искаха да се бият вече са в земята, сегашните са овце на заколение.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТаУмВзе

    93 5 Отговор
    Тва не е Праведна Пропаганда брее! Нали окраинчето побеждаваше а у. Са Бегаскус бичат нещУ!
  • 10 Прогрес

    106 9 Отговор
    Даже и Дойче Веле разбира, че Украйна замина
  • 11 Саса

    121 8 Отговор
    Тази мръсна война, спонсорирана от Запад ще вземе още стотици хиляди жертви за съжаление.... А пък военната индустрия на Запад ще спечели още милиарди долари и евро... Докато продължава наливането на толкова много въоражение и средства, то войната няма да приключи скоро... Западът ще печели от войната, горките украинци са само пушечното месо....
  • 12 Чочо

    105 8 Отговор
    Никой не иска да умира заради янките.
    Само бандеровците.
  • 13 Механик

    94 9 Отговор
    "Във военното гробище на Лвов има стотици гробове на украински войници, а почти всеки ден се появяват нови"
    Не е вярно. Преди малко пишеше, че от начлото на войната има само 80 хиляди загинали укри. Нещо не излиза аритметиката.
    Умират само руснаците. Дойчевеле каза че са повече от 6 милиона само убити и над 500 милиарда ранени. А Путин вече няма войници, крие се в бункера и си слага ботокс.
    (дано не съм пропуснал некоя опорка)
    п.п.
    Опааа, без малко да остана без шекелче днеска. Забравих да кажа, че в Русия нямат кокоши яйца.

    Коментиран от #73

  • 14 Госあ

    14 42 Отговор
    според мен първата стъпка трябва да направи запада, като обяви че ще позволи неутралитет на Украйна....и без това вече притежават много земи, просто няма да имат военни бази там. И ако Путин не направи никакъв компромис, просто да действат като на война и хем да вземат цяла Украйна, хем да разположат оръжия за масово унищожение срещу Русия там. Защо се гаврят така с тези хора...

    Коментиран от #20, #25, #34

  • 15 Че то кой

    71 6 Отговор
    иска да се бие на фронта на страната на украинската армия? Никой...
  • 16 БЪЛГАРИН 🇧🇬

    68 2 Отговор
    Кой каквото иска да говори, ВСИЧКО Е ЗА ПАРИ....НЯМА НАЯЖДАНЕ.
  • 17 Иван

    59 3 Отговор

    До коментар #2 от "бачо":

    Сатанинската Синагога вярва, че гоите могат да бъдат лъгани по всякакъв начин.
  • 18 Буха ха

    71 4 Отговор
    Толкова са отчаяни ма Слънчака, че не могат да ходят и затова се придвижват с Лексуси и Мерцедеси
  • 19 На Сънито и Златни са

    73 5 Отговор
    отчаяните укранци, цяло лято са по дискотеките със скъпите си джипари и арогантно поведение. "Държавата" ни ги толерира, няма служби, няма милиция да ги респектира
  • 20 Дедо Гошо

    76 4 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Първо трябва да питат Русия.И както е казал Бисмарк: С Русия се играе или честно, или изобщо не се играе.

    Коментиран от #32

  • 21 Сатана Z

    41 3 Отговор
    Нерде Лвов , нерде Курск.
  • 22 шаа

    26 3 Отговор

    До коментар #2 от "бачо":

    "не знам дали някой ви вярва изобще"

    фракти им вярва безрезервно

    Коментиран от #30

  • 23 Ха ха ха

    47 1 Отговор

    До коментар #2 от "бачо":

    Не се кахърете колега, никой не им вярва и всички им се подиграваме. Но те срам нямат, че гладно не се стои.Не щастливи!
  • 24 Блинкен

    53 4 Отговор
    Няма значение за нас, че всеки ден стотици гробове на украински войници
    никнат като гъби!
    Важно е на Русия икономиката да запада и да бъде отслабена отбранителната и мощ!
  • 25 Госあ

    6 31 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Например ВСВ запада дава 12 700 танка на Русия, а сега на Украйна са дали 30 ! Каи бате, що за гавра е това....

    Коментиран от #35, #72

  • 26 касапина

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "бачо":

    ДЕЗИНФОРМАЦИЯЯЯЯЯЯ
  • 27 Гориил

    39 3 Отговор
    Цялото страдание на украинците се дължи на лъжите на малкия бандеровски елит за влизането на Украйна в ЕС и НАТО. Никога не е имало такива перспективи и Брюксел никога не е приемал сериозно действителното руско (не украинско) нахлуване в Европа.
  • 28 @@@

    34 3 Отговор

    До коментар #3 от "Некой си":

    За България съм съгласен, че укрите си живеят охолно,
    но за Гърция мисля, че грешиш.

    Коментиран от #43

  • 29 Добър ден!

    3 43 Отговор
    Другари комунисти, Артилеристи, болшевики,роби, волгинистини и други подобни Механици,где МОЧАТА?

    Коментиран от #33, #46, #71

  • 30 Аз само на

    24 1 Отговор

    До коментар #22 от "шаа":

    Бесарабски фронт вярвам.
  • 31 Чичака

    38 4 Отговор
    Хората не заслужават да живеят на тази красива планета наречена Земя. Имаме всичко, няма уважение и любов. Див капитализъм, смърт, гейщина... Природата трябва извърши най - големия геноцид и да не остане жив човек.
  • 32 Госあ

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "Дедо Гошо":

    да де. Да питат. И да се приключва по единия или по другия начин.

    Коментиран от #39

  • 33 В Бахмут

    20 1 Отговор

    До коментар #29 от "Добър ден!":

    и Авдеевка, има и в Мариупол.
  • 34 Яяяяяя

    27 1 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    Москва не вкарва на сълзи

    Коментиран от #40

  • 35 касапина

    15 2 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Тия новите са неуязвими, не като английските и американски куфари от ВСВ, които имаха живот най много 3 дни ,Германците ги опукваха кsто пуканки

    Коментиран от #38

  • 36 Ццц

    48 2 Отговор
    Войната се води заради глобалните интереси на една рухваща империя на 10 000 км от Украйна и алчността на управляващия й "елит" чрез преврат на поставени на място марионетки. За това милиони отказват да я водят, а не стотици, както ни се сервира. Само в Полша има 3 млн, толкова избягаха и директно в Русия. В противен случай всеки би се бил, за да защити семейството и децата си. Дори футболното първенство продължава. "Заплаха" има само за провеждане на избори. А трябва да се види колко поддържат марионетния наркоман и политиката му, но той използва всички ресурси, за да подтиска населението и отказва избори.

    Коментиран от #69, #74

  • 37 Реалист

    50 2 Отговор
    Кой знай украинските граничари колко бегълци са погубили. Като не искате да се биете, свалете Зелената тиква и се предавайте на руснаците!

    Коментиран от #52

  • 38 Госあ

    3 16 Отговор

    До коментар #35 от "касапина":

    германците са опуквали по абсолютно същия начин и руските. Въпреки победата при Курск, която действително е голяма за Русия, съотношенията там го показват.
  • 39 Всъщнист

    22 0 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    Давали са ги на Украйна и Русия . Второ : " Вносът на оръжие в Украйна се е увеличил с 6633% за пет години " това според Службата за стратегически комуникации на въоръжените сили на Украйна,

    Коментиран от #42

  • 40 Госあ

    3 22 Отговор

    До коментар #34 от "Яяяяяя":

    тогава Москва ше плаче. работата е, че всичко е договорено със САЩ. просто мародерстват съвместно поредната държава
  • 41 Гориил

    25 2 Отговор
    Противно на необузданата ви пропаганда, украинските олигарси и висшата средна класа са хора с руска култура и език. Те са абсолютни клонинги на руски финансови олигарси и индустриални барони. В поведението им винаги се усеща нещо имперско, въпреки че Украйна е затънала до нивото на бедна, изостанала и невежа страна (ефектът от скъсването с историческия имперски център).Това можете да видите в ресторантите в София, в хотелите в Албена и по плажовете на Златни пясъци.

    Коментиран от #45

  • 42 Госあ

    1 18 Отговор

    До коментар #39 от "Всъщнист":

    всъщност на Украйна и Русия срещу Германия са дали 12 700 танка, а сега на Украйна са дали 30 танка срещу Русия. Да ти кажа ли за самолетите и останалите неща ?
  • 43 Некой си

    24 2 Отговор

    До коментар #28 от "@@@":

    Миналата седмица в Оринополи, а преди три - Лефкада и Елефсина.
    Такова отчаяние цареше сред хилядите украинци... мъка!
  • 44 Гошо

    36 2 Отговор
    Още в първия месец на войната им беше предложен справедлив мир,с единственото условие да не членуват в НАТО.Те си избраха НАТО и войната.Както казват нашите политици,всеки сам си преценя и си носи последиците.

    Коментиран от #55, #62

  • 45 Императора

    2 29 Отговор

    До коментар #41 от "Гориил":

    Каква империя си ти бе ватенка..империята на изпезналата канализация
    Запомни едно нещо Русия съществува в днешния си вид защото едно време са били толкова гладни че не е имало какво да им вземеш

    Коментиран от #77, #79

  • 46 Некой си

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "Добър ден!":

    В анатомията на комунистическия кмет, който си избрахте, другари либералкапиталисти!
  • 47 !!!

    30 3 Отговор
    Лъвов-свърталище на бандеровци от години.От тук клаха през втора Светлана война хиляди поляци и евреи.Трагедия си има название-Волинско клане.
    Тогава бяха смели с автоматите в ръце.А Сега нямате "Херои"за окопи?
  • 48 Хахахах

    16 2 Отговор
    "Съчувствието на хората се усеща, те са единни в скръбта си. А също и в надеждата си за справедлив мир." Финал като за ленински съботник от автор в Дойче веле, смея се от сърце! Браво, Василий, молодец!
  • 49 Само за НАТО:

    21 3 Отговор
    Таен доклад:
    До сега над 8ОО ООО украински войници са убити във войната
    и всеки ден стотици нови жертви пристигат от фронта!
    Но няма значение, постигаме основната си цел:
    Русия да загуби военната си мощ!
  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Киро Острото":

    Кани ги У ВАС ‼️
  • 51 Има шанс

    25 1 Отговор
    Ако най-много гробове са в Лвов , значи има шанс войната да иде към свършок. Там са най-яростните бандеровци, тоест като бъдат утилизиране нацистите ще се стигне и до демилитаризация.
  • 52 ХА ХА

    16 2 Отговор

    До коментар #37 от "Реалист":

    Е как да свалят зелената тиква като неискат да се бият, сигурно трябва да му кажат хайде слизай.

    Коментиран от #57

  • 53 факуса

    18 1 Отговор
    демокрацията утече на майдана кога хунтата с помоща на сащ завзе власта,а сега изтече и мадата последнич узурпатор смешник дребен,и на радата също,тъй,че законите не важат
  • 54 Дада

    2 32 Отговор
    Евтина руска пропаганда. Всекидневно следя видеоматериали и обмен. Руските трупове и загуби са чудовищни. С цели влакови композиции пристигат по краищата на Русия. И не само, вече има видеоматериали заснети от самите руснаци от Петербург и Москва да недоволстват и снимат как гробищата главоломно растат. Видеата ги има и който се разрови ще ги намери. Русийката е вече едно голямо гробище.

    Коментиран от #61, #64, #70

  • 55 ХА ХА

    14 0 Отговор

    До коментар #44 от "Гошо":

    Тука думата е преценява, ше преценяш у Каспичан!
  • 56 Факт

    11 0 Отговор
    Да ппащат ичМаксимюк на фронта!
  • 57 Реалист

    8 0 Отговор

    До коментар #52 от "ХА ХА":

    За всичко си има начин, само да има желание.
  • 58 стоян георгиев

    12 6 Отговор
    Сигурен съм, че украйнците оценяват положително работата на Зелето 😂
  • 59 Хаха

    25 1 Отговор
    Ахаа... Ама въпросният граничар не е на руската, а на срещуположната граница, на безопасно място, преследна невъоръжени бегълци, на които не им се мре за "ценности", като "демокрация" и "евроатлантизъм"! Хората ще ви повярват, че се биете за Родината, когато натоварите в жипките зеления покемон, всички т.флеци чандаджии и диванни "военни" от Киев и ги заставите да ви поведат лично на фронта, заедно с всичките граничари от западната граница, полиция и военкоми, преследващи нежелаещи да ходят на фронта...
  • 60 Казуар

    1 17 Отговор
    В Русия се образуват огромни опашки да се записват са пушечно месо на Путин.
  • 61 Хаха

    18 0 Отговор

    До коментар #54 от "Дада":

    Дада.... Абсолютно си прав за видеоматериалите, но с един нюанс - огромни кладбища, но с жълтосини знамена, видими от Космоса!
  • 62 Госあ

    22 0 Отговор

    До коментар #44 от "Гошо":

    нищо не са избирали украинците...беше им казано да не подписват нищо....все едно не живееш или поне малко не си живял в България след т.нар. демокрация и не знаеш и не си видял абсолщтно същия аналогичен пример.

    Коментиран от #63

  • 63 Госあ

    25 0 Отговор

    До коментар #62 от "Госあ":

    когато украинците избраха зеления мошеник, предизборната му кампания беше за мир, апропо
  • 64 Алексбг

    11 0 Отговор

    До коментар #54 от "Дада":

    Докато се рееше свободно в Астрала ,неканен гост паркирал големия си пикап в задния ти двор и не иска да си тръгва.
  • 65 Голям и мазен за НАТО,ЕС и САЩ и украйна

    15 1 Отговор
    ДВ отново са сътворили страхотен буламач.
  • 66 Дойче Зе

    20 0 Отговор
    Отчаяни са защото не умират за Окраина, а за Америка и "дълбоката държава"!
  • 67 Дрън , дрън , та пляс

    19 0 Отговор
    Шубето е голям страх . По-умните от украинците знаят срещу кого воюват и преценяват , че няма нужда да умират за нечии празноглави интереси ...
  • 68 тия

    12 0 Отговор
    по прости и от нас излезнаха
  • 69 фактолог

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ццц":

    Официално според ООН напусналите Украйна са 38,6 милиона (от 46 милиона преди войната)....
  • 70 М.И.Житурко

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Дада":

    Верваш ли си?
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Има мааалка разлика!

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Хохохолите получават танковете безплатно - и не са 30, а над 400! А Западът наистина е доставял на СССР много неща, нало не и танкове. Плюс това, че рашките са платили тези "подаръци" до стотинка - ако не знаеш!

    Коментиран от #80, #82

  • 73 От страни

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Пак пропусна най важната опорка - Путин е пак умрел от тумор. Сега ще си мисля кво съм пропуснал пък аз.
  • 74 От страни

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ццц":

    В Русия са 6-7 милиона и продължават всеки ден да прииждат. Самолети с хохъли от цяла Европа се местят в Русия щото в Европа май замириса на депортация направо в ръцете на ТЦК-то. Та сега минават филтрация и кой не е имал изказвания в мрежата може и да мине.
  • 75 антрашпиц

    3 0 Отговор
    Е тая статия не трябваше да я пускате.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 дончичо

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Императора":

    Но не ти отиде да им направиш империята,а империята ти направи държавичка,която твоите я харизаха на янките,не на ЕС,на янките
  • 78 Мориц

    3 0 Отговор
    Я, дойче зеле обърна палачинката!
    Да се готвим ли за такива пасквили , и от страна на нашите грантови "журналисти"???
  • 79 Бльона

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Императора":

    Не се напъвай ,ще ти изскочи някоя веничка на розовата дуп@ра.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "Има мааалка разлика!":

    премахват целия списък, който спокойно може да се намери от достоверен източник. Знае се до последната консерва какво и колко са получили руснаците ! Ясно ли е? И тези танкове са едно от нещата.
  • 83 Ний ша Ва упрайм

    2 0 Отговор
    как тъй нема се бият за американските стратегически интереси? Никви евроатлантици не са тия!
  • 84 Нормалността не е отчаяние

    0 0 Отговор
    Тези, които не искат да се бият не са отчаяни, а НОРМАЛНИ ХО-РА и е нормално да не искат, Вие бихте ли се били за ББ или Кики или Сокола и всичките им "олигарси" ???
  • 85 Всички германски журналисти

    1 0 Отговор
    ли ги напъдиха от DW? За да се напълнят с украински пропагагандатори ли?
    Тоя Василий Гладен , защо не е на фронта? И защо не се е прекръстил на Восилий?

    Коментиран от #86

  • 86 Всъщност тия които бранят

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "Всички германски журналисти":

    земите си и семействата си, са хората от рускоезичните области. А бандеровците от Лвов, искаха да ги изтрепят или прогонят от земите им.
Новини по държави: