9 Октомври, 2024 09:29 1 588 29

Говори Москва: Обвиненията на МИ-5 са неоснователни

  • русия-
  • великобритания-
  • ми-5-
  • кен маккалъм

Руското военно разузнаване се стреми да предизвика хаос във Великобритания и Европа, това заяви началникът на вътрешното разузнаване на Обединеното кралство

Говори Москва: Обвиненията на МИ-5 са неоснователни  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изявленията на ръководителя на британското контраразузнаване МИ-5 Кен Маккалъм за предполагаеми саботажни действия от страна на Руската федерация в Европа нямат основание. Това се казва в съобщение на руското посолство в Лондон, цитирано от ТАСС.

"Руското посолство категорично отхвърля неоснователните обвинения на директора на МИ-5 Кен Маккалъм. По силата на своята професия, Маккалъм е наясно, че страните от НАТО, включително Обединеното кралство, използват прокси и наемнически методи за водене на война. както и провеждане на враждебни разузнавателни операции в контекста на украинската криза. Тактиките за сплашване, които той се опитва да използва, очевидно са насочени към поддържане на отслабващата обществена подкрепа за режима в Киев, който бързо изчерпва финансите и арсеналите на Обединеното кралство", се казва в руската дипломатическа мисия в Лондон, се казва в съобщение в канала ѝ в Telegram.

Припомняме, че във вторник МИ-5 предупреди за мисия на руското разузнаване да създава хаос в Европа.

Руското военно разузнаване се стреми да предизвика "хаос" във Великобритания и Европа. Това заяви началникът на вътрешното разузнаване на Обединеното кралство.

На този фон нарастващата заплаха от "Ал Кайда" и "Ислямска държава" е най-голямата грижа на службата за тероризма.

Маккалъм обвини Иран, че стои зад "заговор след заговор" на британска земя.

Той посочи, че разследванията за държавни заплахи са се увеличили с 48% през последната година, тъй като Русия и Иран са се обърнали към престъпници, наркотрафиканти и подставени лица, които да им свършат "мръсната работа".

"МИ-5 има страшно много работа", обобщи Маккалъм.

Очертавайки заплахите за Великобритания, той отбеляза, че от март 2017 г. МИ-5 и британската полиция са осуетили 43 заговора в напреднал етап, някои от които са били в последните дни на планиране на масови убийства.

Терористичната тенденция, която шефът на разузнаването призна, че го безпокои най-много, е нарастваща заплаха от "Ал Кайда", която се опитва да спечели от конфликта в Близкия изток, и особено от "Ислямска държава", която възобнови усилията си за износ на тероризъм. Като пример той посочи атаката срещу концертна зала в Москва през март.

Досега обаче конфликтът в Близкия изток все още не е прераснал като мащаб във войнствено насилие в нашата страна, отбеляза той.

От хората, които са разследвани за участие в тероризъм, 13% са били на възраст под 18 години, което е трикратно увеличение през последните три години.

Голяма част от речта на Маккалъм беше посветена на държавните заплахи, отправени от Русия и Иран.

Въпреки експулсирането на над 750 руски дипломати от Европа, след като Русия нахлу в Украйна, и изгонването на последния офицер от руското военно разузнаване от Великобритания по-рано тази година, Маккалъм заяви, че прави впечатление как руските държавни служители се обръщат към подставени лица, които да им свършат работата.

"ГРУ по-специално провежда продължителна мисия да създава хаос по британските и европейските улици: видяхме палежи, саботажи и други. Опасни действия, извършвани с нарастваща безразсъдност", отчете той, отказвайки да даде повече подробности.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    25 25 Отговор
    най-голямото зло идва от Русия

    Коментиран от #7, #8, #23

  • 2 Българин

    21 16 Отговор
    Хаяско е пуснал пуделите си из нормалните държави да сеят зло
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 стоян

    20 18 Отговор
    руснаците са най големите спонсори на тероризма в света - под претекст за ,,революция,, - превземане на законната власт с оръжие - поне в 20 държави са били спонсори на преврат
  • 5 Хаха

    14 18 Отговор
    Шефът на ми5 моУ "загрижен" за Европа, чиито съюз напусна Малобритания тържествено, с гръм и трясък преди години!
    Сега ще изпраща джони инглиш, преобречен като руски агент по европейските столици да прави поразии и да обвинява Москва за това...
  • 6 Хасковски каунь

    15 18 Отговор
    Българи,
    не се забърквайте с англосакси и евроатлантици! Нищо добро няма да видите от тях. Това са световните гюбюри
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 13 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Зависи от коя страна на нещата гледаш‼️ И раша и сащя винаги правят добро за себе си‼️ А кой прави по-голямо зло за другите, зависи кого питат хората‼️
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Логично

    8 9 Отговор
    Естествено , че откакто напуснаха ЕС , малобританците се чувстват изолирани . Затова английските служби се опитват да раздалечат Европа и Русия . Жалки малобританци !
  • 10 Британците

    9 8 Отговор
    Всичките са болни от луда крава. Сами си създават голям хаос и заради тях Европа сега потъва. Те искат и сащ да потъне. Но там все още не им се дават.
  • 11 Българин 🇧🇬

    7 6 Отговор
    Малобритания си е пъкъл от престъпници и емигранти . Няма защо да обвинява другите в какво се е превърнала . Добре , че ЕС се отърва от тези англосаксонци .
  • 12 М3 голд

    7 6 Отговор
    Не ви зная МИ5 колко е важна и полезна за Англия, но да имате късмета да настъпи просветление и разведряване в Германия, че да пуснат здравата тръба. Ще ви остане само глухото квичене на острова. А за това точно сега му е времето.
  • 13 Не са нужни саботажни действия

    9 6 Отговор
    във Великобритания. Тя пропада и без тях с часове. Да не си търсят оправдание и външни причини. Външен дълг над 100% от БВП и бюджетен дефицит невиждан от ВСВ до днес...
  • 14 ТаУмВзе

    10 6 Отговор
    Щом тия от мими 5 квичат на умрело, всичко е точно! ХАХАХХАХ
  • 15 Еми за това....

    6 8 Отговор
    Трябваше от по рано да въоражите Украйна с модерно оръжие и досега да са смачкали руснаците като въшки.

    Коментиран от #20

  • 16 Русия била виновна

    9 4 Отговор
    че Великобритания духа яко супата..... смях... Сега като сложат и ДДС на студентските такси и съвсем ще я втасат. За година само загубиха 1 милион чуждестранни студенти които ги храниха, а сега съвсем никой парите си на тези малоумници няма да дава
  • 17 хаос във Великобритания

    7 5 Отговор
    Тепърва предстои ...и идея нямат даже какъв. Русия обаче няма никакво отношение към това
  • 18 Лондон град реве

    9 5 Отговор
    Русия всичко ще помете. Лондон злато няма, всичко е измама.
  • 19 Още малко и да не повярвам

    6 3 Отговор
    че всички синдикални действия в света все Путин ги организира
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 россиян..

    4 1 Отговор
    Що търкаш 20..ами самоубиствата в албиона и студените държави в прибалтика и скандинавия-водят в класацията на е.с..за което трябва да има виновен и това е масква.
  • 22 Бивша крадлива колониална сила

    8 2 Отговор
    Колос на глинени крака. Цялата им икономика е пълна пародия.
  • 23 Иванов

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Ти си най заблудения българин,ако ни ти са платили да го напишиш.Най голямата заплаха идва отвъд океана.Краварите.
  • 24 Наритай руснак

    11 3 Отговор
    Ще ги усетят набързо миризливите руски палячовци,по неприятната миризма ,и ще ги наритат здраво!
  • 25 явер

    9 2 Отговор
    Ако бяхме на страната на Русия в България щяха да са убити и в затвора много българи, други избягали в чужбина. Благодаря на Господ, че сме на правилната страна и положението у нас е сравнително нормално. Партия "Възраждане ", ако е на власт и руският диктатор им каже, че Пиринска Македония трябва да се предаде на Северна Македония, ще го направят, само слуги и предатели в България.

    Коментиран от #29

  • 26 Човек със спомени

    3 10 Отговор
    На калпави политици Москва им пречи. Прилича ми на една стара поговорка на калпав,,,,,,,,, му пречи,,,,,,
  • 27 Иван

    10 1 Отговор
    Каквото и да каже Путя е неоснователно !
  • 28 Булдог

    1 7 Отговор
    ,,Ако искаме да унищожим Тероризма трябва да бомбадираме Лондон"-висш американски военен след бомбадировките на САЩ над Афганистан през 2001!
  • 29 Булба67

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "явер":

    А на Ж.М.Ж кой му ,,каза че я призна! Сигурно пак...Москва?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания