Тема: Украйна

21 Октомври, 2024 04:53 984 13

Лондон отвърна на Москва: Не участваме в прокси конфликт в Украйна

  • джон хийли-
  • русия-
  • украйна-
  • великобритания

По-рано руският посланик във Великобритания, заяви, че правителството на Обединеното кралство води агресивна война срещу Русия с помощта на украинците

Лондон отвърна на Москва: Не участваме в прокси конфликт в Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единствената страна, която води война в Европа, е Русия, заяви британският министър на отбраната Джон Хийли, като отхвърли руските твърдения, че Обединеното кралство участва в „прокси“ конфликт в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания, заяви в предаване на Би Би Си: „Моето правителство е твърдо убедено, че правителството на Обединеното кралство води агресивна война срещу Русия с помощта на украинците. Това е марионетна война, водена от правителството на Обединеното кралство чрез предоставяне на смъртоносни оръжия, с които правителството на Обединеното кралство убива руски войници и цивилни граждани.“ Той добави: „Смятам, че вие сте агресивни и водите прокси война срещу Русия“.

Още новини от Украйна

В отговор на тези твърдения британският министър на отбраната заяви: „Има само една страна, която води война в Европа, и това е Русия с нейното незаконно нахлуване в Украйна. Путин може да спре тази война още утре, като се оттегли. Междувременно ще направим всичко възможно, за да стоим на страната на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“.

Изявлението на британския министър дойде в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски представи на световните лидери план за победа, с който да се опита да сложи край на конфликта, предизвикан от незаконното нахлуване на Русия в Украйна.

Според руския посланик в Лондон Зеленски е „отчаян“ и трябва да преговаря с Русия. „Той разбира напълно, че губи не само терен, но и конфликта. Не бих казал, че утре те ще се предадат - те все още продължават да се съпротивляват, но съпротивата е по-слаба“, заяви руският дипломат.

По-рано тази седмица британският министър на отбраната пък повтори подкрепата на Обединеното кралство за Украйна. Той каза: „Ние, като поддръжници на Украйна, трябва да направим всичко възможно, за да засилим подкрепата си за Украйна през следващите седмици и месеци, да окажем по-голям натиск върху Русия, за да гарантираме, че Украйна може да победи, защото защитата на Европа започва от Украйна".

„Те се борят за същите ценности, същите убеждения и същите свободи, които ние ценим, и ние сме длъжни да ги подкрепим толкова дълго, колкото е необходимо“, допълни Хийли.

По-рано този месец Зеленски представи своя „план за победа“ на министър-председателя Кийр Стармър по време на визита в Лондон. Планът беше представен в момент, в който Зеленски настоява Лондон да даде на Украйна разрешение да използва ракетите „Сторм шадоу“ за нанасяне на удари по цели в Русия.

В тристранни разговори на "Даунинг стрийт" британският премиер премиерът, украинският президент и генералният секретар на НАТО Марк Рюте обсъдиха ситуацията в Украйна. Рюте заяви, че няма правна причина, която да възпрепятства използването на оръжия, доставени от Запада, срещу цели в Русия, но допълни, че решенията в тази насока трябва да се вземат от отделните държави, припомня ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Zап. парк

    13 21 Отговор
    Лъжци
  • 2 И Киев е Руски

    23 21 Отговор
    В най скоро време мъгЯвия остроФ ще изчезне и никой няма да жали за населяващите го наркомани
  • 3 Шушумиги

    27 20 Отговор
    Кой им вярва? Има доказателства, не само оръжие и пари дават. Те вече имат и убити военни. Острова трябва да отиде при Анлантида.
  • 4 Kaлпазанин

    28 20 Отговор
    А само да питаме англосаксиите ,с чии оръжия стрелят укрите и с чии оръжия се избиват палестинци ,и с чия помощ и кой създаде исраел ,не ,вие не водите войни убеден съм

    Коментиран от #5

  • 5 Израел се създаде

    26 19 Отговор

    До коментар #4 от "Kaлпазанин":

    С тяхна помощ: "Балфордската декларация"!
    Те бяха загубили първата световна война! Ротшилд им предложи да вкара САЩ на тяхна страна и така заедно да победят Германия! Така и направиха. Но това беше и причината за втората световна. И чак след нея създадоха Израел. Тия са отговорни за много интриги и войни. Да изчезват.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Безплатни

    18 2 Отговор

    До коментар #6 от "Безплатен съвет.":

    Сорос роби. Искате да ви поробят сащиянците. Те вече са ви прецакали. На власт са техни "центове" или по-скоро пачки кредити с напечатана хартия. Кирчовци, които водят страната в пропастта.
  • 8 Европеец

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "Безплатен съвет.":

    И от тебе нищо не зависи.... Какъв е тоя вулгарен език.... Не мога да разбера що за извратени хора сте вие жълто паветниците, унните и красивите..... С Тоя селски език сте за някъде....
  • 9 Клишето на века... :

    16 1 Отговор
    ,,Междувременно ще направим всичко възможно, за да стоим на страната на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“.
  • 10 М3 голд

    12 1 Отговор
    Британският министър си защитава каузата и заплатата. Англия не позволи мир след преговорите в Турция. И разбира се, че са участници срещу Русия. Само, че са абсолютно незащитени и си играят с огъня. Около острова вода и не знаят от къде ще дойде приливната радиоактивна вода. И за какво им е това? Векове грабиха от бившите си колонии. Спрете се, живейте си живота! Радвайте му се и не пречете и на другите! Защото точно там много лесно и бързо може да се обърне палачинката. Настоящата руска доктрина "да не се нападат доставчиците на оръжия на Окраина в един момент може да се промени и да последва отпор. И тогава язък ви за самочувствието.
  • 11 БЛАГОЙ

    8 1 Отговор
    Фалшива новина. Децинформация.Да се задейства факчекинга:)))
  • 12 1001

    7 1 Отговор
    АРИ ВЕ ВЯРНО ЛИ Е ТУЙ>
  • 13 Ами да

    2 0 Отговор
    Как ши участват... Те сега чуват за това...
Новини по държави: