28 Октомври, 2024 07:21 641 13

Китайски хакери подслушват телефонни разговори на американски политици

  • китай-
  • сащ-
  • хакери-
  • подслушват-
  • политици-
  • телефонни разговори

Високопоставени политици от САЩ стават обект на кибератаки, насочени към телекомуникационни мрежи

Китайски хакери подслушват телефонни разговори на американски политици - 1
Снимка: БГНЕС

Свързани с китайската държава хакери са прехванали аудиозаписи от телефонни разговори на американски политици, включително съветник от предизборния щаб на кандидата за президент от Републиканската партия Доналд Тръмп, съобщи вестник „Вашингтон Пост“, цитиран от Ройтерс и БТА.

ФБР и Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност на САЩ заявиха в петък, че разследват неразрешен достъп до търговска телекомуникационна инфраструктура, свързан с лица, имащи връзка с Китай.

Щабът на Тръмп и ФБР засега не са отговорили на запитванията за коментар, отбелязва Ройтерс.

„Вашингтон Пост“ съобщава, че хакерите са успели да получат достъп до некриптирани комуникации, като текстови съобщения и аудиозаписи.

Китайските хакери са насочили вниманието си и към телефони, използвани от хора, свързани с предизборната кампания на кандидатката за президент от Демократическата партия Камала Харис.

Миналата седмица различни медии съобщиха, че освен Тръмп, цел на кибератаките е бил и неговият кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс. Щабът на Тръмп е бил уведомен, че той и Ванс са сред редица служители в правителството и извън него, чиито телефонни номера са били обект на посегателство чрез проникване в системите на телекомуникационната компания „Верайзън“ (Verizon), информира в петък вестник „Ню Йорк Таймс“.

Щабът на Тръмп стана обект на хакерска атака по-рано тази година. Министерството на правосъдието на САЩ обвини трима членове на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция на Иран за атаката и заяви, че те са се опитвали да осуетят изборите, насрочени за 5 ноември.

„Верайзън“ заяви в петък, че разполага с информация за високотехнологичен опит за вземане на прицел на американски телекоми с цел събиране на разузнавателна информация. Компанията добави, че сътрудничи с правоприлагащите органи.

Конгресът на САЩ също провежда разследване, като по-рано този месец американските законодатели поискаха от „Ей Ти енд Ти“ (AT&T), „Верайзън“ и „Лумен Текнолъджис“ (Lumen Technologies) да отговорят на въпроси относно достъпа на китайски хакери до мрежите на американските доставчици на широколентов интернет.

Миналата седмица китайското посолство във Вашингтон заяви, че не е запознато с конкретната ситуация, но подчерта, че Китай се противопоставя и активно се бори с кибератаките и киберкражбите във всякаква форма.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    5 0 Отговор
    Супер
  • 2 Някой

    18 0 Отговор
    Ех, как все горките американци все са жертва.... Сега са им виновни китайците. Ама те самите никога никого не са подслушвали, никого никога не са бомбардирали. Горките. Да ги съжалиш направо!
  • 3 Ротшилд

    6 0 Отговор
    Нека слушат как демократите говорят как ще вземат грантове от нас Господарите на демократите и демокрацията.
  • 4 Да де

    11 0 Отговор
    На америте все някой им е крив...-като че ли те не подсушват...Помним как баба Меркел и другите им васали бяха с увиснали ченета като разбраха цялата истина по повод американското подслушване...
  • 5 Голяма работа

    13 0 Отговор
    Човеконенавистният режим в САЩ слухти целия свят.
  • 6 Номера на "Зеленски"

    6 0 Отговор
    Когато извъши няква беля, веднага нарочва другата страна.

    Същия номер на оня дето е изпуснал газовете си в асансьора, но поглежда с укор съпътниците като си запушва носа дори.
  • 7 Kaлпазанин

    4 0 Отговор
    Как пък един път не прочетохме ,кравари подслушват китайски или руски политици ,аааа един път прочетохме че Мосад е подслушвал швабските и толкова нямаше и един ден така да се каже лек ветрец ,,и нищо .не ,убеден съм че Европа и фащ не се управляват от тях
  • 8 Запознат

    5 0 Отговор
    "са прехванали аудиозаписи от телефонни разговори на американски политици"

    А мога ли да попитам кой е направил тези аудиозаписи и с каква цел и дали не е нарушил законите на САЩ като ги е направил - обаче според праведната пропаганда незаконното подслушване на политици и записването им не е проблем - проблема е че китайчетата са се добарали до техните записи.

    Ами ако те не подслушват и записват политиците си китайчетата нищо няма да прехванат - общо взето издънихме се ама дай да обвиним Китай или Русия или Иран за кафявото в гащите ни.
  • 9 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Ами политиците да си вземат андроид телефон не айфона ако не искат да ги подслушват това е много лоша реклама на айфона защото 99% от американскиъе политици използват айфон изглаждане много надежден във статията
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Някой

    6 0 Отговор
    Какво се оплакват американците, тях ги хванаха да подслушват Ангела Меркел и други висши държавници в Европа.

    В днешно време масово се подслушва, вместо да се оплакват да не говорят по телефжна неща, които не трябва да говорят.
  • 12 Балък

    0 0 Отговор
    Не е хубаво да се пишат подобни статии!!! Първо: ако Китай могат да подслушва,хората ще се запитат какво прави американското контраразузнаване??? Второ: Русия, Китай, Северна Корея, Иран и т.н. са врагове,противници,опоненти и про. абсолютно нормално е да се очаква подобно нещо от тях и да се вземат мерки - нали плащаме затова??? Трето : ако тези страни правят това а САЩ не , са или идиоти или мислят всички други за такива!!!
  • 13 Сандо

    0 0 Отговор
    Китайските хакери са взели пример от янките и явно са били добри ученици.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания