Тема: Украйна

28 Октомври, 2024 16:55 972 16

Украйна арестува доброволец на ООН за шпионаж в полза на Москва

  • украйна-
  • оон-
  • шпионаж-
  • русия-
  • война-
  • покровск

Украинската армия разкри, че 34-годишният доброволец е разкривал позициите на украинските сили и тяхната артилерия

Украйна арестува доброволец на ООН за шпионаж в полза на Москва - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украински служител в Световната продоволствена програма на ООН е бил арестуван по обвинения в шпионаж в полза на руските сили в източната част на Украйна, предаде Франс прес като се позова на изявление на властите в Киев, съобщи БТА.

„Под прикритието на доброволческа служба предателят е шпионирал позициите на силите за отбрана в сектора Покровск“, се казва в изявление на Службата за сигурност на Украйна (ССУ). От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Киев започна няколко разследвания за сътрудничество и държавна измяна - обвинения, които могат да доведат до дълги присъди затвор.

„По време на претърсванията ССУ (украинското разузнаване) иззе мобилния телефон на задържания с анонимен разговор чрез съобщения в него, които той е използвал за комуникация с офицер от ФСС (руското разузнаване)“, се казва още в изявлението.

Украинската армия разкри, че 34-годишният доброволец е разкривал позициите на украинските сили и тяхната артилерия в и около село Покровск, които Русия след това е можела да обстрелва с дронове и управляеми авиационни бомби.

От месеци Москва се опитва да превземе територията към Покровск – логистичен хъб в Източен Донбас, който украинските сили се опитват да отбраняват срещу по-голямата и по-добре оборудвана руска армия. Според украинската армия заподозреният, който вече е в ареста, „е изправен пред доживотен затвор и конфискация на имуществото му“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАЙДАН

    15 5 Отговор
    Намериха бушон !
  • 2 Така е

    11 9 Отговор
    Тази ненужна организация, пробита от терористи, трябва да се разпусне. Нищо градивно не произлиза от нея.
  • 3 Ората

    7 14 Отговор
    Фанаа копейката хахахах
  • 4 айде нема нужда

    17 7 Отговор
    Дабре , че е бил доброволеца , че руснаците нямаше да разберат къде се скатават укрите ...Голяма информация , няма що ....
  • 5 Дедо ви...

    10 4 Отговор
    Ти да видиш! Щабът на отбраната на ДНР съобщи за успешна евакуация на американски гражданин, работил в интерес на Русия на територията на Украйна. Според ведомството мъжът, чието име е променено на Кенет М., е оказвал помощ на руската страна в продължение на две години, намирайки се на територията на Украйна и предавайки ценни разузнавателни данни. Предоставената от него информация играе важна роля в подготовката на военните действия, включително неотдавнашното нападение на село Богоявленка в посока Покровск.
    Статутът на Кенет М. като ценен ресурс прави положението му специално. В момента се обсъжда възможността за предоставянето му на политическо убежище и руско гражданство, което ще му осигури правна защита в страната.
    Снимка на Кенет М. след евакуацията

    Коментиран от #16

  • 6 сега малце

    3 5 Отговор
    бенцин и 🔥
  • 7 голям смях

    9 6 Отговор
    няма се плашите ще дойдат руснаците и ще го освободят

    руснака винаги идва да освободи свойте ! помнете го това
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 хахаха

    10 3 Отговор
    "....тяхната артилерия в и около село Покровск..."

    марче, знам, че много ви се ще руснаците да превземат някакви селца, ама Покровск не е село, а град с население 60 000 души...
    само за сведение, областният град Ловеч е 30 000...
  • 10 сега вече

    10 2 Отговор
    Зеления великан трябва да наложи жестоки санкции на ООН-то, Гутереш да бъде съден от МС в Хага, не стига, че ходи да яде "чака чак" в Казан, да си говори с Путин и се прегръща с Лукашенко, ами сега праща руски шпиони, а договорката беше да шпионират в полза на Хохландия и да си траят, както го правеха до сега.
  • 11 Ами да

    4 3 Отговор
    Агенцията за палестинските бежанци към ООН UNRWA назначила бойци на Хамас за служители, УНИФИЛ покровителства и взима подкупи от Хизбула, сега същата история и в Украйна. Гутериш трябва да отговаря пред международния съд за корупция и тероризъм.
  • 12 Ахил

    4 8 Отговор
    Да припомня един цитат на големия немски политик Ханс Дитрих Геншер. По добре американци да те окупират отколкото руснаци да те освободят. И една стара българска поговорка. Където е стъпил руски ботуш трева не никне. Това е напомняне на партийте които искат да върнат България в руската комина а те са: Възраждане, Бсп, Дс и президента Радев Кеша.
  • 13 Ахил

    4 6 Отговор
    Да припомня един цитат на големия немски политик Ханс Дитрих Геншер. По добре американци да те окупират отколкото руснаци да те освободят. И една стара българска поговорка. Където е стъпил руски ботуш трева не никне. Това е напомняне на партийте които искат да върнат България в руската кочина а те са: Възраждане, Бсп, Дс и президента Радев Кеша. Това са предателите на майка България
  • 14 факс

    2 4 Отговор
    Това ООН се е превърнало в свърталище на кариеристи, шпиони и руски слуги.
  • 15 Арест

    0 2 Отговор
    И гутиереш трябва
  • 16 Руснаците за благодарност

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Дедо ви...":

    И него ще го изнасилят и утрепят като други каубой хихихи
Новини по държави: