Last news in Fakti

12 Май, 2014 10:10 1 688 3

Донецк и Луганск обявиха успех на референдума

  • донецк-
  • луганск-
  • украйна

Украйна, ЕС и САЩ осъдиха допитването като фарс

Донецк и Луганск обявиха успех на референдума - 1
Снимка: АП/БТА

Проруските сепаратисти в източно-украинския регион Донецк обявиха гръмка победа на проведения в неделя референдум за самоопределяне, обявявайки че подкрепа от 89% на гласовете, съобщи Би Би Си.

Подобни резултати се очакват в съседния Лугански регион. Председателят на местната избирателна комисия Александър Малихин заяви, че между 94% и 98% са подкрепили независимостта на самопровъзгласилата се Луганска народна република, предаде РИА „Новости“.

Избирателната активност в Луганск е била 81%, а в Донецк - 75%.

Би Би Си съобщава за сцени на хаос в избирателните секции, на места дори и без кабини за гласуване и без избирателни списъци.

Украйна нарече гласуването „престъпна фарс“, организиран от Русия. ЕС и САЩ също заявиха, че референдумът е незаконен.

Сепаратистите пък обвиниха Киев, че подкрепяни от него въоръжени милиции са убили двама цивилни в Красноармейск. Редица градове в двата съседни региона обаче отказаха да проведат гласуване. Допитването се проведе въпреки призива от края на миналата седмица от руския президент Владимир Путин за отлагане на гласуването, за да се създадат условия за диалог. Неговият говорител Дмитри Песков заяви, че руският държавен глава ще вземе отношение към така проведеното гласуване, съобразно резултатите. Според АП може да се очаква все пак Путин да подкрепи изявеното желание на Донецк и Луганск за отделяне от Украйна.

Въпросът в бюлетината е „Подкрепяте ли самоуправление на Донецката народна република?“ и според различни наблюдатели е доста неясен, давайки възможност за доста фриволни и в нарушение на международното право едностранни трактовки.

Лидерите на проруския бунт в източна част на Украйна досега са дали малко информация за това как трябва изглежда тяхната бъдеща "република", какви права трябва да има и дали ще иска да се присъедини към Русия, както направи Крим през март.

Допитванията до общественото мнение показват, че повечето жители на тази част на Украйна искат да останат в Украйна, но районът да получи нещо като статут на автономна република, способна да устои на прозападния курс на Киев.

ЕС да наложи санкции на още 15 руснаци и кримчани и на 5, базирани в Крим компании.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    6 0 Отговор
    ЕС и Сащ подкрепиха фашисти и националисти за завземане на власт в Киев чрез военен преврат, затварят си очите за над 40 изгорени хора в Одеса, подкрепят украинска войска избиваща украинци, говорят за "монопол на правителството над НАСИЛИЕ".... а сега ми се сетиха за "международно право"!!! да си го заврат там, където слънцето не се вижда
  • 2 alex xela

    5 0 Отговор
    Аз да питам автора на статитята какво е Сепаратист, и защо нарича така хората желаещи свобода от украйна. А и как би нарекал косоварските убийци отцепили Косово.??

    Коментиран от #3

  • 3 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "alex xela":

    Автора не ни е виновен, това сравнение /определение, епитет/-сепаратист, е дадено от други /САЩ, ЕС, сегашното управление на Украйна/. Даже нашият велик първи-"мистър Бийн" го използва, като "изразител" на нашата воля. Та така и така, той ни е близко, да го "попитаме" него, пък и за други работи...
Новини по държави: