Last news in Fakti

28 Юни, 2014 08:01 7 834 9

Рамазан е

  • рамазан-
  • рамадан-
  • ислям

Рамазанът е свещен за мюсюлманите, защото според традицията това е месецът, в който текстът на Корана е бил разкрит на пророка Мохамед

Месецът на мюсюлманските пости Рамазан започва днес в Саудитска Арабия и много други арабски страни, съобщиха религиозните власти, след като са се уверили, че лунният сърп е бил забелязан с просто око.

Рамазанът е деветият месец по ислямския календар (хиджра).

Катар, ОАЕ, Йемен, Кувейт, Йордания, Египет и Тунис също обявиха в официални комюникета, че месецът на постите започва и в техните страни.

По време на Рамазана вярващите се въздържат от вода и храна от изгрев до залез слънце. Те се въздържат също от пушене и от сексуални отношения.

От пост са освободени болните, децата, бременните и неразположените жени, както и военните по време на поход.

Рамазанът е свещен за мюсюлманите, защото според традицията това е месецът, в който текстът на Корана е бил разкрит на пророка Мохамед.

Рамазанът цели съсредоточаване върху духовното, благотворителността и молитвите, както и въздържане от всякакви актове на насилие по време на постите.

Ежегодно Рамазанът започва с честването Хилал, което включва празненства и молитви. Той завършва с тридневен фестивал Ейд ал Фитр, когато мнозина празнуват и се включват в ислямска молитва, наречена салат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 10 Отговор

    Коментиран от #2

  • 2 Troll

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Тасев":

    Симеоне, да си жив и здрав още дълги години, за да се мъчиш колкото се може повече от своята тъпотия.

    Коментиран от #7

  • 3 Toko

    12 1 Отговор
    Честит да ни е на всички българи-скоро ще стане официален за страната ако продължаваме да спим!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Монго

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Toko":

    Добре, че на времето го учих, дето казваш може да ни потрябва- Bayryaminiz kutlu olsun! /да ви е честит празника/ . Само подходящо име трябва да си избера, на Георги-Гюнай ще подхожда
  • 5 Монго

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Toko":

    Опа, позабравил съм го, второто "у" е излишно...
  • 6 koko

    5 1 Отговор
    искат да не работят на тяхните си празници , ама и на наще нещът ама нали сме ТОЛЕРАНТНИ аиде от нас да мине. после ние българите сме били по мързеливи
  • 7 Симеон Тасев

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Troll":

    ти ще се мъчиш
  • 8 Кобрата

    2 1 Отговор
    Честит празник на всички турци и помаци.

    Коментиран от #9

  • 9 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кобрата":

    Празника е мюсюлмански, т.е. не е само на всички турци, а и не всички помаци са мюсюлмани