Last news in Fakti

28 Май, 2020 07:30 2 067 24

В САЩ ограничават абортите, злоупотребявайки с COVID-19

  • коронавирус-
  • аборт-
  • аборти-
  • жени-
  • сащ-
  • оон-
  • бременни

Подобна политика принуждава жените да пътуват от един щат до друг

В САЩ ограничават абортите, злоупотребявайки с COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Няколко американски щата излагат бременните жени на опасност, като пречат на извършването на аборти под прикритието на ограничения срещу пандемията, заявиха днес наблюдатели на ООН от сферата на правата на човека, предаде DPA.

Тексас, Оклахома, Алабама, Айова, Охайо, Арканзас, Луизиана и Тенеси са ограничили достъпа до аборти чрез извънредни заповеди за преустановяване на неналежащите здравни процедури, посочват правозащитните експерти.

"Изразяваме съжаление, че гореспоменатите щати, които имат дълга традиция в рестриктивните практики срещу абортите, очевидно манипулират кризата, за да ограничават сериозно репродуктивните права на жените", каза Елизабет Бродерик, водещ член на Работната група на ООН по въпросите на дискриминацията срещу жените и момичетата.

Подобна политика принуждава жените да пътуват от един щат до друг, за да направят аборт, каза тя. Органът на ООН за правата на жените разкритикува и позицията на американското правителство по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здрасти

    7 8 Отговор
    Тези не са ли чували че земята е пренаселена? На сила никой не може да задължи една жена да има чавета.

    Коментиран от #5, #6

  • 2 High

    2 5 Отговор
    Тва са умрели щати като Тексас *основния щат бутащ този закон* с рязък спад в популацията. Не позволяват аборт дори след изнасилване. Присъдата за канабис беше 15 години , но след като се превърнаха в н1 производител за черния пазар клекнаха и легализираха. Същото ще направят и сега (до 5г) след бум на нелегални аборти ! Всички младежи бягат от Тексас към нормалните щати ... дори липсата на каквито и да е данъци не помага да докарат положителен приръст.
  • 3 Eleonoraü

    9 1 Отговор
    А мотото на корона- кризата не е ли " Спасете човешки живот"!?!? Нали уж и затова бяха и са строгите карантинни мерки- да се предпазят и спасят човешки животи!?!? Иначе какво лицемерие- в едното болнично отделение се борят за спасяването на човешки животи, а в съседното ги абортират....От 01.01.2020 до днес са унищожени чрез аборт worldwide 17.269.520 човешки живота(източник: worldometers)....., годишно са ~ 59 млн.......
  • 4 Само Бог

    7 2 Отговор
    дава живота и само той има правото да решава кой ще живее. Всичко останало е убийство.
  • 5 Eleonora

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Здрасти":

    Прав/а си, жената има право на избор и никой неможе да я задължи на сила ,но и другия, и "чаветата" имат право на живот....

    Коментиран от #8

  • 6 ☠️☠️☠️

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Здрасти":

    Е браво. И това доживяхме. Децата да станат синоним на чаавета. Браво, браво!
  • 7 Предлагам

    6 1 Отговор
    детските градини да ги преместят у махалите. Видяло се е, че така ще се пестят транспортни разходи. Утре ще ви четя пак, че се ежите на поредното убийство или изнасилване? То не е да кажеш, че унищожава дете, което ще е третото или четвъртото в семейството. В България се убива още първото дете. Щото мъжете нямали да я искат, ако знаели, че веч е разширена. Спрете да ми оправдавате това крайно непристойно престъпно деяние.
  • 8 Госあ

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Eleonora":

    Така е, жената никой не може да я задължи на сила да има деца, но когато забременее, можем да я задължим на сила да не убива детето. Мъжът също трябва да носи отговорност.

    Коментиран от #11

  • 9 Госあ

    6 0 Отговор
    Иначе, за тея които са се притеснили за ръста на населението, китайците са го измислили. По едно дете и така. Едното е превенция,другото убийство.
  • 10 Ха-ха

    7 2 Отговор
    Земята била пренаселена. Абе смешници, вие и да не правите деца, една жена в Нигер има средно по 7 деца. Като не правите деца, после нема кой да ви плаща пенсиите и да ви купува услугите.
  • 11 Eleonora

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Именно, това имах предвид и в #5- правото на "избор" на жената не значи, че тя има право да отнеме правото на живот на детето си!

    Коментиран от #12

  • 12 Здрасти

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Eleonora":

    По закон това дето е в корема не се брои живо същество докато не излезе! Така че никакво убийство не е това, спрете се малко. По добре да се махне отколкото да живее някаква скапан мишкарски мизерен робски живот. Но съм забелязал в държавите където са неграмотни, прости, бедни и без никаква култура правят цели футболни отбори.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 ☠️☠️☠️

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Здрасти":

    А знаеш ли какво става, когато едно бебе умре още в корема?!! Излиза на части. Спонтанен аборт. Много шокираща работа за една майка. Затова недей да даваш акъл кой е жив и кой няма право да живее. На мен ядът ми е, че се случва след аборт жената да ражда само недоносени деца или дори да губи тази способност. Не може така!

    Коментиран от #16

  • 14 Като спомена футболни отбори

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Здрасти":

    А ти как мислиш под турско не сме изчезнали като нация?!! Иван Вазов споменава, че преди Априлското въстание сме били 7 милиона българи. Въпреки че в тези земи е имало не само турци, ми и арнаути, и чеченци, и какви ли не. Всичките те са живеели ограбвайки и убивайки раята. Но българинът е можел да живее единствено от земята си и за да я обработва са му били необходими помощници. В тази роля влезли неговите синове. Много от тези синове са живеели робски живот, но са останали в Историята. Никой няма да ти е благодарен за напълно лишен от смисъл живот. Нали ги виждаме такива днес как правят катастрофи и ни смайват с отегчеността си от живота. Техния ли живот ще ми хвалиш?

    Коментиран от #15

  • 15 Здрасти

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "Като спомена футболни отбори":

    Няма база на сравнение преди 200-300 години и сега! И да ти кажа думите на стара бабичка може би над 90. Едно време сме раждали много деца и сме живяли в една стая по 7 човека, и децата като пораснат са помагали на родителите, работили са на полето, гледали са животни, нижене на тютюн. Днес какво става? Знаят само думите искам, дай пари и купи ми. Мързеливи същества дето за нищо не ги бива, мислят само за алкохол и наркотици. Някой ще кажат ще си сам като остарееш, аз ще им отвърна че ако бях спестил всичките си пари дето съм прахосал по тях, щях спокойно да си живея старините. Те сами не могат да се гледат, какво остава да се грижат за някой? Чакат всичко на готово. Жалко че не сме 70те или 80те ще видеха от къде изгрява слънцето.

    Коментиран от #17

  • 16 Здрасти

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "☠️☠️☠️":

    Пак казвам и го повтарям, по закон това не е никакво убийство! И да жената ако няма никакво желание да се занимава с деца, по-добре да го махне. Не сме талибанска държава да вярваме в измислици от преди няколко века като някои мюсюлмански държави. Дори и преди 1990г по Живково време е бил разрешен аборта.

    Коментиран от #18

  • 17 Ай де де

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Здрасти":

    И кво искаш да кажеш, че като са мързеливи и другото дето си написал за днешните младежи, не трябва да живеят ли? Да ги убиваме предварително. А? Ам затова че са такива днешните младежи не са виновни те, ам родителите им че ги възпитават така. И заради некъдарността на родителите да ги възпитат като хората, трябва да са свободни да ги убиват предварително според твоите разбирания?
  • 18 Ай де де

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Здрасти":

    Имала желание да се клати жената пък нямала желание да се занимава с деца! Ай море ами тояга? Точно сега сме талибани че да убиваме толкова деца. Бегай с това закон, закона ще ми казва кой от кога се смятал за човек. Ами ако утре закона ти каже, че и дъртите хора вече не са хора защото не работят примерно и само издръжка и гледане искат и децата им имат свободата да ги утрепят, кво ще делаш? Дай го тоа закон дето го хвалиш да го видим, цитирай го тука.

    Коментиран от #19

  • 19 Здрасти

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Ай де де":

    Наказателният кодекс от 1956 г. отменя съществуващата дотогава забрана за аборт по желание (АЖ). Със заповед №15 на МНЗСГ се определя срокът за извършване на тази интервенция – до края на третия лунарен месец. Инструкция №311 от 02.02.1963 г., обн., ДВ. бр.22.1963, регламентира условията и индикациите за прекъсване на бременност по желание, по социални индикации, над трети лунарен месец, след преценка и направление от 4 специални комисии (ВМИ-София, Пловдив, Варна и НИАГ-София).
  • 20 Здрасти

    2 4 Отговор
    Така че всеки си избира всичко е описано в закона. Който иска да прави наследници трябва да се грижи за тях а не да ги оставя на произвола на съдбата. По някой път възпитанието не играе, много е важно с какви индивиди се събере. Всеки за него си отговаря, един баща не е виновен че синът му е боклук или обратното. Днешно време това са паразити само знаят да ядът и да серът и чакат човек да остарее за да му вземат имота. Примери е пълно в България стига това да искаш как синове и дъщери гонят старите им родители от собствените им къщи защото са ги преписали без да мислят. Честно казано не знам дали си заслужава човек да си пропилее най-хубавите години от живота и да се жертва за да изгледа едни неблагодарни същества станали вече над 30 и още чакат всичко на готово.
  • 21 В крайна сметка се отвориха 2 въпроса

    0 1 Отговор
    Има ли право жената да се "клати" без да гледа деца и има ли право да наложи, че даден живот ще е безсмислен. По първия въпрос: има си предпазни средства, като от тях контрацептивите също са с тенденция да увреждат. Но щом толкова не искат бебе, нека мъжът използва презервативи. Освен това само 2-3 дни месечно може да се забременее. Та значи трябва доста да е навикнала със сношения, че да не може да ги избегне поне тогава. По втория въпрос точно осигуреният живот прави децата да израстват мързеливи, безотговорни и проблемни. Защо? Защото на тях им липсва чувството да изпитат удовлетворение, че могат сами да направят нещо за себе си. Никой не иска мама да му гради живота. Не и изцяло. Защото като не могат да стават по-добри, стават по-лоши. Изключение от това правило още не съм видял, ако някой е видял, нека си изложи опита. Моето мнение е, че децата отрано трябва да ги научим на самоконтрол и отговорност към себе си. Към себе си, а не към мама. Тоест ако направи беля, не мама да го спасява. Защото така всъщност завинаги го погубва. И в същия дух: има си много начини да се предотврати бременност, без да се стига да аборт. Даже напротив - ако вземем предвид всичко, то за да се забременее, значи е прекрачено абсолютно всичко. А това говори за безотговорност. Така че в крайна сметка излиза, че давайки майката предварителна оценка за животът на детето й че ще е безсмислен, това не дава информация че животът на детето ще е задължително безсмислен, а показва че н
  • 22 А показва

    0 0 Отговор
    че нейният е безсмислен.
  • 23 До Елеонора

    1 0 Отговор
    Ти да не си бездетна, че си тръгнала срещу всички жени, а? Нероденото не е годно на самостоятелен живот извън тялото на майката, поне до 6,5 месеца, така че всички аборти преди това трябва да бъдат разрешени. Убийство е, когато индивидът е годен да живее, без да ползва чуждо тяло.
  • 24 Умни и красиви

    1 0 Отговор
    Много умни и красиви има тука. Децата не си ги прави сама жената, така че всяка непланирана бременност е вид изнасилване и всяка неомъжена жена трябва да има право на аборт. Само абортите при семейни трябва да се разглеждат отделно - по здравословни причини, заради предстоящ развод или защото мъжът бе иска повече деца. Познавам 3 семейни приятелки, чиито мъже ги принудиха да абортират, защото не искали второ или трето дете.