Колагенът е основният „строителен материал”, който поддържа тялото здраво и движещо се. Колагенът е необходим е за красотата на кожата, защитава ставните връзки, като същевременно поддържа младежкия вид. За съжаление с напредване на възрастта тялото намалява производството му, пише dariknews.bg.
Именно поради недостига на колаген всяка година жените с все по-голямо безпокойство се поглеждат в огледалото. Кожата видимо избледнява и става все по-суха. Бръчките и пигментацията, свързани с напредването на възрастта, стават все по-забележими от ден на ден.
Балансираното хранене и консумацията на храни, които влияят върху производството на колаген от тялото ни, дават възможност да забавим процеса на стареене.
Ето какво препоръчват диетолозите да включваме в менюто си по-често, за да си набавим повече колаген:
Зеле
Уникален зеленчук, който е отличен източник на фибри. Зелето само изглежда като ежедневна и скучна храна, но то съдържа огромно количество полезни вещества, включително аскорбинова киселина. То има положителен ефект върху стомашно-чревния тракт и тонизиращ ефект върху организма.
В същото време балансираният му състав стимулира организма да произвежда собствен колаген благодарение на мастноразтворимите витамини. Има прилично количество антиоксиданти, които се съдържат в червеното зеле - то ще заздрави тъканите и ще премахне токсините. Кожата видимо ще се освежи.
Авокадо
Рецептата е много проста: който иска красива кожа, яде авокадо. По-трудно е за тези, които не го харесват на вкус. То съдържа много полезни мастни киселини, хранителни вещества и микроелементи с витамини - нищо чудно, че целият свят измисля все по-нови рецепти с авокадо. Снабдяването с витамин Е, който премахва свободните радикали, спомага за поддържането на младостта и здравето. А мастните омега-3 киселини стимулират производството на колаген в кожата.
Риба
Омега-3 и рибата са практически синоними, защото в нея има толкова много от това ценно съединение. Благодарение на таблетките „рибено масло” децата някога растат здрави, със силни зъби и кости. Веществото има благоприятен ефект върху развитието на мозъка и умствените способности, активира синтеза на колаген. Предпочитат се мазните сортове морска риба – сьомга и херинга.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ivailo
13:07 27.08.2020
2 Лост
Коментиран от #4, #5
13:11 27.08.2020
3 Явор
13:11 27.08.2020
4 ЧЕКМЕДЖЕТО НА МАФИЯТА
До коментар #2 от "Лост":
С 640 ЛЕВА БРУТО КАК ДА СЕ ХРАНЯ С ТЕЗИ ХРАНИ , РАЗБОЙКО?Коментиран от #6
13:14 27.08.2020
5 Интелекта,
До коментар #2 от "Лост":
Умът, е даденост! С храна не си придобива, единствено може да се възстанови, особено паметта..13:35 27.08.2020
6 Ти говориш,
До коментар #4 от "ЧЕКМЕДЖЕТО НА МАФИЯТА":
За основна заплата, а не бруто, нали? Признай си, а не да ни взимаш за боядисани врабчета! Та кой на заплата при Борисов получава по-малко от две хиляди лева, на бюджетна издръжка? Срам и съвест, имаш ли?!13:41 27.08.2020
7 Радо
Коментиран от #8
13:45 27.08.2020
8 Лост
До коментар #7 от "Радо":
И за язва са полезни.Коментиран от #10
14:08 27.08.2020
9 Лора
14:15 27.08.2020
10 Голи
До коментар #8 от "Лост":
Охлюви! Други не стават.Коментиран от #12
15:32 27.08.2020
11 Дълбоко Виждащ
15:35 27.08.2020
12 Дълбоко Виждащ
До коментар #10 от "Голи":
те имат незначително количество-колаген !Полезни са много и са лекарство за стомашния тракт!Други са!15:37 27.08.2020
13 ааа
Коментиран от #14
16:18 27.08.2020
14 Дълбоко Виждащ
До коментар #13 от "ааа":
безплатния колаген никога не можете позна!2 пъти месечно на танцьорки и танцьори им даваха Свински уши!Това го знаеха стари пушки,но другото...Само аз го открих и то е най-Якото!(по муфтаджийски).Браво-отлични познания!16:43 27.08.2020
15 един от многото
21:57 27.08.2020
16 мечо
14:48 29.08.2020