Last news in Fakti

29 Януари, 2021 20:05 1 692 5

Португалия легализира евтаназията

  • евтаназия-
  • португалия-
  • смърт-
  • ес-
  • болест

Тази процедура ще бъде достъпна само за португалски граждани

Португалия легализира евтаназията - 1
Снимка: Shutterstock

Парламентът на Португалия гласува за легализиране на евтаназията, с което страната е напът да стане седмата държава в света, позволяваща смъртно болни пациенти да потърсят съдействие от лекар, за да бъде сложен край на живота им, предаде Ройтерс.

Сега остава законът да получи окончателно одобрение от президента Марселу Ребелу де Соуза, който по-рано каза, че ще уважи решението на парламента, съобщи БТА. Законът предвижда хората над 18 години да могат да поискат съдействие, за да умрат, ако са смъртно болни и страдат от "трайна" и "нетърпима" болка, освен ако не са определени за умствено неспособни да вземат подобно решение.

Тази процедура ще бъде достъпна само за португалски граждани и законни жители, за да не се допусне хора да идват в страната с цел да получат медицинско съдействие за край на живота си. Някои отправиха критики във връзка с момента, в който беше гласуван законът. Опозиционната Социалдемократическа партия каза, че заради пандемията от коронавирус, която бушува в Португалия, има "голяма тревога, голям страх сред хората, свързан с въпросите на живота и смъртта". В писмо до парламента две организации, управляващи повечето домове за възрастни хора в Португалия, които бяха тежко засегнати от пандемията, заявиха, че "одобряването на евтаназията представлява неуважение към всички тези хора".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 324

    19 5 Отговор
    С две ръце съм за! Който не е виждал страданията на болните и тези с деменция та той е против. Аз съм ужасена как си отиде майка ми с деменция!
  • 2 Дъртият

    4 9 Отговор
    Човек трябва да преживее или не съдбата си, дори да става дума за каварна болест и нетърпимост към болките . Изпадаш в кома и след това умираш.
  • 3 Овчарник

    13 1 Отговор
    Като нямаш пари за бъбрек няма смисъл да се мъчиш подпиши и ще те приспим...Това е капитализъм..В Нидерландия и други страни полека лека осъзнават измамата..
  • 4 Шекел

    13 2 Отговор
    Що ли Сорос Олбрайт и Бжежински не се евтанизират.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.