2 Февруари, 2021 16:48 1 411 15

Петър Витанов: Пет пъти е изоставането ни при ваксинирането в ЕС (ВИДЕО)

  • ваксина-
  • ес-
  • петър витанов

Погрешно сме планирали

Петър Витанов: Пет пъти е изоставането ни при ваксинирането в ЕС (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

AstraZeneca е задължена да изпълни поръчките си за Европейския съюз, е записано в договора ѝ с Брюксел. Това твърди Европейската комисия. В интервю за Ройтерс Урсула фон дер Лайен посочи, че компанията не е дала правдоподобна причина за забавянето на доставките. Тя подчерта, че "има обвързващи поръчки и в това отношение договорът кристално ясен". Брюксел влезе в сериозен спор с AstraZeneca, след като производителят заяви, че ще намали с 60% доставките заради производствени проблеми в белгийска фабрика, но количествата за Великобритания ще бъдат доставени. За спора за доставките на ваксини говорим с евродепутата от здравната комисия на ЕП Петър Витанов.

„Ние погрешно сме планирали, не сме диверсифицирали риска и всичко това води до последно място по ваксиниране в ЕС“, каза в предаването „Брюксел 1“ Петър Витанов.

„Най-голямото количество ваксини България ще вземе от фармацевтичната компания AstraZeneca," заяви евродепутатът от ресорната Комисия по околна среда и обществено здраве в ЕП Петър Витанов.

"България планира до края на септември да ваксинира 30%, в същото време Испания планира ваксинация на 70% от населението за същия период, Дания планира до края на лятото да е ваксинирала всички. В момента ние изоставаме десетократно от някои страни-членки в ЕС. Вземете една Румъния - преди три дни 48 000 румънци бяха ваксинирани за един ден. У нас същия ден бяха ваксинирани 655 души. Т.е. спрямо тези държи изоставаме близо 10 пъти, а 5 пъти е изоставането ни спрямо средния показател за ЕС," коментира Петър Витанов.

"Една Германия преимуществено е взела ваксини от Pfizer. Да, по-скъпа е, съхраняване се по-трудно и логистично е по-трудна за менажиране, само че навременното ѝ използване спасява човешки животи. Ние се хванахме за най-евтиното, то последно ще дойде и сякаш пренебрегнахме здравето на съгражданите си”, категоричен е Витанов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    6 3 Отговор
    Този за какво се притеснява ?
  • 2 Спас

    11 1 Отговор
    При това управление изоставаме по всичко добро и водим за всичко лошо!
    Мутрите от герб и Гешев - вън!
  • 3 Аз40🏴‍☠️

    9 0 Отговор
    Супер! Само можете да се радвате, че имате повече време да осмислите цялата картина.
  • 4 Министър Ангелов

    5 1 Отговор
    Честит празник Бойко!
  • 5 Последния софиянец

    6 1 Отговор
    Веднъж да е полезно, че сме последни по всичко.
  • 6 Алфа Чакал

    1 5 Отговор
    Първо казвахте ,че няма такъв вирус.После ,че не е засегнал толкова много хора.След това ,че маските не помагат(ония от БОЕЦ палеше маски,после с връзки във ВМА).После ,че ваксините били с чип и да не си ги слагаме.После пък ревете , че за нас няма ваксини.И това едни и същи хора за период от 10 месеца.

    Коментиран от #8

  • 7 123

    6 0 Отговор
    Още по-добре че изостава. Тъкмо истината ще се избистри по-добре.
  • 8 Последния софиянец

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Алфа Чакал":

    Боец никога не са палили маски. Даже ходят с маски по протестите и ги подиграваме за това. Виж аз много пъти съм палил пред парламента. ХА ХА ха

    Коментиран от #15

  • 9 Санитар

    6 0 Отговор
    Търсите под вола теле.Хората не вярват в тия ваксини и не желаят да се ваксинират това са фактите от извора.Няма желаещи всичко свърши набиите си го в кухите продажни кратуни.Аки бяха тръгнали без експерименти на сигурно с умните хора нямаше да става такава кочина
  • 10 Санитар

    5 0 Отговор
    А те повлякли по медиите математици,ковчежници,попове,врачки,социопати,продадени доктори и професори самозванци...Народа не е толкова глупав дори на американците им светна лампата,че нещо става и е много шити
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахаха..

    2 0 Отговор
    Що се косиш бе,5 сме назад,а по умрялост,номер 1..
  • 13 Кънчо

    1 2 Отговор
    Ще има задължително ваксиниране накрая!
  • 14 Петър Витанов, и физика Витанов трябва

    1 0 Отговор
    Да са от едно котило???
  • 15 Алфа Чакал

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Последния софиянец":

    Е Ти още малко ще кажеш че те ни отричаха и коронавируса а после точно техния пълководец с връзки влезе във ВМ да се лекува от коронавирус само кажи от едно и също място ли взимате пари или от различни