Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 19:19 2 167 11

Фон дер Лайен се оправда за забавянето на ваксините и за Ирландия

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • ирландия-
  • урсула фон дер лaйен

ЕК е поръчала на шест производителя общо 2,3 милиарда дози ваксини - много повече, отколкото са необходими на ЕС

Фон дер Лайен се оправда за забавянето на ваксините и за Ирландия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен енергично защити днес стратегията на ЕК за ваксините и определи предложението, което щеше да доведе до гранични проверки на остров Ирландия, като неволна грешка, допусната от бързане, предаде "Ройтерс".

В интервюта за няколко европейски вестника Фон дер Лайен се опита да парира зачестилите критики за бавния старт и ход на ваксинациите срещу COVID-19 в ЕС. Тя реагира и на възмущението, предизвикано от бързо отмененото решение да се задейства член 16 от протокола за Северна Ирландия, който би върнал граничния контрол между Ирландия и британската област.

В. "Айриш таймс" поиска председателката на ЕК, която публикува постове в Туитър, но не се е появявала публично, откакто ЕС постанови, че за износа на ваксини от съюза ще е нужно разрешение, да се извини за решението си. В отговор Фон дер Лайен изрази съжаление, че чл. 16 е бил приет като "временна версия" на решението, но отбеляза, че ЕК се е постарала бързо да намери друго вариант.

В коментари пред френския в. "Монд" тя каза: "Когато се взимат спешни решения, а през тази кризисна година Комисията взе близо 900 такива, винаги има риск да се пропусне нещо".

Фон дер Лайен беше поканена следващата седмица да отговаря на въпроси в Европейския парламент по случая, а утре се очаква Еврокомисията да даде разяснения пред посланиците от ЕС.

Кризата с ваксините се изостри, когато в петък бе обявено, че се въвежда контрол върху износа им. До това се стигна след съобщението, че поради производствени проблеми "АстраЗенека" съкращава до март доставките си ваксини за блока с 60 процента.

Дори с договорените 9 милиона допълнителни дози, за които Фон дер Лайен съобщи в неделя, недостигът е поне 50 процента.

По данни на сайта за научна информация "Светът в данни" (Our World in Data) страните от ЕС са поставили първа доза ваксина на около 3 процента от населението си, при 9 процента в САЩ и 14 процента във Великобритания.

Фон дер Лайен каза, че проблемите с доставките се очаква да се облекчат през втората половина на годината с увеличаване на производствения капацитет на "Бионтех/Пфайзер" и потенциалното одобряване на други ваксини, включително на "Джонсън и Джонсън".

Европейската агенция по лекарствата действа по-бавно от властите на други места, които одобриха препаратите по ускорени процедури. Тя каза, че страните от ЕС са се споразумели за различен подход, което означава, че са нужни три до четири седмици повече.

ЕК е поръчала на шест производителя общо 2,3 милиарда дози ваксини - много повече, отколкото са необходими на ЕС. Производството обаче се оказа огромно предизвикателство.

"Гледам на това като на маратон, при който сме изминали едва първите километри. Трябват ни добра форма и железни нерви, но съм уверена, че ще успеем да стигнем до финиша", заяви Фон дер Лайен пред нидерландския в. "Фолкскрант".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 0 Отговор
    Фон дер кафево пак млеца. Евро съюза се разпадна с Брекзит. Ние да му мислим. И ваксините са същия бизнес като вируса.

    Коментиран от #8

  • 2 Врачка

    13 0 Отговор
    Акушерката с благородно потекло дер Лайен направи каквото можа за да унищожи Германският Вермахт(Бундесвера) успешно.Сега се е заела да дотърка и Еврокочината по нейния си глуповат начин.Успех е начинанието.
  • 3 разтурайте

    1 0 Отговор
    Евробурократщината сте гола вода и евраци по шкафчетата .
  • 4 оди гол бе

    2 1 Отговор
    ''Обличам се, че отивам в Брюксел да вечерям с Урсула фон дер Лайен у тях, а ще закусвам с Шарл Мишел сабалем'' . Това ви е нивото - Бойко.
  • 5 К 1929

    7 0 Отговор
    КАЛИНКИ В ИЗОБИЛИЕ,ПО ПРИНЦИП АНОМАЛИЯ Е ЖЕНИ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ПОЛИТИКА. ГОДПОД ИМ Е ОТРЕДИЛ ДОСТА ПО ПОЛЕЗНИ ФУНКЦИИ АМА ПУСТА КРИВОРАЗБРАНА ЕМАНЦИПАЦИЯ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Цеко сифоня

    6 0 Отговор
    Тая вече става дразнещо досадна. Меля си едни и същи клишета. Оня пияница преди нея поне беше колоритен.
  • 8 Данъкоплатец

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Некадърният Борисов става само за шофьор на джипка!

    Разпадът след комуниста Бойко Потьомкин Борисов продължава!

    След срутването на обезопасяването на магистралите!
    След пропадането на третия лъч на метрото, заради "втечняване на пясъка"!
    Протече пешеходен тунел на метрото.

    Oт тoпeнeтo нa cнeгoвeтe e прoтeкъл и пeшeхoдният тунeл нa мeтрocтaнция "Интeр eкcпo цeнтър - Цaригрaдcкo шoce",
    кoйтo oтвeждa пътницитe дo ж.к. Дружбa и "Цaригрaдcки кoмплeкc".
    Нaрeд c тoвa двaтa acaнcьoрa и трaвeлaтoрa ca нaвoднeни и нe рaбoтят.
    Гипcoкaртoнитe ce рaзпaдaт.
    А пукнaтинитe ce oчeртaвaт вce пo-яcнo


    Зa нoвия тeч и нaпукaния тунeл, aлaрмирa aрх. Бoриcлaв Игнaтoв,
    oбщинcки cъвeтник oт "Дeмoкрaтичнa Бългaрия".

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Цеко сифоня

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Данъкоплатец":

    И за шофьор не става. Ти не гледа ли онова водео, къде гарда до него му бута волана, щото Тиквоча щеше да се джасне в мантинелата ?
  • 10 ТаУмВзе

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Данъкоплатец":

    Аре марш бе! Питай ицко плъха, защо е бил гербераст. И пак марш.
  • 11 hahaha

    6 0 Отговор
    еврокрацията пак ни убеди, че размотаването е нейна първа природа.