Last news in Fakti

21 Февруари, 2021 10:20 7 331 46

„Зелените коридори“ ще останат и през седмицата, ако има достатъчно ваксини

  • зелени коридори-
  • коронавирус-
  • българия-
  • болници-
  • ваксини-
  • асен балтов-
  • пирогов-
  • астразенека

Хората придобиха увереност и видяха, че няма нищо страшно

„Зелените коридори“ ще останат и през седмицата, ако има достатъчно ваксини - 1
Снимка: БГНЕС

Създадена е организация не само в „Пирогов“, но и във всички големи столични болници и от днес започват да работят всички със зелени коридори, съобщи в предаването „Тази неделя“ по bTV директорът на болницата проф. Асен Балтов. По думите му могат да се ваксинират не само хората над 65 години с хронични заболявания, но и всички желаещи.

„Зелените коридори“ ще останат и през седмицата, ако има достатъчно ваксини, посочи той. „Вижда се, че има желаещи, хората са изчаквали да мине първа, втора и трета фаза. Вижда се още, че има ефект от ваксинирането през първата фаза на лекари, сестри и медицински персонал. Сега всички тези хора правят ваксинациите и няма да заразят някого“, обясни директорът на „Пирогов“.

„Миналата седмица специализираните научни съвети дадоха своите препоръки дали да бъдат ваксинирани хората с определени заболявания. Видя се, че няма нищо притеснително“, заяви проф. Балтов. „Това нещо оказа влияние, хората придобиха увереност и видяха, че няма нищо страшно – видяха, че ваксините работят и действат. В „Пирогов“ след като ваксинирахме хората, достигнахме колективен имунитет над 75%, което доведе до намаляването на новите случаи сред персонала до един на два три дена“, каза още той.

По думите му втората доза на ваксината може да са направи и при личния лекар. „Никой няма да бъде върнат, тези „зелени коридори“ ще продължат да действат, защото имаме много здравно неосигурени пациенти, които искат да бъдат ваксинирани“, увери проф. Балтов. Той обясни, че ваксинирането отнема горе-долу 5 минути, но се създава стройна организация, защото пациентите носят епикриза, ако имат странични заболявания. Мери се кръвното, температурата, има разговор за алергични реакции. „Като цяло отнема около 10 минути, след което се преминава към поставяне на ваксината. След това пациентите изчакват 15 мин. - до половин час и след това си тръгват“, обясни той.

„За ваксината, която в момента поставяме – на „АстраЗенека“, е необходимо 24 часа да не се употребява алкохол, да се избягват тежки физически упражнения, защото тогава може да се усили оттока и зачервяването в областта на ваксинацията“, посъветва проф. Балтов. „Ваксината на „АстраЗенека“ е векторна ваксина и нейният носител е аденовирус, който е абсолютно безвреден, но понякога ваксинираните дават реакции с повишаване на температурата в първите 24 часа, което се смята, че е нормална реакция спрямо този аденовирус, а не спрямо ваксината“, уточни той. При другите две ваксини, които са РНК, се смята, че някои пациенти получават минимални алергични реакции, в следствие на обвивката на информационната РНК – тя е липидна обвивка, това са подробности, които хората трябва да знаят, според проф. Балтов.

Той уточни, че температурата, която се вдига след ваксината, е транзиторна – в рамките на 24 часа, след което всичко преминава. „Когато имате съмнения, че сте изкарали вируса безсимптомно, е добре да си направите тест за антитела, защото след първата доза може да се получат леко по-обострени симптоми, свързани с това, че през тях е минала коронавирусната инфекция, има някаква именна памет“, обясни още директорът на „Пирогов“. Според него обаче няма нищо тревожно. „В петък дойде сериозна пратка от ваксината на „АстраЗенека“, личните лекари ще получат дози през седмицата. Следващата седмица ще дойдат още 100 000 ваксини, което означава, че ще можем да ги разпространим масово, не само в най-големите болници, не само при личните лекари и но и в РЗИ“, увери проф. Балтов. Според него, ако темпът на нарастване на заболяването се запази, то ще бъде абсолютно контролируемо от страна на медицинските специалисти.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зелен

    17 8 Отговор
    Какво значи зелен коридор?

    Коментиран от #19

  • 2 😷😷😷

    32 10 Отговор
    Защо ги наричат "зелени коридори" !? Има ли връзка със зеления хайвер ?
  • 3 Българка

    41 5 Отговор
    Преди малко в интервю по БНТ Румен Петков зададе много добър въпрос- Защо властимащите не са предприели действия у нас БулБио да произвежда ваксини на АстраЗенека или руски ваксини, след като фирмата е сред водещите в свето и се е доказала по качествени ваксини. Отговорът на властта е, че е сложно и се иска работа. Ами вече 1 година те ако, се страхуват от работа, защо си получават заплатите? Истинският отговор е зависимост и корупция. Защото вместо да се харчат милиони за поръчаните ваксини на АстраЗенека, можеше в България да ги произвеждат, че и да изнасяме.

    Коментиран от #39

  • 4 един от многото

    23 6 Отговор
    Ваксини имаше , желаещи нямаше , сега желаещите се редят на опашки значи е редно да няма ваксини Мила родна картинка и както всичко организирано от НОЩ и ГЕРБ!
  • 5 Последно

    16 5 Отговор
    Зелени ли са, зелените коридори ?
  • 6 SARS

    32 5 Отговор
    Пълна простащина пак опашки и чакаш на студа с часове :(
  • 7 Ан така

    10 31 Отговор
    Трябва хората да се ваксинират защото има ковид 19. Трябва хората да се имунизират срещу ковид 19. Скоро ще имаме паспорти с датата на ваксинацията и кога да ходим пак да се ваксинираме. Ще има и гривна която да показва че сте се ваксинирали. И ще бъде с интернет безжичен с помощта на гривната ще изпращаме информацията от сървъра към гривната че сте ваксиниран. Всичко ще е прекрасно. Ще се върнем към нормалния начин на живот. Няма друг начин.
  • 8 Само

    16 4 Отговор
    за зелени човечета !
  • 9 SARS

    16 6 Отговор
    Ваксината на Пфайзер има ефективност над 80%, какъв е проблема да се слага 1-доза на човек ?

    Коментиран от #12

  • 10 пенсионер

    22 4 Отговор
    Какви зелени коридори , в България има само зелени кратуни , растящи както се знае само по високото!
  • 11 гадно

    9 4 Отговор
    "..., ако има достатъчно ваксини" демек кой превари той натовари, а каква е гаранцията, че ще се дореди до втората доза и то пак, ако има достатъчно ваксини.
  • 12 Има

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "SARS":

    след втората доза! И въобще на всички, покачването на процента се постига с втората доза!

    Коментиран от #14

  • 13 Здравословно

    23 5 Отговор
    На 04.04.2021 да ги ваксинираме завинаги срещу властта и без зелен коридор !!!

    Коментиран от #15

  • 14 SARS

    15 5 Отговор

    До коментар #12 от "Има":

    Lancet: "Ефикасността на първата доза на ваксината на Pfizer е 85%" !
    Това може да са млади хора без наднормено тегло или със съпътстващи заболявания.
  • 15 По принцип

    4 24 Отговор

    До коментар #13 от "Здравословно":

    Трябва да си ваксиниран задължително ако ще влизаш в избирателните секции. Това е. Който не е ваксиниран няма как да го пуснат да гласува. Все пак ще има струпване и хората трябва да не се събират на куп и ще е плашещо. Мерките в избирателните секции ще са много засилени. Трябва да си ваксиниран за да гласуваш.

    Коментиран от #18, #20, #30

  • 16 кажете

    17 4 Отговор
    Има ли нещо в което ГРОБ не се е издънило ?
  • 17 Алекс

    2 4 Отговор
    Опитвам се да стигна до тези центрове за ваксинация вчера и днес. Но е безполезно, някой не отговаря, постоянно е зает. Въпросът за тези, които са се обадили: каква ваксина е инжекцията?
  • 18 Лост

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "По принцип":

    Даже и хапчетата няма да ти помогнат.

    Коментиран от #21

  • 19 Мазньо

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Зелен":

    Явно още не е узрял,то се вижда и по ефективността му!
  • 20 Мазньо

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "По принцип":

    Ей,това е много хитро,ще ваксинираме само наши хора и само те ще гласуват!
  • 21 Верно

    5 4 Отговор

    До коментар #18 от "Лост":

    За жалост е така !
  • 22 ВАКСИНИТЕ.....УДАР ПО БСП

    4 7 Отговор
    А ДРУГАРИ...ОПАШКИ КАТО ПРИ СОЦА....ВАКСИНИ.....А ДРУГАРИ
  • 23 Аз40🏴‍☠️

    6 3 Отговор
    Насърчавам гербавите да се ваксинирате всички за ръчички с хоп-подскок по зелените коридори та чак до черната стая с оная дъртата лелка, която ще ви сипне от вашия дългоочакван еликсир. Аделанте!

    Коментиран от #25

  • 24 ВАКСИНИТЕ.....УДАР ПО БСП

    4 6 Отговор
    А ВИЕ ДРУГАРИ ПОД СТРОЙ, С РАЗВЯТО ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ И СЕ ВАКСИНИРАТЕ....

    Коментиран от #26

  • 25 ВАКСИНИТЕ.....УДАР ПО БСП

    4 7 Отговор

    До коментар #23 от "Аз40🏴‍☠️":

    КАТО В РУСИЯТА ЛИ....ТАМ ВСИЧКИ ПОД ИГЛАТА....НЕМА ЛАБАВО ...ДРУГАРИ

    Коментиран от #27

  • 26 Лекувай се

    8 4 Отговор

    До коментар #24 от "ВАКСИНИТЕ.....УДАР ПО БСП":

    Болен си човече! Имаш сериозна нужда от помощ! Ти си обсебен от "комунисти, червени, бсп, зелени, пембени"! А нещата са по прости! Умните хора не желаят простаците и глупаците в герб! Не желаят простият им и глупав вожд Борисов! Това не ги праща в твоята категория, която денонощно те преследва! 😃
  • 27 ПРОФЕСОР ВИНЕТУ

    5 5 Отговор

    До коментар #25 от "ВАКСИНИТЕ.....УДАР ПО БСП":

    Да боядишем коридорите зелени !

    Коментиран от #41

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Иван

    3 6 Отговор
    По-добре си боядисай задника червен да те разпознаваме
  • 30 жгксяжгяс

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "По принцип":

    скоро може да се изпише оловна ваксинация за властимащи а
  • 31 Sando

    3 4 Отговор
    Само ваксинираните ли ще имат право да гласуват и то с предварително попълнени бюлетини. Само, че това да не стане последното им гласуване. Наааапред овци!
  • 32 СусБе

    3 5 Отговор
    ЩЕ СПРЕ ЛИ НЯКОГА ТАЯ МАНИПУЛАЦИЯ И ИЗМАМА САМО И САМО БОКО ДА НАГРАБИ ЕМРОМЪНИТЕ А ДА ПРАТИ НАРОДА ПО ДЯВОЛИТЕ?! АМАН БЕЕЕЕЕЕЕ........!

    Коментиран от #42

  • 33 Зелените

    6 6 Отговор
    коридори ще ви отведат към вечнозелените ловни полета. Там където няма глад и студ, няма жажда и ковид. Дерзайте!
  • 34 Шопо

    2 4 Отговор
    Абе, мое и да повЕрвам. Ма нещо глеам ни дупетате, ни министъре са си потрошиле ногите са се вакцат! Та целата таа работа нещо ми понасмръдва!
    Та те затова язе че почекам!
  • 35 Giro

    4 8 Отговор
    Тези хора на опашките за ваксинации май акъла им стига да мислят до 2 часа напред, като хлебарките. Видяли те, че не е страшно. Естествено, че няма да ви убие веднага ваксината. Въпроса е какви ще са дългосрочните ефекти или по-скоро дефекти. И има ли смисъл от ваксинация, за един малко по-тежък грип. Хайде за старците със 10-15 години живот останал дългосрочните ефекти вероятно не са толкова от значение. Ама като гледам младите хора по опашките и се чудя..... Колко е прост тоя народ!
  • 36 51289

    8 5 Отговор
    Бизнеса на майката на ГРОБАРКАТА Ева Майдел ще процъфтява ваксинират ни с най скапаната ваксина на Астра Зенека но шкафчето на Боко Тиквата се пълни! В северозападна България само Астра Зенека ни предлагат, явно целта им е да ни няма! ГЕРБ вие не сте хора, алчността ви е погубила! Срам и позор сте и вие мисирките от медиите на ГЕРБ рекламиращи това безобразие!

    Коментиран от #43

  • 37 нбм

    0 4 Отговор
    А в провинцията?
    Или ваксинацията е само за София, както всичко друго?
  • 38 Фелдшер

    3 5 Отговор
    Абе фотографи и репортири как може да кажете за 10-12 човека, че са се извили опашки за ваксиниране, не се излагайте хората не искат ваксини
  • 39 Абе българче

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    То това да не е да отвориш хлебопекарна и да печеш кифлички там... нали трябва да те лицензират от фирмата производител, за да произвеждаш тези ваксини. А ако те лицензират, нали им дърпаш от печалбата? По твоята логика, едно време сглобявахме Москвичи в Ловеч, дай да започнем да правим Мерцедеси и да ги продаваме за по 20 хил лв. Мислете малко преди да пишете глупости. Защо позволявате да ви манипулират толкова лесно. Голямо сте стадо.

    Коментиран от #40

  • 40 наблюдаващ

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Абе българче":

    Нали това казва жената! Че никой не си мръдна пръста, за да произвеждаме ние ваксината! Няма да дойде сам някой да те лицензира, че си мнооо убав!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ВАКСИНИТЕ.....УДАР ПО БСП

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "СусБе":

    КАТО В РУСИЯТ ЛИ...
  • 43 ВАКСИНИТЕ.....УДАР ПО БСП

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "51289":

    ВАКСИНИТЕ СЕ ВНАСЯТ ДИРЕКТНО ОТ ДЪРЖАВАТА...БЕЗ ПОСРЕДНИЦИ И ЧАСТНИ ФИРМИ...ДРУГАРЮ
  • 44 БАЦЕ БАЦИЛА

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "ВАКСИНИТЕ.....УДАР ПО БСП":

    Твоят задник си е естествено червен ,маймунчице!

    Коментиран от #45

  • 45 ВАКСИНИТЕ.....

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "БАЦЕ БАЦИЛА":

    Това е защото го продавам и много тренират върху него!
  • 46 Все тая

    1 0 Отговор
    Ама те възрастните и без това не ги ползват тия коридори, чакат да стане 5 часа и се втурват към суперите за да се ръгат с хората прибиращи се от работа