15 Март, 2021 09:09 6 756 39

Лятна ваканция в Гърция: Как ще пътуваме?

  • гърция-
  • море

Семейната ваканция може да излезе скъпо

Лятна ваканция в Гърция: Как ще пътуваме? - 1
Снимка: БГНЕС

Властите в Гърция обявиха изискванията към туристите през летния сезон. Те ще трябва да представят сертификат за имунизация, документ за наличие на антитела или отрицателен PCR тест. На границата избирателно част от преминаващите ще бъдат тествани и с бърз тест. Заради изискванията най-вероятно това лято няма да се предлагат еднодневни пътувания за плаж, които бяха предпочитани за голяма част от жителите на Благоевградско през последните години.

Последните 10 години Георги Лисийски почива през лятото в Гърция. Казва, че сега семейната ваканция ще излезе по-скъпо заради задължителните PCR или антигенен тест, но това няма да го откаже да посети южната ни съседка.

На фона на това, което миналата година предлагаха гръцките туроператори с цел да си спасят сезона, мисля, че тази година по същия начин ще се предлагат безплатни нощувки, удължаване на престоя с цел да се компенсират допълнителните разходи, които българските туристи евентуално ще направят, казва Георги пред БНТ.

Той е впечатлен от противоепидемичните мерки, които още миналата година са спазвали в хотелите в южната ни съседка, затова смята, че е нормално властите да продължат да имат изисквания за влизане в страната.

Тъй като по този начин туристите, пристигащи в Гърция имат една допълнителна сигурност и това ще им даде спокойствие, с цел да не се заразяват и да изкарат почивката си в нормален ритъм, допълва още Георги.

От туристическия бранш твърдят, че групови резервации за това лято масово ще се правят в последния момент.

Ще има анулации, ще има нови записвания, но всичко е въпрос на изчакване, всичко е въпрос на време и аз съм убедена, че никой от колегите не поема някакъв ангажимент, включително и това да се иска депозит на хората, смята Здравка Чимева – туроператор.

Според нея, изискването за документ за имунизация от гръцките власти може да бъде причина за много хора да се ваксинират, а работещите в сферата на туризма задължително трябва да го направят.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тарикату

    4 12 Отговор
    Аз ще пътувам с голфу.
  • 2 цербер

    23 4 Отговор
    Лятна ваканция в Гърция: Как ще пътуваме? ГОЛИ И С ТРОТИНЕТКИ.
  • 3 QR Виза

    15 1 Отговор
    Оптимисти!
  • 4 щурецъ

    8 3 Отговор
    Щe имa aнулaции и компилации,cмятa на елката Здрaвкa Чимeвa – турoпeрaтoрка.Тук-таме чимове с трева. За изпушване.
  • 5 тралала

    7 6 Отговор
    Вчера гледах един гръцки гларус над града. Сигурно отлетя да си клъвне рибки на реката. Летеше наляво и надясно сиртаклийски.
  • 6 един от многото

    12 1 Отговор
    Обикновено с МПС! Може и със самолет но много оскъпява зарзавата , ракията и консервите!
  • 7 Ффй

    32 4 Отговор
    Гърция?! Тия с тестовете и сертификатите?!
    По принцип не обичам да храня овце. Не, благодаря.

    Коментиран от #38

  • 8 Радо

    13 12 Отговор
    В Гърция юли и август е +40 градуса, ходих първия път август - не го пожелавам на никого, но който му харесва да се пържи в собствената си пот, нека си ходи.

    Коментиран от #28

  • 9 KYM GREECE

    20 11 Отговор
    Дадох голям шанс на родното черноморие миналото лято, но останах крайно разочарован - навсякъде надули цените с опит да оправят сезона за 3 дена, крайно мръсна вода, хубавите плажове от преди 10 години са станали много комерсиални...

    И най-грозното - ако караш кола за 30+ (АМГ в моя случай) и ти се хвърлят на врата всякаква паплач, все едно, че пиеш кафе в студентски. Затова Гърция, където колата ти е част от масовката и не те ползват като портфейл батки и патки.
  • 10 Е, как как?

    13 5 Отговор
    Просто - няма да пътувате!
  • 11 бушприт

    12 2 Отговор
    Иде пролет. Асфалтът вече цъфна...
  • 12 хараре

    9 1 Отговор
    Жена решава кръстословица:
    - Скъпи, кажи женско украшение със 7 букви?
    - Цицииии.
    - Не, бе, идиот! Пръстен е.
  • 13 Prestigio

    18 8 Отговор
    Мерси но Гърция вече Не. Последния път когато бяхме се спукахме по чакане на опашки и цялото семейство усетихме крайно негативни отношения на гърчолята към нас. Все едно сме някакви прокажени второ качество хора. Тази година на планина в БГ.

    Коментиран от #16

  • 14 Ако затворим границата

    16 3 Отговор
    Друга песен ще запеят Гърците. И в Турция има хубави курорти.
  • 15 Сиренето

    9 12 Отговор
    Тази държава и отвратителна никога не бих ходил на море в Гърция както и никъде другаде включително и България няма по-тъпо нещо от това да ходиш на море нищо особено не е лежиш някакъв пясък и се къпеш някаква вода никога няма да разбера хората които ходят по почивки аз си седим дома и това е най-добре си мие дома от години съм така цял живот съм така
  • 16 Киро Питоня

    10 8 Отговор

    До коментар #13 от "Prestigio":

    Е па като сте се спукали, немаше ли къде да ви залепят бе...гумаджииници немаше ли по път. Те затова бегай на лай..морието на ол нахлузив, да набиваш таратор и пиуе с кисело зейе/ 75лв порцията/, па има и топла вОда-20лв/литъра.Нема и да чакаш много по път/само докато дадеш рекета на данчовите катаджиичета/. И да не земеш да пи..еш в басейна, че вече слагат химикал у водата...да не ставаш за смех.
  • 17 До Радо

    8 2 Отговор
    На Цикладските острови температурите цяло лято са 28-32 градуса и преживяването е невероятно/Миконос, Парос, Наксос и т.н./. Да, по ръкавите на Халкидики, на Тасос и на Кавала често има температури от 38-40 градуса през юли и август и наистина не се търпи. Същото е и в Турция, дори в началото на септември.

    Коментиран от #34, #35

  • 18 Реципрочни мерки трябват

    13 3 Отговор
    От Гърция да се влиза в България само с положителен Тест за Ковид.
  • 19 Аз влизам в Гърция

    9 1 Отговор
    По горските пътища, там проверки няма.
  • 20 четири

    14 10 Отговор
    антигенни теста 150 лева, и си минаваш границата, и отиваш там където си бял човек, чиста вода, няма бетон, нормални цени, ако се храниш в нормални ресторанти и бистра, откакто отрих Гърция преди 10 години, не желая повече тези фекални води на Черно море, нямаше случай да отидем на черно море с децата когато бяха по малки, и да не си тръгнем на 3-я ден стемпература и повръщане, имам възможност да си позволя всякаква почивка на Черно море/вкл. и 5 звезди на "реномиран" Южен курорт/, но мерси, които иска да експерементира със здравето си да отива, аз си отивам на едно забутано селце там някъде по ръкавите, където сутрин те будят птичките от планината, а морето се е ширнало пред теб синьо и чисто само на 3часа път от София, не на 16 часа със самолет от Истанбул.

    Коментиран от #25, #32

  • 21 Туркооператор

    8 7 Отговор
    Аз пък откакто открих Турция преди 10г в Гърция не стъпвам...
  • 22 Орфей

    2 0 Отговор
    С Метрото.
  • 23 Гост

    5 5 Отговор
    Сега всички антиваксъри ще хукнат към зелените коридори да се боцнат.
    Лаенето по форуми е едно,но почивката в Гърция си е друга работа.
  • 24 Колко

    8 1 Отговор
    И какво като спазват мерки, искат тестове, паспорти за ваксини-все си е тая. Положителни колкото и в други държави. Сякаш има смисъл от всичко това
  • 25 Знаещ

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "четири":

    То, добре, ама... искат ПСР, а не антигенни. Нещо не си в час
  • 26 да питам

    8 2 Отговор
    Къде ще пътувате бе ? Според нашите ошанки , омираме од глат ...
  • 27 Ходете в турция

    3 6 Отговор
    Там е истината
  • 28 вики

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Радо":

    Гърция е огромна територия със островите спрямо нашата малка кутийка! В Кавала - Тасос е дори по-студено от Варна - Златни пясъци и май месец и на тези места и тук не може да се къпеш в морето- същевременно на Корфу е над 32 градуса средата на май месец....на Тасос 23 градуса.
  • 29 Докато има Турция

    2 8 Отговор
    В Гърция пари да ми дават не отивам.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 гост

    7 1 Отговор
    А как гърците ще опазят туристите от заразяване от гърците.
  • 32 Бг турист

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "четири":

    Публикувано във факти.бг: Бургазлия стреля в заведение, бесен, че затваря рано...после чакайте туристи...Гърция ме зове. Спокойствието и сигурността нямат цена.Как пък за близо 15 години, които ходя в Гърция на море ни веднаж не станах свидетел на подобно нещо. При всички случаи предпочитам да прекарам една прекрасна вечер със семейството ми в гръцка таверна, сред нормални хора. Далече от всякакви фрустрирани батки, дето падат под масата след две ракии и мучат нечленоразделно, подбелили очни ябълки като гигенски биволи на водопой.Не...колкото и да ми струва това- далече от тази Бг действителност...
  • 33 някой

    2 2 Отговор
    Сертификат за ваксина не трябва да се взима предвид самостоятелно без други тестове, ваксинираните също разнасят заразата
  • 34 Бг турист

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "До Радо":

    Яввно си пропуснал да посетиш перлата на Кикладите- Кофунися...Очарователно място . Препоръчвам горещо. Най-доброто време да му се порадвате -юни и септември. И задължително да посетите най-добрата таверна в Гърция -''Нео Ремеццо''. Фантастична кухня, прекрасно място...струва си.
  • 35 Бг турист

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "До Радо":

    Яввно си пропуснал да посетиш перлата на Кикладите- Кофунися...Очарователно място . Препоръчвам горещо. Най-доброто време да му се порадвате -юни и септември. И задължително да посетите най-добрата таверна в Гърция -''Нео Ремеццо''. Фантастична кухня, прекрасно място...струва си.
  • 36 Хммм

    4 1 Отговор
    Ако някой се е ваксинирал през месец февруари, а реши да отиде на почивка през месец септември, то имунизационния сертификат или наричан още ваксинационен паспорт ще бъде ли валиден, предвид инфото от производителите на ваксините, че след ваксинация имунитета трае от 3 до 6 месеца?!
  • 37 Киро Питоня

    8 1 Отговор
    Интересно. Питам се още ли има българи, които да хранят туроператори. За Гърция и Турция това са напълно излишни разходи, които наистина ви оскъпяват неимоверно много почивката Достатъчно е малко език, гръчки, английски, и достъп до Интернет, съответно до Букинга...и резервацията ви е готова за секунди. А не да минавате през откровенни обирджии, които на всичко отгоре ви цуцат от парите, които сте платили като данъци.От години не ползвам''услугите'' на подобни обирджии...и съм си рахат. Никакви ядове. Обиколил съм половината свят и като ударя чертата, ми излиза с 30-40% по-евтино, отколкото да храня и тия кърлежи, от които файдата е точно 0 пресечена.
  • 38 Tурист

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ффй":

    Аз пък не обичам да храня мутри и селтаци, затова ще ходя пне 2-3 пъти до Гърция. Започваме от 1.05
  • 39 Кой Кой

    4 0 Отговор
    Кой иска кафяво море...кой го иска пък него,или му липсват мутрите да те са там концесионери са и чакат цените сами говорят родни но не народни а за Гърция слепи ли сте драги зрители разгледайте им плажовете чадъри шезлонзи масичка стол срещу едно кафе и безплатна вода а тук родния плаж плащаш за всяко поотделно без да получиш нещо и в 18.00 ч. мутрата те сваля от шезлонга за да ги заключи със синджир и катинар...СУПЕР прекрасна почивка....а тук къде да паркираш а там свободно безплатно...може роман да се напише за сравнения..