Last news in Fakti

16 Март, 2021 22:49 3 305 18

Иновация от БАН лови COVID-19

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • бан

Учени представят и прототип на наша ваксина срещу коронавирус

Иновация от БАН лови COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Ново поколение тестове, които имат висока чувствителност и универсалност при откриването на COVID-19 и подобни на него вируси, са създали учени от Института по молекулярна биология към БАН.

Това е една от модерните разработки, които ще бъдат показани по време на бизнес форума “Наука за бизнес”, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Академията.

Става въпрос за PCR китове за детекция на патогени, които могат да се използват като диагностично средство, с което да се постигне независимост на наши производители при набавянето на тестове за коронавирус, обясни пред “Труд” Марин Пандев, директор на Единния център за иновации към БАН.

По думите му това е възможност да правим диагностика на вируси на добра цена. А освен за COVID-19 в условията на пандемия и като цяло в хуманната медицина, PCR китове имат широко приложение - ще могат да се прилагат и при контрола по безопасност на храните, и на качеството на водите.

Сред най-интересните разработки на БАН, готови да се превърнат в успешен бизнес, е преносимо устройство за сухо обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии. То няма аналог на пазара и може да се прилага във всякакъв вид помещения. Учените са на финалната права и при прототип на ваксина за COVID-19.

Екипи на БАН са разработили и екологична батерия с магнезий и устройство за пречистване и компресиране на водород, които също ще бъдат демонстрирани. Ще бъде показана и роботизирана модулна транспортна система за разтоварване на труднодостъпни товари.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сбруя

    20 1 Отговор
    Мъного добъре.
  • 2 докрай

    33 1 Отговор
    сега ако уловите и създателя/те/ на ковида,наистина ще си прочуете!
  • 3 Просветен илюминат

    5 16 Отговор
    Ако тези учени са наясно как функционира човешкото тяло и какви са причините за болестите нямаше да говорят и измислят подобни неща.
    Както се казва,правим всичко за пари.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ФЕН

    41 2 Отговор
    Не знма да ли е вярно ? Но ми стана готино че е в БАН !!! То ГЕРП ги плюха 10г. , че са по-умни от тях ,пари им спираха как ли неги унижаваха ....и пак полужителнни новини изкарват ..е ..бахи коравите учени !!!
  • 7 Майкъл

    7 2 Отговор
    Той за това Магарешки твърди,че България спокойно може да произвежда ваксини-аз паднах в гроба ваксиниран,ваксина и след мене червеи !!! Друг ще пада,пада той до мене-какво тук,някаква си личност !!!
  • 8 цурито

    34 3 Отговор
    Поклон.С,тези Хора всяка държава се гордее,само ние ги презираме.

    Коментиран от #13

  • 9 Бан Баран

    0 4 Отговор
    Прахусмокачката била с изкуствен интелект ама от по простите и няма жироскоп че като падне да се изправя
  • 10 Ам че кво

    23 1 Отговор
    а уе ние тука пари за наука не даваме за кво ни е , по-добре да дадем на църквата, по-престижно е да живеем като през 16-ти век
  • 11 Doko

    8 1 Отговор
    Само да не е базирано към герберaста киро гела. Крастата по конете и опашките по аптеките за неговия пенкелер.
  • 12 Просветен илюминат

    1 6 Отговор
    Обичайната настинка е свързана с „вонящ конфликт”, който може да бъде преживян реално, но също и образно („Тази ситуация ми намирисва”, „Тук има нещо гнило”). По време на активната фаза на конфликта лигавицата на носа се разширява посредством язвички, които обикновено не се забелязват. Но през лечебната фаза носната тъкан се възстановява и лигавицата се подува. Един сополив нос (лечение винаги се извършва в течна среда), главоболие, умора, повишаваща се температура или треска, всички те са типични признаци за ваготоничен лечебен процес. Ако симптомите на настинка са по-тежки, то това обикновено се нарича „грип”. Твърдението, че „грипните” вируси са виновниците, все още не е доказано.
  • 13 Ние не сме ГЕРБ простите

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "цурито":

    Не ние, а ГЕРБ и простия Вожд Борисов ги презират ! Шофьорът на джип не търпи някой да е чел повече от една книга !
  • 14 10000

    2 4 Отговор
    Кой се грижи БАН да имат финансиране? Правителството. Кой командва парада? Правителството. А сега си помислете, дали това е истина. Аз не бих повярвал, би било същото, ако вярвам на Бойко, Валери, Марешки, Датиткова. Мислете поне малко.
  • 15 Всяка държава се гордее с такива учени..

    12 2 Отговор
    А в България се гордеят ,че има тиква която кара джипка!Това е жестоката истина!Тиква управлява държава и командва академици,професори и хора хиляда пъти по умни от Банкянската тиква....
  • 16 Бай Шиле

    4 0 Отговор
    Няма ли чалъм да се разучи,колко време се задържа активен вируса върху различни повърхности? Банкноти,химикалки,храни.... От година светът се бори с този Ковид,а няма елементарна информация.Ако още се мотаят тия учени ще започна опити с тъщата.

    Коментиран от #18

  • 17 Амоним

    1 7 Отговор
    На вързано куче хляб не могат да дадат тея паразити
  • 18 Анти конти

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Шиле":

    Моята ни покани с жената на гости. Казах им чакам да ми излезе ПСР- а. И ако е положителен ще дойдем.