23 Март, 2021 20:46 1 888 4

КНСБ: Някои от разходите при дистанционна работа са за работодателя

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • дистанционна работа

Право на работодателите пък е да пуснат служителите си в платен отпуск без тяхното съгласие

КНСБ: Някои от разходите при дистанционна работа са за работодателя - 1
Снимка: БГНЕС

При преминаване към работа от разстояние работещите имат право да поискат работодателят да им плаща разходите за домашен интернет. Това обясни за БНР националният секретар на КНСБ и експерт по трудово право Величка Микова.

В синдиката постъпват многобройни запитвания във връзка с правата на работещите в условията на обявения локдаун, включително за техническото оборудване и разходите по поддръжката му.

Право на работодателите пък е да пуснат служителите си в платен отпуск без тяхното съгласие, допълва репортерът ни Мария Костова:

Когато се преминава на дистанционна работа се променя само мястото на работа, но не и другите условия в трудовия договор, свързани с работното време, заплатата и отпуските. В заповедта за преминаване на служителите към работа от вкъщи трябва да бъдат определени условията на труд, обясни националният секретар на КНСБ Величка Микова. Определя се къде е работното място, техническото и друг вид оборудване, както и разходите за неговата поддръжка.

"Работодателят определя как ще се достави, да речем, лаптоп на работника или служителя, с който той да работи, как ще му се поддържа оборудването, как ще му се предостави интернет връзката. Законът е определил, че при работа от разстояние някои от разходите са за сметка на работодателя и тези разходи обаче трябва да се договорят двустранно“.

В случаите на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка работодателят има право да предостави на служителя неговия платен годишен отпуск без съгласието му, каза още експертът.

"Дори, когато работникът и служителят не е придобил изискуемия се трудов стаж, да ползва платен годишен отпуск – 4 месеца".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    Поздрави от жълтите павета! Синдикатите са подлоги на Тиквата.
  • 2 гост

    3 0 Отговор
    Дам, нашите имаха възможност да компенсират работниците с вдигане на ваучерите с 20лв, което ще покрие поне интернета, ама не, не дават, дори са на плюс, защото първо че разходите за офиса спадат значително, няма води, кафета, токът е спаднал до 30% от нормалното, наемът на офиса е намален с 10%, единственното, което се увелича са няколко пратки повече по спедитор, това е. Не е справедливо да се генерират десетки проценти спестяване, оборота да остане същия, разходите да се поемат от служителите, освен това се работи в семейна среда, което е по-неефективно. И на всичкото отгоре до работника нищо не достига, ама нищо. На Запад освен сочните помощи на калпак и на дете, всички работещи от вкъщи ще получат данъчно облекчение в размер на 700евро годишно, което е достатъчно за амортизация, сметки и др. При нас е един голям йок.
  • 3 8638

    3 0 Отговор
    Синдикатите, не ви чухме от правителството какво поискахте.
    Не за себе си, за работниците питам
  • 4 ннбб

    0 0 Отговор
    В Бг няма синдикати.