Last news in Fakti

21 Август, 2021 20:58 12 872 10

Перфектните храни за изчистване на слузта от белите дробове

  • бели дробове-
  • детокс-
  • пречистване-
  • слуз-
  • изчистване-
  • храна

Следните продукти помагат за пречистването на белите дробове

Перфектните храни за изчистване на слузта от белите дробове - 1
Снимка: Shutterstock

Натрупването на слуз в белите дробове, причинено от влиянието на неблагоприятни фактори, като различни заболявания, пушене и лоша околна среда, може да бъде много опасно, тъй като допринася за бързото развитие на патогенни микроорганизми.

Употребата на определени храни успява да пречисти белите дробове от вредната слуз, твърдят специалистите, след провеждането на редица клинични изследвания, цитирани от zdrave.to.

Ето кои са идеалните продукти, които помагат за прочистване на белите дробове от натрупаната слуз, подобряват защитата на дихателната система от въздействието на мръсния въздух и улесняват дишането.

Ябълки

Техните фенолни съединения и флавоноиди са известни със способността си да намаляват възпалението на дихателните пътища, което активира натрупването на вредна слуз. Проучване, публикувано от Европейския респираторен журнал, показа, че хората, които пият по една чаша натурален ябълков сок на ден, страдат по-рядко от задух.

Зелен чай

Тази уникална напитка е наситена с антиоксиданти, които намаляват възпалението в белите дробове, допринасяйки за по-доброто им заздравяване. В допълнение, неговият антиоксидант кверцетин действа като естествен антихистамин, предотвратявайки появата на симптоми на алергия. Проучване, с участието на 1000 възрастни, проведено от корейски учени, показа по-добра белодробна функция при хора, които пият по две чаши зелен чай дневно.

Риба

Скумрия, пъстърва, сардини, херинга могат да помогнат за лечение на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Според учените от школата по медицина и стоматология към университета в Рочестър, омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата, са идеални борци срещу белодробни инфекции.

Ядки и семена

Те са определени за суперхрана за белите дробове, една от най-добрите в прочистването на слузта. Ядките като бадеми, кашу, орехи, шам-фъстък, лешници, както и тиквените семки, ленените семена и слънчогледовите семки осигуряват на тялото магнезий в такова количество, че действа като бронходилататор.

Студено пресован зехтин

Мононенаситените му мазнини, витамините Е и К, могат да помогнат за защита на белите дробове от оксидативен стрес, за предотвратяване на увреждането на тъканите.

Броколи

Растителният продукт съдържа съединението сулфорафан, което повишава активността на гена, присъстващ в белодробните клетки, който предпазва органа от окислително увреждане. Също така, подобрява въздушния поток в белите дробове на астматиците.

Джинджифил

Той дава ефекта на детоксикация на белите дробове, спомага за премахването на замърсителите от тях, намалява задръстванията, почиства дихателните пътища, подобрява кръвообращението в белите дробове, като по този начин укрепва цялостното им здраве.

Чесън

Идеален защитник срещу рак на белия дроб. Наскоро проведено проучване установи, че хората, които два пъти седмично консумират по три скилидки суров чесън, намаляват риска си от развитие на рак на белия дроб с 44%. Пикантният зеленчук съдържа флавоноиди, които стимулират производството на глутатион - вещество, което ускорява елиминирането на потенциални токсини и канцерогени.

Цели зърна

Включете в диетата си кафяв ориз, киноа, овес и други видове от този продукт. Консумацията им намалява вероятността от хронични белодробни заболявания, насърчава доброто дишане.

Люта чушка

Нейният компонент капсаицин стимулира секрецията, която защитава лигавиците на горните и долните дихателни пътища, намалява проявата на симптомите на астма.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наску диаманда

    2 0 Отговор
    Суперррр..... ще се чувствам като 20 годишен....!
  • 2 moiraine

    1 4 Отговор
    Всичкко това е чудесно, но не е излишно да се припомни, че ядките са и алерген и консумацията им може да причини анафилактичен шок, така че по-внимателно с тях. Има и хора с непоносимост към риба и всякакви морски дарове.
  • 3 Да,да

    0 3 Отговор
    Пълни глупости
  • 4 Анонимен

    7 0 Отговор
    За незнаещите - има едни "клетки" с "камшичета", които избутват отвътре-навън слуз, умрели клетки..... от алвеоли, трахеи, бронхи до гърлото и сливиците откъдето изкихваме или изкашляме това всичкото! Обаче какво става като имаме маска, намордник, зобник.....все тая?! Това дето трябва да се изчистим и изхвърлим от тялото си си ни остава да си го поемем обратно! Защо?! - Нека някой пулмолог като Симидчиев да обясни!
  • 5 пулмолог

    2 1 Отговор
    Глупости на търкалета.Понятие като слуз в белия дроб няма.
  • 6 тортиля

    3 0 Отговор
    Цели зърна...Включете в диетата зърната на жена си.
  • 7 на село

    1 0 Отговор
    омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата, са идеални борци срещу белодробни инфекции. БРЕЕЕЙ,ТИЯ БОРЦИ СА НЕЩО КАТО ДАН КОЛОВ,БЕ!
  • 8 лют пипер

    1 0 Отговор
    От кога школата по "медицина и стоматология" стана специалност по човешко хранене? Много взеха да разбират тези доктори! Вече специалната специалност трябва да я прехвърлят в Технологичния Университет в град Пловдив. Добре,че е Интернет-ът,та да преписват от учебниците на инженер-технолозите по човешко хранене и хранителни технологии.
  • 9 Тва от дамски ли със сините усни

    2 0 Отговор
    Чухте за, слузта...?!
  • 10 Конник

    0 0 Отговор
    Движение и спорт , това чисти.