23 Август, 2021 12:07 2 984 54

Аспарух Илиев: Антиваксиналната и антиковид реторика са в основата на изборния успех на ИТН

  • аспарух илиев-
  • коронавирус-
  • мерки

Вирусът се променя, но това няма да е безкраен процес, казва специалистът и съветва да не се разчита на преболедуване

Аспарух Илиев: Антиваксиналната и антиковид реторика са в основата на изборния успех на ИТН - 1
Снимка: Нова ТВ

Политиката трябва да представи решения, които да обединят обществото. Прекалено много страхът влезе в управлението на кризата в България миналата година и това доведе до недоверие. Това мнение изрази пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн. Според него още в началото на Covid кризата от ГЕРБ „на принципа на лъжливото овчарче“ са изпуснали момента да управляват кризата „както трябва“.
„Малко е късно, но никога не е невъзможно да се опитаме част от обществото отново да я вземем на кораба на правилните мерки“, заяви Аспарух Илиев в предаването „Преди всички“ по БНР.

Антиваксиналната и антиковид реторика в основата на кампанията на ИТН са сред основните фактори за техния изборен успех, коментира Аспарух Илиев по повод заявленията на най-голямата политическа сила срещу принудителното ваксиниране.

„Не може да говорим за дискриминация, особено когато става дума за здраве“, смята специалистът.

По думите му борбата с този вирус „не е толкова кратък спринт, а по-дълъг маратон“.

„В момента Делта вариантът намалява леко ефективността на ваксините и показва, че вирусът е в състояние да се променя и ние трябва просто да се напаснем. Това няма да продължава вечно, тази промяна. Вирусът се променя, но това няма да е безкраен процес на промяна 20 години. Няколко промени, които в рамките на период от няколко месеца до година-две може би ще ни изненадват, но ваксините ще са в състояние да го „настигнат“, да коригират това.“

Илиев оспори тезата „по-добре да го преболедувам, отколкото да се ваксинирам“ и изтъкна, че „това не е правилно, освен това вирусът е наистина опасен“. Специалистът съветва да не се експериментира с личното здраве и да не се разчита на това да се преболедува.

Аспарух Илиев посочи, че да се използва в настоящата ситуация понятието „медицински фашизъм“ по повод на ограниченията за неваксинирани, е исторически и човешки цинизъм. Според него се налагат „ограничения за контрол над инфекциите“, познати от векове – например изолация и ограничаване на движението.

Ваксините при Алфа варианта на коронавируса са имали значително понижаващ ефект върху отделянето на вирусни частици, поясни Илиев.

„Да, не очаквахме Делта вариантът да мутира по този начин, но и с това ще се справим. Ваксинирането е начин, по който държавата контролира инфекциите.“

Запитан дали по-големите рестрикции за неваксинирани биха доведе до по-голямо търсене на фалшиви сертификати, Аспарух Илиев посочи, че „това е неизбежен ефект“.

Той сподели, че до него пишат хора, които споменават за „страшно голям брой лекари, които издават фалшиви сертификати“, което за него е „престъпление и нарушаване на медицинската етика от най-груб характер“ и Лекарският съюз трябва да отнема права.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 54554

    87 22 Отговор
    Защо публикувате глупостите на този отпадък?

    Коментиран от #19, #42

  • 2 Мамина

    78 18 Отговор
    гугутка,швейцарско докторче гука за ваксинките...не ги щем тросък такъв.
  • 3 КОВИД 19 ХАХАХА

    68 16 Отговор
    НА ТОЯ ПЛАТЕНИЯ ДОКТОР ЛИ Е ,КАКЪВ Е,ДОКОГА ЩЕ МУ ДАВАТЕ ТРИБУНА
  • 4 Гост

    56 10 Отговор
    Антиваксиналната и антиковид реторики са две отделни неща. Да ги връзваш наедно е само с някаква цел, която не е много за уважение.
  • 5 Русенец

    56 8 Отговор
    Когато изваксинирате целият електорат от Столипиново, тогава ще се обърнете към мен, да ми четете морал.
  • 6 лкйх

    55 6 Отговор
    Както казва Виктор Вълков "Най лесно е да ме разубедите за едно неще е като постоянно се опитвате да ме убедите."
  • 7 дълбоко

    51 8 Отговор
    Варвам на бялата мафия, колкото и на бг. политиците! И едните и другите ми обещават светло бАдеще.
  • 8 Ставри Калинов

    55 10 Отговор
    Авторитетът на този господин отдавна е АспаРУХНАЛ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Какво общо

    27 11 Отговор
    има ваксината с избирателите. С ваксини или без тях ИТН замина, защото хората се научиха да правят разлика в политиките.
  • 11 мда

    53 8 Отговор
    И този е платен пoмияp. Що не пишете за лекари които са против ваксините? Платени медийки.

    Коментиран от #25

  • 12 АБВ

    10 33 Отговор
    Всички писатели тук добре сте се опростачили.
  • 13 ТаУмВзе

    28 12 Отговор
    Я, колко улав гербераст! Значи е просто Политически вирус. Логично е след банкянската мутра, да е учиндолския чалгар.
  • 14 Майна

    40 7 Отговор
    Престъпниците ,които изнудват с инжектиране за това ,което е заложено в ХАРТАТА ЗА СВОБОДАТА НА ЧОВЕКА, КОЯТО БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО НЕ ЗАЧИТАТ, КАКТО И РЕШЕНИЯТА НА НЮРНБЕРГСКИЯ ПРОЦЕС ще наричат ,,фалшивите,, наложени от тях НЕЗАКОННИ ПАСПОРТИ..ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!АБЕ, НИЕ СМЕ ХОРА, МИСЛЕЩИ И ГРАМОТНИ , И ЩЕ ОТСТОЯВАМЕ ПРАВАТА СИ!
  • 15 ГОСТ

    39 8 Отговор
    АСПАРУХ,КАЖИ НА СВОИТЕ ГОСПОДАРИ,ЧЕ НЯМА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ.
  • 16 байдън

    34 8 Отговор
    Публикувайки такива имекяри.... Факти става съучастник във фашиската пропаганда!
  • 17 БАЙ Х@Й ‼️

    36 5 Отговор
    НЕ СЪМ АНТИВАКСЪР‼️ Но какво значи моята ОТГОВОРНОСТ за нещо за което НИКОЙ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ‼️
  • 18 Гост

    39 6 Отговор
    Тоя платен плУжек на фармамафията какъв е - доФтор, учен, политик... Как пък един лекар, противник на боца не изправихте в пряк дебат с лакеи, като това нещо? Знам например за боледували лекари, които пряко лекуват болни от Нещото, дори шефове на отделения, категорично да отказват боца! На такива категорично не се дава думата, а на самозванци, като този...
  • 19 недоволен

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "54554":

    Е какво, твоите ли четем?
  • 20 БАЙ Х@Й ‼️

    5 7 Отговор
    Някой ще разясни ли що е то ДНК ваксини ‼️

    Коментиран от #22

  • 21 християнин

    4 13 Отговор
    Господи, прости им!
    Те не знаят какво пишат!
  • 22 НЯМА

    2 11 Отговор

    До коментар #20 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    ДНК ваксина. Има рнк ваксина. ДНК е молекулата на живота и се отнася до наследствеността. С ДНК тест могат да установят дали ти си бащата на детето си / и още други неща/, но няма такава ваксина. Не може да вървиш срещу генетиката.

    Коментиран от #28, #47

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Коко

    17 2 Отговор
    Пурко мамин доктор си колкото аз космонавт.Не завиждам на пациентите ти ако имаш такива де.
  • 25 Емор

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "мда":

    ++++++++++++ ,👏👍
  • 26 Ваксър

    10 0 Отговор
    Чакам с нетърпение 3 и 4 игла.
  • 27 Ваксиниран1403

    5 20 Отговор

    До коментар #23 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Ако 2% смъртност за теб не е проблем за много хора е повече огромен проблем. Специално за България процента не 2% а е 4.5%. Тоест при 7 000 000 говорим за 315 000 човека. Дори и само 0.45% да са умиращите под 60 години говорим за 31 500 човека под 60 години които биха загубили живота си. Кое е приемливото ниво на жертвите, ако ти или твоите близки са в тези бройки тогава дали е безопасен вируса? Да видим риска при алтернативата ваксинация. Тежките странични реакции са по няколко човека на милион ваксинирани. Вероятност да почине някои от ваксинация е под 0.0001%. Да сметнем аналогично при населението на българин това би означавало че ако всички се ваксинират в най-лошия случай може евентуално да починат 7. Ами то на ден почиващите от корона вирус в момента са три пъти по толкова, а нарастването на смъртността даже не е започнало то върви с със закъснение около три седмици след нарастването на ново заразените.

    Коментиран от #30, #32, #45

  • 28 Да ама не

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "НЯМА":

    мРНК ваксината променя генетичния код,така че е нормално да се възприема като променяща ДНК-то.Хипотетично,ако ти вкарат клетки от донор на костен мозък,то той също ти променя ДНК-то което е факт.Ако преди си имал едно ДНК,след интервенцията можеш да имаш друго.

    Коментиран от #29

  • 29 Ваксиниран1403

    3 16 Отговор

    До коментар #28 от "Да ама не":

    Информирайте се преди да коментирате. ДНК и РНК са две различни неща.РНК не може да променя ДНК по никакъв начин. Когато вируса заразява в клетката ни прониква неговата цяла РНК. А когото се ваксинираме само част от нея. Няма как част от РНК да предизвика нещо повече от цялото вирусно РНК. Ако има някакво влияние което е неизвестно то съществува и при заразяването със самия вирус.

    Коментиран от #35, #43

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Зомби

    17 3 Отговор
    Стига пропаганда бе хората в България имат глави на раменете си браво на всички които са против фашизма на политици,мисирки и доктори

    Коментиран от #48

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ваксиниран1403

    4 14 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Да статистиката не обхваща всички случаи на заразяване, но не обхваща и всички умиращи заради вируса. Няма значение дали някои може да каже дали починалите са от ковид със ковид или без. Важното е, че хората не са живи и че миналата година при пиковете на епидемията смъртността беше рекордна.
    Само официално регистрираните жертви у нас минаха 18 хиляди. Ако се сравни смъртността от всичко през измитата година спрямо тази от предходните години се вижда че само за изминалата година има 20 хиляди. повече починали при 8 хиляди официално регистрирани починали с ковид. Тоест скрита смъртност е била 2.5 по-голяма от официалната. Тоест ако се направи обоснованото предположение, че това съотношение се е запазило и в началото на тази година излиза че жертвите са 2.5 Х 18 = 45. Тоест от началото на епидемията освен нормално умиращите хора са умрели и още едни 45 хиляди човека. Това е населението на един град като Казанлък за теб може жертването на един град да не значи нищо, но това са хора животи съдби които значат много за други хора. За теб може щом не са умрели милиони да няма проблем, но за радост много други хора не мислят като теб

    Коментиран от #34, #40

  • 34 Гост

    15 4 Отговор

    До коментар #33 от "Ваксиниран1403":

    Умират заради спрени планови операции, нелекувани рак, сърдечни проблеми, диабет и т.н. Или мислиш, че "само" Нещото е причина? За такива, като теб сатистика от 60 процента боцнати кравария от 19.08.21 г. - над 270 хил. заразени и над 2500 починали да един ден от Нещото... Естествено няма информация колко от тях са боцнати!

    Коментиран от #38

  • 35 Да ама не

    13 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ваксиниран1403":

    Така е прието да се казва бе цървул-мРНК ваксина.До 20 декември 2020г.всякакви експерименти с човешкия ген,бяха абсолютно забранени,но под натиска на рептилите от САЩ и създадената изкуствена психоза разрешиха ваксините,които де факто са експеримент с генома.А самото мРНК е транспортно средство,което вкарва в генома наночастиците от тежки метали,които имат за цел да борят вируса,но и променят бъдещето на генетичния код.Не съм изненадан че си се ваксинирал и дори не знаеш с какво.Ще ти кажа само една от съставките,които предизвикват алцхаймер и мозъчна недостатъчност-атомен алуминий.а за останалите предизвикващи инсулт,инфаркт,чернодробна,белодробна и бъбречна недостатъчност ще ти е за домашно да се ограмотиш.
  • 36 Ваксиниран1403

    4 16 Отговор
    Аз очевидни неща не отричам, а само антиваксърските нелепости. Не съм на изложил антиваксърски позиции, а проваксърски. Не съм дошъл на вашия кораб и никога няма да дойда, а просто казвам какво се случва според мен и защо. Кок какво печели и какви са целите. Това е нещо което липсва във вашите нескопосани антиваксърски теории. Наивно е да се отрича нещо само защото е очевидно, че от него някои печели страшно много пари. Ако се разсъждава така трябва да се отричат и абсолютно всички лекарства за всичко и никои да не се лекува с тях защото от тях същата тази индустрия печели страшно много. Ако не съм прав и целта не е точно тази която казвам, обяснете защо ваксинирането е по желание, а не е задължително?
  • 37 Аспарух Илиев!!! Стойси в Берн, недавай

    11 3 Отговор
    Акъл за, политиката в България!! Тиражираш лъжи!!! За това си Таковай Айката, и не говори лъжи!!
  • 38 Ваксиниран1403

    2 14 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Малко данни за размисли на антиваксърите.
    Разглеждам само страни които вече са преминали през делта вълната или в момента са в нея и се намират около максимума и.
    Данните са съответно:
    Име на страната, процент на ваксинирани към началото на делта вълната,височина делта вълната спрямо алфа и средно дневна ковид смъртност регистрирана при делта вълната спрямо алфа вълната.
    Гибралтар 100% 24% 20%
    Малта 80.7% 62% 25%
    Португалия 66.1% 6% 5%
    Испания 63.8% 91% 5%
    Великобритания 60% 79% 7%
    Изриел 59.9% 75%* 31%*
    Нидерландия 58% 121% 29%
    Кипър 56.8% 116% 45%
    Япония 18% 386%* 31%*
    Индонезия 4.3% 389% 575%
    Грузия 2.7% 413%* 223%*
    Индия 1% 420% 403%
    *- в тези страни делта вълната все още не е сигурно дали е достигнала своя максимум и съотношенията могат да претърпят промяна с напредването на развитието на епидемичната вълна.

    Коментиран от #39, #41, #49

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гост

    13 4 Отговор

    До коментар #33 от "Ваксиниран1403":

    Отвори страницата на НСИ. Официално миналата година има починали малко над 124 хил., а за 2019 г. са 109 хил., т.е. около 15 хил. в повече, а не 20 хил., както лъжеш и манипулираш ти! И това е напълно естествено, като причина е не само Нещото, а масовата психоза и отказа да се лекуват живоозастрашаващи болести, липса на профилактика на раково болни, отмяна на планови операции и.н.
  • 41 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ваксиниран1403":

    И в Гибралтар не са 100 процента, а официално 118 процента боцнати, като не знам как точно го смятат....
  • 42 Въобще не са глупости

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "54554":

    Много е прав даже.
  • 43 БАЙ Х@Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ваксиниран1403":

    WWW::: Индия одобри за спешна употреба при хора на и над 12 години първата ДНК ваксина срещу коронавируса в света, съобщава "Ройтерс".

    Очакванията са, че одобрението на препарата ще даде нов тласък на ваксинационната програма в страната.
  • 44 123

    9 1 Отговор
    Я си Е ПМ, грознико платен! Ти се боди с десет ваксини, ако щеш. Всеки човек трябва сам да избира, ясно?
  • 45 yordan

    11 5 Отговор

    До коментар #27 от "Ваксиниран1403":

    МНОГО ПАРА СИ ВЗЕЛ НЕ СПРЯ ДА ПИШЕШ.ВСИЧКИ ТЕ ОПРОВЕРГАВАТ И ТЕ ПСУВАТ АМА ТИ ЗА ПУСТИ ПАРИ ТВОЙТА СИ ЗНАЕШ.ЗА РЕЗИЛ СТАНА ОРАКУЛЕ.

    Коментиран от #50

  • 46 абеее

    12 3 Отговор
    откъде го извадихте тоз бухал? Продажната му физиономия си личи от километри. Който иска да се боцка, но тея които не искат да стават опитни свинчета ги оставете на мира!!!!!
  • 47 БАЙ Х@Й ‼️

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "НЯМА":

    Благодаря, питах защото за дизоксирибо........ съм на спомени от биологията. А сега чета : "Първата в света ДНК ваксина срещу коронавируса се нарича ЗиКоВ-Ди (ZyCoV-D). Тя използва участък от генетичен материал от вируса, който дава инструкции на ДНК или на РНК да произведат специфичен протеин, който имунната система разпознава и на който реагира."
  • 48 Ко каза ко

    5 3 Отговор

    До коментар #31 от "Зомби":

    "Хората в България имат глави на раменете си." Моля всички които са съгласни с това да маркират "-,,
  • 49 Анонимен

    8 4 Отговор

    До коментар #38 от "Ваксиниран1403":

    Логореята се върна от отпуск! Сега ще ги натресе поне 10 безсмислени коментара! Ако не можеш да изразиш каквото си мислиш в 2-3 коментара, защо смяташ, че в 10 ще успееш? Тоя сайт се превръща бавно и сигурно в кошче за душевни отпадъци/специфично коментарите на тема КОВИД/! Какво прави модито - спи ли та не го банне тоя!?
  • 50 Анонимен

    5 4 Отговор

    До коментар #45 от "yordan":

    Под статията за Симидчиев е натресъл 15 коментара тоя същия 1403! Тук е скромничък - само 5, ама ще навакса!

    Коментиран от #51

  • 51 Семантика

    4 2 Отговор

    До коментар #50 от "Анонимен":

    Навакса викаш... наВАКСА... Хмммм....

    Ми време му е да наВАКСВА, от 14.03 до наши дни, изтичат му шестте месеца "гаранционен срок" и...

    Аааа... друго имаш впредвид ;)

    Коментиран от #53

  • 52 и кой

    2 1 Отговор
    би писал до този световно неизвестен с боядисаната коса? Вместо да говори за политика и да дава съвети на лекарския съюз, да вземе да го изолира този вирус - в Берн сигурно разполагат с необходимата техника.
  • 53 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Семантика":

    Ланското 14.03 колега! На 13.03..2020г. се пръкна НОЩ! Това е "топлата връзка"!
  • 54 Няма по трагична физиономия...

    2 0 Отговор
    ..от тази на снимката! Този да не го е правил ковида?