Last news in Fakti

31 Август, 2021 06:09 2 191 9

Кацаров забрани износа на някои лекарства

  • стойчо кацаров-
  • забрана-
  • лекарства-
  • заповед-
  • коронавирус

Мярката важи до 30 октомври

Кацаров забрани износа на някои лекарства - 1
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров забрани със заповед износа на някои лекарства, използвани в терапевтичните схеми за лечение на COVID-19 в болничната и извънболничната помощ, предаде Епицентър.

В мотивите на заповедта се посочва, че забраната е заради потенциален недостиг на пазара, който би застрашил живота и здравето на значителен брой пациенти в България, в условията на усложнената епидемична обстановка, в която се намира страната.

Всеизвестен факт е, че в борбата с COVID-19 в голяма степен липсват достатъчно научни данни и доказателства, които да подпомогнат ефективното предотвратяване на разпространението на болестта, посочват от министерството.

Предвид събраните до момента данни и информация от постигнатите резултати, от изключително важно значение е лекарствата да продължат да се прилагат в лечението на болестта до окончателното справяне с възникналата извънредна ситуация. Неспазването или прекъсването на назначената на пациентите, страдащи от заболяването COVID-19, терапия ще доведе до сериозен риск за живота и здравето им, мотивира се служебният здравен министър.

Въпреки редовните доставки на лекарства, от началото на август в Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ са постъпили данни за затруднено снабдяване с лекарствените продукти в аптечната мрежа, като се наблюдават тенденции за увеличаване на потреблението и в лечебните заведения, съответно на увеличаващия се брой на хоспитализираните пациенти, се допълва още в мотивите на министър Кацаров.

В ИАЛ е постъпила информация от притежателите на разрешенията за употреба на посочените в заповедта лекарствени продукти, че независимо от регулярните доставки за България, се идентифицира възможен риск от временен недостиг, дължащ се едновременно на увеличеното потребление в страната и на повишения паралелен износ, предвид увеличеното потребление на лекарствените продукти в световен мащаб.

Забраната е в сила до 30 октомври 2021 г. Заповедта може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатъра на Хана

    8 2 Отговор
    Домусчиите в панделата
  • 2 Пламен

    3 15 Отговор
    Оставка.Некадърник
  • 3 хаберих

    5 3 Отговор
    Двама шефове си говорят:
    - Какво прави готината ти секретарка?
    - Уволних я. Извъртя ми страхотен номер. Един ден влизам в кабинета, а тя ме посреща с “-Имам изненада за вас.” - и си излезе. След малко се появява цялата ми дирекция на вратата, носят цветя, бонбони, коняци... Скандират: “- Честит рожден ден, господин директор!”...
    - Е ,и какво лошо има в това?
    - Ами аз вече се бях съблякъл!
  • 4 ПИТОМЦИТЕ НА РАДЕВ

    2 7 Отговор
    КАЦАРОВ, ТИ ВАКСИНИРА ЛИ СЕ......ОСТАВКА

    Коментиран от #7

  • 5 Рошко

    8 0 Отговор
    Дааа ама досега никой здравен министър не може да обясни защо в чужбина бг лекарства са по евтини отколкото тука, и само четохме за някаква стартирала проверка за скъпите респиратори и толкова,
  • 6 Дръж ми шапката

    4 3 Отговор
    Видите ли "липсват данни ... за ефективното разпространяване на болеста". Данни въобще не липсват и е напълно ясно че заразата се спира само от локдаун, а смъртните случаи от ваксини.
  • 7 Кацаров

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "ПИТОМЦИТЕ НА РАДЕВ":

    Се ваксинира и то пред камерите за да видят такива като теб и призова да се ваксинират и останалите хора... ама ти от де да знаеш, нали сега ставаш от зимен сън, поне знаеш ли коя година сме?
  • 8 Др .куманов

    3 1 Отговор
    А кога кацаров ще махнеш онзи некадърник ,,шефо,,на срзи

    Коментиран от #9

  • 9 Ужас е

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Др .куманов":

    То пък да е само той, некадърник до некадърника, мила моя майнольо и между тях още един! Кадърниците са малцинство, ама некадърниците са си повярвали и мачкат здраво!