31 Август, 2021 06:29 7 921 59

Проф. Аргирова: Няма ги симптомите от предната вълна и хората не ходят на лекар

  • коронавирус-
  • професор радка аргирова-
  • зараза-
  • симптоми

Така разпространението на вируса става още по-бързо, заяви вирусологът

Проф. Аргирова: Няма ги симптомите от предната вълна и хората не ходят на лекар - 1
Снимка: БГНЕС

„Разглеждайки симптомите, причинени от индийския вариант на коронавируса – т.нар. Делта вариант, се наблюдава сериозна липса на симптомите от предишния като загуба на обоняние и вкус, острото протичане, при този вариант сега хората се заразяват по-бързо, а заболяването започва по-често като грипоподобно – малко главоболие, малко кашлица, лека температура, дори кашлицата не винаги я има.“

Това каза пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова.

„Заради това хората не се изследват и не отиват на лекар, а това води до още по-голямо разпространение. Сега как ще се справим с четвъртата вълна – доц. Ангел Кунчев го каза много ясно и точно – това е набелязано в Националната програма, проблемът е в контрола по изпълнението на мерките. На контрола трябва да се наблегне – няма какво да се пишат нови мерки – те не се изпълняват изобщо у нас.

Според мен с децата трябва да се работи колкото се може повече на живо, а не онлайн. Децата страдат от тази изолация. Но разбира се, както е разписано в плана на МОН, съвместно с МЗ, ако броят нарасне на заразените деца, ще се мине изцяло онлайн. Но и тук е ролята на учители и родители, как ще се спазват мерките“, заяви проф. Аргирова.

По думите ѝ много е ниско ваксинационното покритие, това се дължи на разнопосочното говорене:

"А другото е, че има заразени и ваксинирани хора – тук искам да подчертая за кой ли път – ваксината не предпазва от заразяване, но пази от тежко протичане болестта, от постъпване в болница и летален изход, тя пази от тежките форми на болестта. Така е и при грипа. При преболедувалите - те също трябва да се ваксинират, защото ваксината е един втори бустер след заболяването и това укрепва още имунната система.

Според мен пикът на тази вълна ще достигне около 10 октомври – с голям брой заразени, след това ще има известен спад. Как обаче ще справим с неваксинираните възрастни хора, това ще е много голям проблем“, категорична е проф. Аргирова.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    77 7 Отговор
    Тцтцтц значи в лабораториите са си свършили зле работата и не могли да го издокараъ новия вариант, без симптоми без кашлица а бе здрави ще ни пишете заразени, положителните тестове ги завошеъе малко и готово

    Коментиран от #42

  • 2 Гришо

    64 9 Отговор
    Какво ви обяснява.Искат и бизнеса с маските да върви.За магазин , банка и нещо за 5 мин съм съгласен.Но, детето ми е втори клас и Имало вероятност и в класните стой да ходят с маска.И какъв е смисъла като цял ден са в една стая и има ли болни въздуха така или иначе ще е наситен с вируса и дали ще носиш маска или не все тая.Хайде мен за ме тормозят все тая,свикнах вече,но децата...Това вече е прекалено.Г-н Президент, активиране се.Всички вие скачане срещу Бойко заради мерките, а сега ще вземете още по-стриктни мерки.И какъв беше смисъла да го свалят от власт.Какво по-различни се случва.

    Коментиран от #4, #6, #30

  • 3 МмАаНн

    83 2 Отговор
    Не разбирам. Уж симптомите са много леки, повечето изобщо не разбират, че са носители на вирус, а каква е тази огромна бройка хоспитализирани и починали?

    Коментиран от #9, #32, #46

  • 4 Гришо

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гришо":

    Извинявам се за правописа,но след като го написах не го погледнах и го публикувах.
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    95 3 Отговор
    Всички казват , че ваксинираните МОГАТ ДА ПРЕНАСЯТ ЗАРАЗАТА ‼️ В същото време разрешават на ваксинирани без тестове да се разхождат свободно и се чудят ЗАЩО БРОЯ НА ЗАРАЗЕНИТЕ се увеличава ‼️ А ДАЛИ СЕ ЧУДЯТ ‼️
  • 6 Рошко

    59 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гришо":

    Има има, намордника е като все едно да ти запушат устата да не говорим много, да свикват от малки на послушание,, а логиката е за ковид идиотите, и докат не скочим всички ще е така, демек ще свикваме
  • 7 Борис

    69 4 Отговор
    Аре бе, направихте хората на маймуни с този вирус, то не бяха алфи, не бяха гами, не бяха делта варианти. Докарахте ни до просешка тояга, бели унищожители, дали Хипократова клетва. До всички нормални хора, не влизайте в болница, може и да не излезте.
  • 8 Механик

    79 2 Отговор
    След като хората почти не го усещат това заболяване (не ходят на лекар, нямат симптоми, няма кашлица), защо изобщо трябва да се всява паника? С какво това забляване е по-опасно от грип, та е таква истерия за МЕРКИ, ВАКСИНАЦИ и пр?
    Нещо, яко издиша ИДЕОЛОГОЯТА на ковидарството.
    Нещо от сорта "Петролът поскъпна и бензинат поскъпна. Петролът поевтиня драстично- бензинът поскъпна двойно, ЩОТО ТАКА ТРЯБВА."

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тихомир

    58 2 Отговор
    “При преболедувалите - те също трябва да се ваксинират, защото ваксината е един втори бустер след заболяването и това укрепва още имунната система.”
    Да разбирам ли цитираното по следния начин:
    При ваксинираните - те също трябва да преболедуват, защото болеста е един втори бустер след ваксината и това укрепва още имунната система.

    Коментиран от #13

  • 11 Болниците

    58 2 Отговор
    Са празни като миналата година.Хората умират защото бялата мафия не ги лекува от хронични болести,само пари искат за да не работят..
  • 12 Целта и

    50 2 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    смисълът е свръх печалба на паразитите, владеещи наднационалния капитал за сметка на хората, депопулация на населението и пълно поробване на оцелелите. Това кой знае колко години са го подготвяли, щом са подкупени правителствата на държавите, за да изпълняват това безумие. А тези, които се опънат на това чудовищно престъпление, биват премахнати - Танзания и др.

    Коментиран от #33

  • 13 Да,

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тихомир":

    само че с обратен знак.
  • 14 По Мутафчийски

    45 1 Отговор
    Тази "дама" май е забравила, какво е това медицина! Да приемем, че е от възрастта .....
  • 15 Уфффф

    60 1 Отговор
    А защо, професор Аргирова, след като няма симптоми, трябва да се ходи на лекар? Никога заради болки в гърлото и лека хрема не съм ходил на лекар. Има си симптоматични лекарства, с които се оправям. Стига вече всеки теч на сополи да се причислява към Делта щама!

    Коментиран от #17, #19, #22

  • 16 Бай Торбалан

    19 0 Отговор
    Да има или да няма остри сиНтоми? Това е въпросът. Вий що ще да речете? Бъдете здрави!
  • 17 По Мутафчийски

    26 0 Отговор

    До коментар #15 от "Уфффф":

    То, така или иначе, вирусните инфекции се лекуват симптоматично. Като прочета, N "излекувани" и се "търкалям" от смях.
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    25 0 Отговор
    Който иска да носи и по 2 маски!Който не иска не трябва да носи!не трябва да има задължителност!Ела на Витоша да ме провериш дали съм с маска...На кака радка сте и сменили снимката...да можеше и килцата и да ги изрежете....
  • 19 И аз това се питам.

    32 0 Отговор

    До коментар #15 от "Уфффф":

    Сега искат да пробутат тестове за учениците.
    Защо ще се тестват, щом ходят на училище,значи са здрави.
    Едва ли някой родител ще пусне болно дете.
    Ама не, трябва да имаме с какво да ги бодеме в носа, та да им скапем още от рано мембрани и т.н.
    И още нещо, по- добре ,че не се тестват, да минава тоя вирус и повече да не се връща, че мед.мафия допри парици направи.
    Ще докажем че колективният имунитет е по добър от отровите дето ги пробутват.

    Коментиран от #23

  • 20 Черния

    30 1 Отговор
    Тая баба до кога ще е вадите да дрънка глупости
  • 21 Гарвана

    40 0 Отговор
    Щом не предпазват от заболяване, значи не са ваксини. Как така съвпада с грипната вълна, ама не е грип. Много ви се лапа, ама цирка си заминава.
  • 22 Лост

    24 0 Отговор

    До коментар #15 от "Уфффф":

    И традиционния грип изчезна. Преди две години не удължиха грипната ваканция, защото нямало 450 болни на 100000.Че кой ходи на лекар, като е в грипна ваканция?

    Коментиран от #28

  • 23 Анонимен

    17 1 Отговор

    До коментар #19 от "И аз това се питам.":

    Че как няма да искат - някой се е "нагрухтял" с маски, тестове ...... в контейнерни количества и трябва да се харчат! Цитат от коментар под подобна статия отпреди 7 месеца : "Кoи ca фирмитe и лицaтa, кoитo внacят фaлшивитe тecтoвe, пaрцaлитe нaрeчeни мacки, вaкcинитe.. Тaм никoя миcиркa нe cмee дa пoпитa. В Итaлия Дoмeникo Aркури ( бългaрcкия Мутaфчийcки.) e нa кaфe c прoкурaтурaтa зa зaкупeни мacки oт Китaй зa 1 милиaрд и 200 милиoнa €. Купeни пo 0,02 цeнтa и внeceни пo 0,50 цeнтa.. Cпрaвкa, прeдaвaнeтo Rеpоrt oт 11 януaри."
  • 24 Абе

    28 1 Отговор
    Няма симптоми защото няма “вълна” , професор , доктор , академик , специалист , како Радке...
  • 25 бай онзи

    17 3 Отговор
    ПРОБЛЕМА Е КОГА И КАК НЕВАКСИНИРИНИТЕ ЩЕ СЕ СПРАВЯТ С ВАС МИСИРИТЕ И ВРАЧКИТЕ
  • 26 Системна

    18 0 Отговор
    единица за ковидидиотизъм - 1 макрон, извънсистемна за България - 1 кунч = 9,8 макрона
  • 27 пълни глупости

    20 2 Отговор
    УЖАСТ, тече ми мърсоля... значи умирам до ина седмица 🤣🤣🤣

    Няма страх - няма вирус, кое не разбрахте?

    Ще се напъвате ли още или искате да играе тоягата за да мирясате?
  • 28 Копипасте

    29 0 Отговор

    До коментар #22 от "Лост":

    10.08.2021. Дoкaтo нямaшe КOВИД вcякa гoдинa ceзoннo минaвaхa пo 3-4 /чe и пoвeчe в някoи гoдини/ "вълни" нa кoрoнaвируcи, a cъщo и ринo, грипни, пaрaгрипни aдeнo и нe знaм oщe кaкви вируcи прeдизвиквaщи OВИ и OРЗ! Cпрaвкa : интeрвю c прoф. Корсун зa грипa oт 03.04.2018г.! Имаше всяко лято и хепатит А! Имаше и летни дрискавици от немити плодове и салати а сега?!?! Въпрoca c глaвнo В e : Зaщo ocтaнa caмo КOВИД зa дъвкa нa ТВ кoмeнтaтoритe, НOЩ-ницитe, cпиcвaщитe cтaтии зa cтoтинки пo caйтoвeтe......!? Къдe ce дянaхa вcичкитe тия ocтaнaлитe?! Вcякo лятo имaшe "взривoвe", "клъcтeри"... oт хeпaтит A, a ceгa?!
  • 29 1520

    24 1 Отговор
    тази ковид идеология е по страшна от фашистката
  • 30 Сух

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гришо":

    Различното трябва да се състои в това да се спре ограбването на теб, мен и всеки един българин.
  • 31 агент07

    6 1 Отговор
    тъпа кранта
  • 32 ле ле

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "МмАаНн":

    няма симптоми,чувства се добре човека..точно тогава трябва да му светне червена лампичща...юруш всички при личния лекар..Това ни казва пруффесора ..и всички са доволни по веригата.такса плати , после хапчета купи в определена аптека и пращат ти при определен докТур..и ваксина сложи ..най добре три наведнъж..така и така ще ти го турят..
  • 33 Идеята е стара,

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Целта и":

    но с развитието на СМИ се оказа осъществима-някъде след ВСВ.
  • 34 Галина колева

    14 0 Отговор
    Защо внушават е на хората, че са смъртно болни...!?
  • 35 Малий бонба!

    10 0 Отговор
    Шок,ужаст,направо покалипсис!!! Нищо не чуствам-значи съм болен безсинтомно!!Ша са ваксинирам!!
  • 36 SARS-CoV-2

    5 1 Отговор
    е един хипотетичен вирус, който, въпреки някои твърдения, не е идентифициран и изолиран, така както трябва да се направи по нотите на науката. CDC няма изолирана и пречистена проба на този вирус.

    PCR-тестът е ненадежден за идентифициране, защото той не различава нормалния грип, и CDC вече се отказва от него.

    Вакуумът тук доведе до предположението, че вирусологията е просто една лъже-наука..
  • 37 Пандемията

    7 0 Отговор
    е просто една грандиозна психо-операция, каквито са извършвани много досега. Такива опити имаше много, напр. в Невада, САЩ обявиха пандемия само след един смъртен случай от птичи грип.

    Подхранвана е от 5Г-мрежите, активни в тези моменти, когато трябва да има много смъртни случаи. Когато не е 5Г, това е обикновеният грип, който изчезна от полезрението след януари 2020, и така или иначе нямаше заболели от него за толкова дълъг период.

    Което навежда на мисълта, че една голяма част от смъртните случаи са именно от обикновен грип, приписани на фиктивния вирус!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Анализатор

    7 1 Отговор
    Няма достоверни данни, че „ваксината“ Е БЕЗОПАСНА! Необходими са поне 10 години изследвания преди една ваксина да бъде одобрена.

    Този препарат съдържа съвсем нова технология, използваща информационни рибо-нуклеинови киселини (иРНК), и която технология се внедрява за пръв път сред хората.

    Според манипулаторите това щяло да подобри значително имунната система да се бори с всякакви вируси в бъдеще. С други думи тази новоизпечена генна терапия е за доброто на хората.

    Засега обаче нямаме потвърждение, че това е така!

    Вижда се точно обратното – голям процент увреждания и смъртни случаи след инжекциите с него.

    Тази технология се основава на КРИСПЪР и помощни вещества като пеги-лирани наночастици, помагащи за процеса на вкарването на иРНК в ядрото на клетката.

    Ако ги нямаше, нашата имунна система щеше бързо да разгради тези иРНК и те нямат шанс да стигнат дори до външната стена на клетката.

    Коментиран от #40, #57

  • 40 Тревожно е,

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "Анализатор":

    че ваксините COVID-19 също могат да създадат проблеми за тези, които решат да не правят инжекции, но прекарват време в непосредствена близост до хора, които са го направили.

    Въпреки че това не може да бъде вирусно пръскане (shedding), тъй като никоя от ваксините не използва жив или дори атенюиран (обезсилен) вирус, изглежда има някакво предаване на шиповия протеин.
  • 41 dfu

    8 1 Отговор
    "вaкcинaтa нe прeдпaзвa oт зaрaзявaнe, нo пaзи oт тeжкo прoтичaнe бoлecттa, oт пocтъпвaнe в бoлницa и лeтaлeн изхoд, тя пaзи oт тeжкитe фoрми нa бoлecттa. Тaкa e и при грипa. "

    Сериозно ли, професоре?! Значи таргет групата на ковид - хора на преклонна възраст и със сериозни заболявания, вече не умират щом са ваксинирани?! По-полека с изхвърлянията! А пък това накрая си е като признание, че гриповете се пишат за ковид.
  • 42 Гледай как се мре, охлюв такъв

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    След месец пак няма да има места в болниците и много от медицинските кадри ще са заразени. Всъщност след няколко седмици ще може да се сравнява сегашната обща смъртност с тази от миналата(когато през август не беше чак толкова зле) и с предходните, в които ковид нямаше. Тогава ще се разбере истината.

    Коментиран от #55

  • 43 Баш софиянец

    8 1 Отговор
    Е като протича грипоподобно, за какъв дявол са тези мерки? Една ВАКСИНА (ако е ваксина) пази от разболяване, иначе за какво е? За какво да се ваксинират здрави хора, които така или иначе си го карат леко? От какво точно ги пази ваксината? А междувременно ваксинираните разпространяват вируса, пък се и разболяват. Т.е.ще спрем разпространението, когато всички се срещнем с вируса (ваксинирани и неваксинирани). А тази мила женица ако не знае, че преболедувалите са имунни, да си взима партакешите и да не се занимава въобще с медицина!

    Коментиран от #49

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 1984

    5 0 Отговор
    Разбира се, че няма нищо! Обаче лъжливите и крадливи политици яко надуват нещата, чрез медиите! за да мове отново да ни затворят в концлагера и да ни дупчат с експерименталните субстанции
  • 46 Леки са за голям %хора, които си щъкат

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "МмАаНн":

    навсякъде нетествани и некарантинирани. Явно бройката заразени е много голяма и на този фон са хоспитализациите и високата смъртност.Много от тези заразени вече са оздравели, но междувременно са заразили други. Има болни деца по детските градини много. Които ходят уж със задна хрема и леки симптомчета, но са били с мама и тате на море или на СПА и всъщност... За огромните сватби да не говорим. Особено в някои райони с небългарско говорящо население дето се събират да ядат и пият цели села. Един да е с ковид и заразява всички наоколо. Дори да е на открито ако няма никаква дистанция става зле. И в Македония се наблюдава същото явление. И аз съм канен на българска сватба с над 200 гости в Пловдивско. Честно казано се колебая дали да ходим... Те и да бъдат забранени как ли ще се извършва контролът, особено по селата.Контролът въобще го няма, на хората им писна и всичко е оставено на самотек. Като чуят за мерки половината(а тук във форума 3/4)почват да плюят по Кунчев, Аргирова и т. н. Сякаш те са виновни и те са създали ковид и всичките му нови мутации. Не не са. Но поради естеството на работата си носят отговорност и трябва да предотвратят колапса в здравеопазването. Много по-рано трябваше да се реагира даже. Миналата година следяха клъстъри по предприятия и се реагираше що-годе бързо. И пак беше кошмар през ноември и декември. Тази година пикът ще е по-рано явно. Сезонът свършва по морето след 10-15 дни, а чужденците ( особено румънците) отменят масово резе
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Да бе

    1 0 Отговор
    Умът ми не го побира откъде се намериха толкова лъжливи специалисти..
  • 49 Ами грипът често има и усложнения

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Баш софиянец":

    При ковид(грипчето) са още по-чести и за разлика от грипа дори я няма толкова изразена сезонността.Обичайно лятото повече има ентероколити и вируси, които причиняват диария и повръщане. Хора с ужасна лаеща кашлица през лятото обичайно няма. Не на всеки му минава бързо. Ако не мине за седмица обикновено прави усложнения. И вече не само при възрастни хора. И аз засега не виждам чак толкова огромна полза от ваксините, защото явно ваксинираните също се изяваваха (поне доскоро) като неуязвими. А въобще не се знае със сигурност какъв %от тях правят антитела. Доброволците за клиничните изпитания са обичайно сравнително млади и здрави хора, а далеч не цялото население е такова. Така че ефективността е доста по-ниска от очакваното. Добре ще е ако наистина поне предпазват от по - тежко протичане на ковид ваксините. Това предстои да се разбере скоро. Китай също е ваксинирал вече 1/2 от населението.Информацията е от техните медии. Започнали са и ваксинация на тинейджъри над 12 години и там. Там не се ползват РНК ваксини, а само векторни тяхно производство. Ефективността им не е по-висока от тази на западните в никакъв случай.
  • 50 Игор

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Имунолог":

    Скрий се, троле гербав, че ставаш за смях и на пуйките!
    Няма ли бачкане за тебе, че си във всички форуми с по 5 ника?
    Или всъщност ти точно това бачкаш - вестител на "смиртоносната" пландемия, вестител на краяна света и лобист на бате ти Боко?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Гърчев

    3 0 Отговор
    Да, ще отида на предстоящите протести!..., макар и да съм на работа този ден, макр и досега никога да не съм ходил на подобни мероприятия,,, но това мащабно издевателство над народа стана нетърпимо... и не му се види края!
    Баба ми навремето е работила в инфекциозно отделение (като изпарвачка).. скарлатина, дифтерит, инфлуенца, туберкулоза и т. нт. имало е немалка смъртност, дори сред децата, но не помни да е имало такава паника истерия и обръщане на света и живота на хората с хастара нагоре!
  • 53 Казуар

    1 1 Отговор
    В Чили 70 процента от населението е напълно ваксинирано, явно генерал Пиночет ги е научил да бъдат дисциплинирани и да спазват правилата и наредбите.
  • 54 Тук е въпроса

    5 0 Отговор
    Ваксината като не пази от заразяване защо ваксинираните ще имат повече права от неваксинираните?

    Коментиран от #58

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 пациент

    2 0 Отговор
    Как да ида на лекар ,като не те приемат без пср,положителни също не приемат.Миналия път по телефона ме лекуваха без да ме прегледат пълен резил.Има ли изобщо здравна система се питам???
  • 57 Аватар

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Анализатор":

    Сигурен ли си за Crispr? Cas не разпознава целта,посочена от CRISPR,и реже наследствено я материал и на други места . CRISPR е метод за генетична редакция.
  • 58 Ами защото иначе няма да се ваксинират

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Тук е въпроса":

    Въпреки, че според мен трябва да придобиват евентуално такива права и след доказателство, че имат антитела. Трябва 2 седмици след втора игла да ги тестват и само ако са с висок титър антитела поне ще е наистина по-малка вероятността от заразяване. Иначе въобще не се знае дали ваксинираните имат създаден имунитет. А новите варианти заразяват доста често и преболедували, не само ваксинирани. Затова трябва да не се отпускат всички мерки едновременно.
  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Тая смотана бабичка - стара мома комунистка, докога ще ръси глупости?