Last news in Fakti

10 Септември, 2021 15:52 2 150 42

„Пфайзер“ пускат ваксина за деца от 5 до 11 години

  • biontech-
  • пфайзер-
  • ваксина-
  • деца-
  • медицински изследвания-
  • възрастова група

От BioNTech очакват до края на годината и резултатите от проучване сред деца на възраст над шест месеца

„Пфайзер“ пускат ваксина за деца от 5 до 11 години - 1
Снимка: Shutterstock

Ваксина срещу коронавирус за деца на възраст от пет до 11 години, разработена от немската компания BioNTech и нейния американски партньор Pfizer, може да бъде готова за употреба през следващите няколко седмици, съобщи директорът на медицинските изследвания в BioNTech Озлем Тюречи пред Der Spiegel в петък.

„През следващите седмици ще представим резултатите от нашето проучване сред деца на възраст от пет до единадесет години пред властите по целия свят и ще кандидатстваме за одобрение на ваксина за тази възрастова група, включително тук в Европа“, каза Тюречи. „Вече се подготвяме за производство“, добави тя. В същото време Тюречи поясни, че лекарството е същото като за възрастното население, но с по-ниска доза.

На свой ред изпълнителният директор, съосновател на BioNTech Угур Шахин подчерта, че резултатите от изследванията вече са налични и те трябва да бъдат обработени за одобрение от властите. „Всичко изглежда добре, всичко върви по план“, заяви Шахин. Той отбеляза още, че до края на годината се очакват и резултатите от проучване сред деца на възраст над шест месеца.

В края на май Европейската агенция по лекарствата одобри използването на ваксината срещу коронавирус Comirnaty, съвместна разработка на Pfizer и BioNTech, за деца на възраст 12-15 години. По този начин лекарството стана първата коронавирусна ваксина, одобрена за употреба за тази възрастова група.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    45 5 Отговор
    У У У Убийци!
  • 2 beast

    36 5 Отговор
    Не благодаря !
  • 3 Когато фактите говорят

    6 5 Отговор
    Виаграта е най добрата ваксина за сърцето.
  • 4 Антимилиционер

    7 26 Отговор
    В задните части на бай Ганю само руска или китайска ваксина. По целесъобразност може турска/патладъ ваксинъ/ или българска. Така ще е най-патриотично. 🇧🇬

    Коментиран от #13

  • 5 Майна

    53 5 Отговор
    Това е директна лъжа-няма одобрена ваксина ,всички са експериментални, ако е одобрена са отговорни ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ!!! ДА ВНИМАВАТ БЪЛГАРИТЕ, КОИТО ЗАПОЧНАТ ДА ПРИЗОВАВАТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ НА ДЕЦАТА!!!!!!! НЯМА ДА ИМА ПРОШКА!
  • 6 кога и

    36 5 Отговор
    И върху какво са я тествали ?
  • 7 Мангър

    1 8 Отговор
    Аз ще си сложа китайскуту... Би било бии
  • 8 Грульо

    29 5 Отговор
    За какво искат да ги бодат, нали на децата нищо им няма от вироса? :D
  • 9 Путин не е прост

    8 11 Отговор
    Спутник е номер 1
  • 10 Rdfgt

    26 6 Отговор
    Ваксърите трябва да бъдат избивани бързо и редовно.

    Коментиран от #16

  • 11 Ох тежко се живее в българия

    28 5 Отговор
    И. З. Р. У. Д. И, незакачайте децата
  • 12 by the way

    5 5 Отговор
    the bulgarian times пишат едни "лъжи"
  • 13 Госあ

    4 16 Отговор

    До коментар #4 от "Антимилиционер":

    Юзлем, ай по спокойно го карай. Разбира се че българина иска безопасна ваксина с реална ефективност, която при всички случаи не ще бъде особено висока срещу РНКов вирус циркулиращ безпрепятствено и целогодишно в евроатлантическия коптор. Друг е въпросът,че при представен целия антигенен комплекс на вируса, вместо единия най вариабилен епитоп, ефективността е много по висока срещу новите варианти. И теоретично и емпирично.

    Коментиран от #19

  • 14 Мангъра не е невменяем

    3 8 Отговор
    Из искам първа доза оригинална китайска ваксина, втората да е от Капълъ Чарши и третата да е Сделано в Коми.
  • 15 Въпрос

    23 3 Отговор
    А няма ли да пуснат ваксина и при зачеването?
  • 16 почакай

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Rdfgt":

    по ирония на съдбата,те вече са ваксинирани!
  • 17 лицемери

    20 2 Отговор
    алчността на глобализма няма граници. аз викам да ги почват от плода в майката до живот. за по си гурно да се изравят неумрелите от к19 и те да ваксинират. направо да ваксината да е в хляба и колата и кафето
  • 18 Уса

    2 5 Отговор
    Не е вярно
  • 19 Ваксиниран1403

    3 14 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Сигурно затова китайците и те стартират производство на РНК ваксина. Просто това са ефективните ваксини и те са бъдещето на антивирусните ваксини по-принцип останалите видове отиват в историята. До 5-10 години в света изобщо няма да се произвеждат други антивирусни ваксини освен такива произведените по РНК технология.

    Коментиран от #21, #22, #23

  • 20 ПРИШЪЛЕЦ

    4 0 Отговор
    АМИ СЕГА, ДОКАТО НАВЪРША 5 ГОДИНИ ЩЕ СЪМ ЗАМИНАЛ ВЕЧЕ В "ОРБИТА "

    ХИ ХИ ХИ !
  • 21 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ваксиниран1403":

    Стартират, стартират за Мексико и Индонезия 😂 Иначе, от 7 ваксини една е векторна, другите шест конвенционални и протеинови.
  • 22 👽Асгард👽

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ваксиниран1403":

    Не заслужаваш внимание защото си човешка утайка , но да те питам , как пък до днес сме живели без ДНК терапии прибутвани от химични гиганти като Пфайз и т.н ? Ето ни, тук сме , много болести са победени с класическа векторна ваксина и никога не е имало проблем? Как бе? Отговаряй , лешник!!!

    Коментиран от #24

  • 23 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ваксиниран1403":

    Глей са или не трябва да си много умен или трябва да си рекламен агент за да убеждаваш,че прилагането на на един единствен епитоп и но най вариабилния на целогодишно и повсеместно циркулиращ РНКов вирус ще бъде по ефективно от целия антигенен комплекс на този вирус. Безопасност не се коментира. Както казва китайският молекулярен биолог "Такава технология може да се използва в други биомедицински области като онкотерапия и лечение на дефекти на гени, каза имунологът" За тези приложения съм съгласен. Но както вече много пъти писах, за ефективно геномно редактиране трябва да се поработи върху насочването на везикулите. Няма да се учудя,ако китайците са работили и над това, защото твърдят че тяхната ваксина е по безопасна. Както знаем, тези на файзер и модерна дават висок процент странични ефекти, включително и смърт. Освен това се приемат от всички типове клетки (доказано, не само теоретично) и предвид че въпросният шипов протеин сам по себе си в свободно състояние предизвиква клетъчен стрес на ЕПР и клетъчна смърт в по високи концентрации, не мисля че изобщо е приемливо. Особено за вирус с 3% смъртност.

    Коментиран от #26

  • 24 Ваксиниран1403

    3 10 Отговор

    До коментар #22 от "👽Асгард👽":

    Първо РНК ваксина и ДНК нямат нищо общо помежду си. Второ “класическите” ваксини не са векторни. Трето то земята се оре и без трактори, но в един момент са направени тракторите нали и земята се оре пак, но с друга ефективност.
    Те хората много дълги години са живели в пещери, но не продължават да живеят така се още.

    Коментиран от #25

  • 25 СМЕРШ

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ваксиниран1403":

    Я пак помисли. Информационната РНК участва при репликацията на ДНК! При мутация в този процес ставаш Панталей пътник...

    Коментиран от #28

  • 26 Ваксиниран1403

    4 11 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    Това че се приема от всички видове клетки е огромен плюс а не минус. За страничните ефекти те са достатъчно малко и далеч не всички са такива даже.

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ваксиниран1403

    3 5 Отговор

    До коментар #25 от "СМЕРШ":

    Глупости на търкалета изяснете се биологичната функция на ДНК и РНК и после коментирате. РНК е посредник между ДНК и клетъчните рибозомите извършващи белтъчния синтез.

    Коментиран от #29

  • 29 СМЕРШ

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ваксиниран1403":

    Прочети как става репликацията на ДНК, тогава пак ела!

    Коментиран от #30

  • 30 Ваксиниран1403

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "СМЕРШ":

    Ти почети, а недей да караш мен, но не чети от социални мрежи.

    Коментиран от #34

  • 31 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН | КОВИД РОБСТВО

    7 0 Отговор
    Какво съм писал: "Мисля, че на всички ни е ясно, че ще одобрят 3-та дозичка. След това ще одобрят бодежа на деца от 6 до 11 години. След това е другата група (6 месеца до 5 години) - и тя ще бъде одобрена. После 4-та доза - и тя ще е одобрена. След това и 5-та и т.н... Да видим колко ще "позная" :) "
  • 32 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ваксиниран1403":

    Оооо страхотен плюс е в клетките от нервната ми система или половите клетки да се акумулира хетероложния активен вирулентен протеин 😂 Не, мерси. Предпочитам да го експресират в насекоми или растения, да го пречистят, да го дозират и тогава да го инжектирам да циркулира за известно време в само в кръвоносната ми система за да се обучи имунитета. Така както действат нормалните истински ваксини. А, и за предпочитане е да не бъде само най вариабилния епитоп, а фюжън протеин от няколко такива.

    Коментиран от #35

  • 33 ОФИЦИАЛНА статистика и малко МАТЕМАТИКА:

    6 1 Отговор
    ОФИЦИАЛНА статистика и малко МАТЕМАТИКА: В света официално заразените са около 216 млн. От тях починалите са около 4.5 млн. Това е около 2.1% леталитет в световен мащаб (4.5/216=2.1/100). За Европа процентът е почти същият. Същевременно в Швеция, която почти нямаше мерки, 89% от починалите са на възраст 70+ години. Това значи, че по-младите от 70г., починали от/с ковид, са около 10%. За наша СИГУРНОСТ да свалим тази граница с 10г. Това значи, че ако сте по-млад от 60г. и АКО се разболеете от ковид, шансът ви да сте сред смъртните случаи е 10% от 2.1%, което е 0.21%. Т.е., шансът ви да ОЦЕЛЕЕТЕ е 99.79%, ако сте по-млад от 60г. Това си е почти 100%. А колкото по-млад от 60г. сте и колкото по-здрав сте, толкова повече този процент се приближава до пълните 100%, като най-близо до 100% "оцеляване" са децата, тийейджърите и хората под 30г. За какво тогава ви е тази ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА вакса, която НЕ спира заразяване и разпространяване, а само намалявала смъртните случаи. Колко повече да ги намали от 0.21%? Най-много да получите СТРАНИЧНИ реакции и да си скапете живота.
  • 34 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ваксиниран1403":

    Ти чувал ли си за вилката на Оказаки ? Имаш ли представа как се реплицира ДНК от 3’ към 5’ посока ? А чувал ли си за РНК зависима ДНК полимераза или обратна транскриптаза ? Същата тази, която обърна централната догма и се използва при RT PCR’a ? Не че нещо, но малко инфо.

    Коментиран от #37

  • 35 Ваксиниран1403

    2 5 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    На клетките ти им няма нищо след като произведат съответния протеин. Той изобщо не остава в тях а се свързва с клетъчната мембрана с една предвидена в него час, а самият протеин е напълно извън клетките така, че да стимулира имунната система. За разлика от свободно инжектираните протеини така се постига по-продължително време за синтезиране на антитела. Освен това при протеиновите ваксини не се въздейства върхът имунитета на ниво клетка, а това лишава организъма от едни много мощен защитни механизми. Важните са блокиращите антитела, които са насочени към “ключа" чрез който вируса отключва "вратата ” на клетката, а не антитела към някаква част на вируса. Ако вируса влезе в клетка заразяването е факт. Това, че към негови консервативни части се свързват други антитела които помагат на имунната ситемна да открие вируса и да го атакува като чуждо тяло не може да предотврати заразяване, а може единствено да ускори процеса на изчистване след заразяването и съответно осигурява евентуално по-леко боледуване. Единствено блокирането на шипковият потен на вируса може да предотврати заразяването. Затова е изключително важната високата концентрация на блокиращи антитела които се подпържат много лесно на високи нива с непрекъснати периодични реваксинации. Ето това е смисъла от последващите дози след ваксинацията.

    Коментиран от #36

  • 36 Госあ

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ваксиниран1403":

    Ама ти как си представяш клетъчния транспорт ? Май като гимназист. Тея неща с блокиращи и не блокиращи антитела, са некви много иновативни неща, които не ги разбирам. Същата работа върши и нафамостата, който се ползва години наред като инхибитор на ACE 2 ( впрочем в комбинация с инхибитор за вирусната полимераза дава отлични резултати) А ти искаш да ми кажеш, че ваксинираните с файзер не боледуват ? Хаха свършиха тая измама братчед.

    Коментиран от #39

  • 37 Ваксиниран1403

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    Отиваме много далеч. Обратната транскрипция е процес които се използва само от някои вируси, но не е обичаен процес в клетките на незаразен от тях човек.Корона вирусите не са от тези вируси които използват този процес. Така, че ако не говорим за някаква абсолютно хипотетична ситуация когато човек е заразен със някои от вирусите използващи обратната транскрипция като например (ХИВ и хепатит B) се ваксинира с РНК ваксина и да се прави изцяло теоретично допускане как заради наличието на другите вируси и обратната транскрипция използвана от тях РНК от ваксината би могла да се вграни в ДНК на клетките на човека. Този сценарий по-скоро е научна фантастика, но дори и да го има той с еднаква сила стои и при хипотезата заразен с корона вируса човек които е заразен и с ХИВ или хепатит B например.

    Коментиран от #38

  • 38 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Ваксиниран1403":

    Цялото семейство ретровируси също ползва този механизъм. Не са никак малко тези вируси. Както съм писал в коментара, само инфо. Понеже пишеш че нуклеиновите киселини нямали общо. Отделно има насочващи и микро РНКи и така нататък. Примера с репликацията,който ти е даден е уместен. Там се използват също РНКови праймери.
  • 39 Ваксиниран1403

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Не искам да ти кажа това разбира се, че ваксинирани боледуват без зачене с коя ваксина са ваксинирани. Пълна защита100% няма срещу нищо никога е нямало и никога няма да има. Всичко е въпрос на вероятност да се заразиш или не при обичайните си дейности.Тази вероятност при различните ваксини е различна, но е в пряка зависимост от времето което е изминало от ваксинацията. Ако очакваш, че някой които прекара половин час без никакви защитни средства в една стая с 4-5 интубирани с корона вирус може да бъде защитен от заразяване от някакъв имунитет ще се изненадаш, че това няма как да стане. При огромни вирусни натоварвания няма имунитет които може да те предпази без значение дали той е естествен изкуствен или какъвто и да е.

    Коментиран от #40

  • 40 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "Ваксиниран1403":

    Изненадан съм единствено от безочието на евроатлантическото простолюдие. Тея евтини боклуци с които експериментират върху здравото население са лишени от всякакъв смисъл, освен печалба. На всичкото отгоре, печалбата се реализира в страни извън ЕС като сащ и англия, като и данъците съответно се плащат там. Явно затова беше договорено гаражната компания на турчина да участва с файзер, за да може и швабите да прибират част от данъците върху печалбата. Другото са комисионни за определени хора. Пълна тъпотия е да предлагаш един единствен антиген вместо комплексен такъв срещу мутиращ вирус.

    Коментиран от #41

  • 41 Ваксиниран1403

    0 4 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    Изобщо не е глупост ако си наясно, че така или иначе на всеки 6 месеца ще реваксинираш всички непрекъснато. Винаги при нужда може да адаптираш ваксината към варианта които е актуален. По тази технология това става буквално за две седмици. Именно заради това тази технология е бъдещето на ваксините. Китайците много правилно инвестират в нея. Колкото до печалбите тук спор няма всичко е за пари разбира се. Ако не бяха парите до пандемия изобщо нямаше да се стигне и за 2 месеца всичко щеше да е приключило, а вируса щеше да бъде изличен от човешката популация без ваксини и с минимални загуби на фона на годините които минаха вече, но не това беше целта. Всичко е пари и интереси съмнение в това едва ли някой самостоятелно мислещ човек има.

    Коментиран от #42

  • 42 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Ваксиниран1403":

    Да, точно това казаха и експертите от Япония, че предвид сезонното и масово ваксиниране РНКовите ваксини изобщо не са подходящи предвид страничните ефекти и затова работят по тяхна протеинова ваксина, която по абсолютно същия начин може бързо да бъде модифицирана. Така както Пастьор правят техните противогрипни ваксини. И японската ще излезе на бял свят в което се съмнявам за Пастьор и Вилнева поради определени причини, които не са свързани с производствения капацитет или технология. Абе, кога ще покажат договорите за ваксини на ЕС ? Там ми се струва, че има някои интересни клаузи. Освен това, деактивираните ваксини освен, че представят пълния антиген представящ комплекс, могат да бъдат бълк от наличните варианти в генбанките. Което е още по добре.