Last news in Fakti

15 Септември, 2021 13:31 6 471 17

Спрете да пушите на балкона - не подозирате за тези опасности

  • цигари-
  • пушене-
  • пушачи-
  • вредно-
  • опасно

Дори пушенето на терасата може да бъде опасно за хората, с които пушачът живее

Спрете да пушите на балкона - не подозирате за тези опасности - 1
Снимка: Shutterstock

Всички знаем колко опасно е пушенето, но въпреки това много от нас не могат да се откажат от този вреден навик. Употребата на тютюн застрашава не само собственото ни здраве, но и здравето на другите около нас, а най-вече това на децата, пише jenata.blitz.bg.

Според предишно международно проучване на Световната здравна организация (СЗО), пасивното пушене убива 600 000 души годишно. Проучванията показват, че пасивното пушене причинява сърдечни заболявания, инсулти, астма и рак на белия дроб. Дори ако пушачите излязат навън, за да пушат, те все пак излагат на риск всички около себе си, но най-вече децата си.

За съжаление не са малко пушачите, които пушат цигари дори в присъствието на собствените си деца. Въпреки това, дори ако родителите пушат на балкона те, според експерти, застрашават здравето на децата.

Ето как, ако пушите дори и на терасата, излагате не само себе си, но и децата ви на куп опасности:

Дим в косата и дрехите

Повечето пушачи знаят, че димът е опасен за техните деца. Затова и много родители се стараят да не пушат у дома пред децата си. Много родители съобщават, че пушат „само“ на балкона или пред вратата. Някои пушачи смятат, че димът не е опасен за децата. Въпреки факта, че родителите пушат само на улицата, децата им развиват астма или бронхит много по-често, отколкото малчуганите на непушачите.

Експерти от германския Център за изследване на рака (DKFZ) казват следното: "Децата на родителите, които пушат, са по-склонни да страдат от остри и хронични респираторни заболявания". При тези деца кашлицата, храчките и задухът са по-чести. Но цигареният дим съдържа такава висока концентрация на малки прахови частици, че "ефектът от малките количества може да има ефект върху тялото".

Нездравословните вещества влизат в апартамента. Който пуши отвън, носи никотин, канцерогенни вещества, вдишани частици и други токсични вещества в апартамента. Тютюневият дим съдържа повече от 4000 химикали, от които поне 200 са вредни за хората. Според DKFZ, съставките на тютюневия дим не само излизат от косата и дрехите, но и от ръцете във въздуха. Пушачите издишаха частици дим в продължение на 90 секунди след последното всмукване. Всичко това води до факта, че останките от тютюнев дим се намират дори в апартаменти, в които никой не е запалвал цигара.

Децата са особено уязвими

Пушенето е основен рисков фактор за белодробни заболявания при деца. Дори в семействата на пушачите, където пушенето е само на улицата, децата често страдат от подобни болести. Според педиатрите, например, нивото на никотина в домашния прах се повишава в такива домакинства. Според изследователя на рака Schaller бебетата и малките деца са засегнати предимно от инжектирания дим. Съществува и риск, тъй като малките деца взимат всичко в устата си и смучат. Относително малко се знае за дългосрочните ефекти от този приток на замърсители. Въпреки това, според Федералния център за здравно образование, децата по принцип са особено чувствителни към токсините.

По-добре е да не се пуши

Ако родителите пушат на улицата, най-добре е да се използва яке и шапка, които след това се отстраняват. Лекарите съветват родителите да "се въздържат от пушене, за да не наранят децата си". Тъй като няма праг за ефектите на пасивното пушене върху тялото, под който няма опасност, всяко въздействие е свързано с опасност. За да се предотврати увреждане на децата, се препоръчва напълно да се откаже от пушенето.

Пушенето на балкона увеличава риска от развитие на фетален тютюнев синдром?

Ако ембрионът или плодът са изложени на никотин и други токсини, съдържащи се в тютюневия дим, рискът от вродени дефекти се увеличава. В изключителни случаи тези наранявания могат дори да доведат до преждевременно раждане или спонтанен аборт. През 1957 г. е публикувано първото проучване, което показва намаляване на телесното тегло при раждане при майките-пушачи. През следващите десетилетия се появиха около 10 000 други медицински публикации, описващи връзката между пасивното пушене и растежа на плода. Последните проучвания показват и връзката между употребата на тютюн по време на бременност и затлъстяване. Пушенето е също една от причините за недоносеност и спонтанен аборт, перинатална смъртност и синдром на внезапна детска смърт.

От съображения за сигурност на всички родители се препоръчва да се откажат от пушенето. Никотинът вреди не само на детето, но и на родителите.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Офф

    26 6 Отговор
    Дайте да спрем да живеем направо!

    Коментиран от #5

  • 2 ТОВА Е ПОРЕДНАТА МАНИПУЛАЦИЯ

    18 3 Отговор
    НА БИЛ ГЕЙ СОРОСОИДИТЕ ПУТИН БАЙ ДЪН ВАКСЪРИТЕ АНТИ ВАКСЪРИТЕ ГРЕТА ТУМБАК ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ДЪВКИ СЕМКИ И БОНБОНКИ ПРОТЕСТНО ПУШЕНЕ НА ВСЕКИ БАЛКОН И ТЕРАСА
  • 3 Дам

    28 3 Отговор
    Казва Световната здравна организация... Тя казва и да се самоубиваме чрез ваксини. Ако не по желание, то насила!
  • 4 Шайба

    24 3 Отговор
    А през 70-те години се скъсваха да рекламират цигарите и колко са полезни,само да не се окаже същото и с ДНК ваксините,където сега ни ги пробутват.

    Коментиран от #8

  • 5 Механик

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Офф":

    То на там ни бута СЗО. Пречим им. Искат 100 фамилии да притежават планетата и да има там некой и друг милиард роби, да обслужват господарите. Щото господарите, те нито знаят, нито умеят, а дори и господарите искат да ядат.
  • 6 Димитър Димов

    19 1 Отговор
    Според СЗО, трябва да пушите с маска.
  • 7 Не е така

    9 1 Отговор
    Дозата прави лекарството или отровата.
  • 8 "мода"

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "Шайба":

    Никога не са казвали, че цигарите са полезни. По-скоро казваха, че е "модерно" да пушиш, за да си продават отровните цигари на балъците. Сегаэе модерно да не пешиш и да живееш здравословно.

    Коментиран от #10, #17

  • 9 Емил

    9 3 Отговор
    Цигарите вече изглеждат комично! Не знам как пушач свикнал с Малборо или Кемъл без филтър, пуши сегашните ла.на! Аз карам на лула, ама се налага да купувам тютюн от Швейцария, щото тук и това няма вече!
  • 10 Механик

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от ""мода"":

    Смяташ ли че сега е модата на здравословният живот? Щото аз като гледам какво ядем и пием, малко не съм съглаен с теб.
    Ако масовотопиене на редбул и изоспорт е здравословно, значи си се изгубил някъде в превода. Храните с ГМО, глифозиди, хормони на растежа, хербициди са полезни ли? Или си мислиш, че като купуваш БИО и всичко е наред?
    От мен да знаеш! Дори сам да си гледаш доматите, техните смена отдавна са ГМО и отровени.
    Да си наивно шиле, при положение, че има толкова свободна и достоверна информация е непростимо.
  • 11 Доказано

    16 0 Отговор
    Ковидът много рядко атакува пушачите , ама се мълчи по въпроса .
  • 12 Реалист

    2 2 Отговор
    Само завършен идиот може да постави + на втория коментар.
  • 13 непушач

    14 0 Отговор
    Да ви кажа, пушете си съвсем спокойно, от как съм спрял цигарите са ми почнали здравословните проблеми, а че не съм спестил от не купуване на цигари сигурно ви е ясно
  • 14 Павел Пенев

    10 0 Отговор
    В съседите ли да пушим бе простаци?
  • 15 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    Талибанлъка е страшна работа. Превръща хората в идиотизирани неврастеници. Нямам думи. Всъщност по-страшен от фашисткия терор е терорът на либералните демократични талибани. Само преди дни ни осведомиха че всяка капка алкохол смалява мозъка и трябва да сме ПЪЛНИ въздържатели.
  • 16 Петко

    6 0 Отговор
    Забравили, че може да паднем от терасата също. Има някои тарикати, пушат в кенефа, така направо в отдушника и горе през комина, не трови никого, така ли?!
  • 17 Шайба

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от ""мода"":

    Точно докторите рекламираха ползите от пушенето(все още има такива клипове от онова време в ютуба),макар и малко цигарите все пак имат своите полезни страни,които се изтъкваха като се премълчаваше за вредите.Цигарите предпазват от Алцхаймер и действат силно стимулиращо на мозъка като подобряват мисловната дейност!