Last news in Fakti

17 Септември, 2021 08:23 1 939 4

Безплатни антистрес курсове за здравни работници

  • антистрес курсове-
  • здравни работници

Благодарение на онлайн формата, в който ще се проведат курсовете, ще може да се включат лекари от цялата страна

Безплатни антистрес курсове за здравни работници - 1
Снимка: Shutterstock

Според проучване на фондация “Изкуството да живееш” през март 2020-та година сред 1257 медицински служителя, за последните месеци 50,4% от лекарите съобщават за симптоми на депресия, 44,6% за тревожност, 34% за безсъние, а 71,5% споделят за чувство на неудовлетвореност.

Всички медицински лица у нас, които застават на първа линия при поредната вълна на Covid-19, ще имат възможността да получат емоционална и психическа подкрепа чрез специални курсове за преодоляване на стреса. Курсовете ще съдържат алтернативни, но световно доказани техники, които намаляват напрежението, засилват самоконтрола, помагат за преодоляване на шокови състояния на организма. Този проект включва много държави, част, от които е и България. Техниките са базирани на медитацията, йогата, динамиката на дишане и помагат за опитомяване на емоциите, които са най-сигурният път към ефективната работа и стоическото преживяване на стресови ситуации. В основата им ще бъде уникалната дихателна техника Сударшан крия.

Курсовете са организирани онлайн и напълно безплатно за всички здравни служители в страната, от българския клин на международната организация “Изкуството да живееш”.

„Изкуството да живееш“ е международна образователна и хуманитарна организация с нестопанска цел. Основана е през 1981 г. от световноизвестен хуманитарен деец и посланик на мира – Шри Шри Рави Шанкар. Организацията функционира в цял свят, а ценностите ѝ са ориентирани към мирен свят, без насилие и развиване на човешкия самоконтрол чрез различни техники на медитация, йога и дихателни упражнения.

Благодарение на своите инструменти, фондацията е помогнала на милиони хора в цял свят да подобрят своето психическо и физическо здраве. Вследствие на което започват да водят по-спокоен, уравновесен и щастлив начин на живот, както у дома, така и на работното място.

Константин Драгов е координатор на организацията за страната ни и първият инструктор по дихателната техника Сударшан крия у нас.

С какво ще помогне този проект на лекарите, как ще ги улесни от натоварения работен ден?

Това са доказани техники, благодарение на които медицинските лица ще се почувстват по-спокойни, уравновесени, концентрирани и позитивни. Ще подобрят своето емоционално, духовно и физическо състояние. Ще усетят тялото си по-бодро, а енергията си по-позитивна. Чувства, като нервност, тревожност, тъга ще изчезнат. Здравните служители ще бъдат пълноценни, както на работното си място, така и у дома. Благодарение на спокойствието и самоконтрола, който ще създадат, ще бъдат много по-концентрирани, без да мислят за странични неща. Така ще са още по-полезни на обществото в тази трудна за всички ситуация.

“Осъзнаваме отговорността, която „лежи“ върху медицинските лица и ежедневното напрежение, именно затова искаме да бъдем техни приятели и помощници”, споделя Константин Драгов.

Благодарение на онлайн формата, в който ще се проведат курсовете, ще може да се включат лекари от цялата страна. Курсовете ще се проведат септември и октомври месец в три последователни дни. Важно е участниците да не пропускат нито един ден, за да усвоят пълноценно дихателните и йога упражнения.

“Нашето общество все повече разбира отговорността, която носят медицинските лица, както и усилията, които полагат, за да се грижат за нашето здраве и възстановяване. Самият работен процес в тази сфера е подложен на постоянен психически и физически стрес, а след появата на Covid-19, той се увеличава многократно. Това води до умора, както на физическо, така и на психическо ниво. А последиците са чувство на депресия, нервност и непълноценен работен процес. В проучване на 1257 медицински служителя, 50,4% съобщават за симптоми на депресия, 44,6% тревожност, 34% безсъние, а 71,5% споделят за чувство на неудовлетвореност”, споделя Константин Драгов.

Над 70 независими научни изследвания са показали множество ползи от техниките за дишане на “Изкуството да живееш”.

Дванадесет научни изследвания са документирали значително облекчаване на депресията, демонстрирайки 67-73% успеваемост. Изследванията показват и подсилен имунитет и подобрени сърдечно-съдови и дихателни функции.

Споделени мнения от лекари:

"Аз съм Нели Стойчева, общопрактикуваш лекар със 17 годишна практика.

Правя Сударшан крия от няколко години, всяка сутрин в 6.00. Тя ме зарежда с енергия, дава ми спокойствие и сила, за да се справя с проблемите и стреса в работата. Отношенията ми с пациенти и близки станаха хармонични и лишени от напрежение. Не боледувам и тялото ми е изпълнено с енергия. Твърдо вярваме, че ползите от тези курсове биха били от огромна полза, както за служителите Ви, така и за населението на България.”

"Казвам се Елеан Зънзов и съм лекар, пластичен хирург с 27 годишна клинична практика. От 10 години практикувам Сударшан Крия и продължавам да се изненадвам от въздействието, което тя оказва върху физическото, емоционалното и менталното ми здраве!"

“През последната година и половина в САЩ, Канада, Европа и Индия тези безплатни онлайн програми бяха посрещнати с огромен интерес от здравните работници на първа линия. Желаем по същият начин да бъдем полезни и на българските медици. Те са важна част от нашето общество, именно затова „Изкуството да живееш“ иска да им помогне да останат устойчиви в тази борба”, споделя Константин Драгов.

Дати на курсовете и записване:

17 - 19 септември

18 - 20 октомври


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    2 1 Отговор
    Трябваше да са за политици тези курсове - за Кацаров, за Ботокса, за Кунчев и за подобни, че сън не ги лови да ни спасяват.
  • 2 психо

    2 0 Отговор
    Това е все едно всички полицаите да покрият физическите норми за работа ... Няма как...
  • 3 провинциалист

    2 0 Отговор
    Антистрес е напр. +3000 всеки месец.
  • 4 На кол

    2 0 Отговор
    Кой курс може да замени денонощните страшилки, с които са заливани хората и в частност здравните работници? Медийната кампания за РЕКЛАМА на Ковид жигосването е толкова агресивна, че и най-железните от тях омекват от стрес. Извършва се най-голямото престъпление срещу човечеството и ако то оцелее, Нюрнбергският му процес ще е страховит. Ако някой иска да върне средновековието, трябва да е наказан по средновековному!