Last news in Fakti

26 Септември, 2021 12:33 8 795 15

Това са трите най-трайни последици за боледувалите от коронавирус

  • covid-19-
  • последици-
  • коронавирус-
  • боледуване

Ако човек е страдал от хипертония и преди, тогава ситуацията е особено неприятна

Това са трите най-трайни последици за боледувалите от коронавирус - 1
Снимка: shutterstock

Хората, които са изкарали новия тип коронавирус, понякога казват, че не могат дълго време да се възстановят от заболяването, чувстват се отпаднали и слаби. Някои лекари казват, че пациентите им се нуждаят от качествена рехабилитация.

Според кандидата на медицинските науки Андрей Кондрахин, претърпелите коронавирус може да имат парестезия (вид разстройство на чувствителността) и отпадналост. Нещо повече, според него пациентите понякога се оплакват от такава слабост, „че изобщо нямат сили за нищо“.

Парестезията е постоянно субективно усещане за изтръпване, усукване, „тръпки“, парене. Такива неприятни усещания са познати на всички, особено ако седите дълго време в неудобно положение, но обикновено са краткотрайни.

Дори тези, които са имали коронавирус, могат да получат постоянно повишаване на кръвното налягане.

Ако човек е страдал от хипертония и преди, тогава ситуацията е особено неприятна. Според лекаря нарушението на магнезиево-калциевия метаболизъм допълнително води до развитие на хипертония.

Ако човек има захарен диабет, затлъстяване, други хронични заболявания, особено тези, свързани с кръвоносните съдове, тогава рискът от развитие на тежки последици се увеличава още повече.

Такива нарушения са свързани главно със съдови увреждания, които се появяват при тежка и умерено тежка коронавирусна инфекция.

Според прогнозата на пулмолога Александър Карабиненко всеки може да се разболее от коронавирус по един или друг начин, тъй като той циркулира във въздуха и се носи от асимптоматични носители.

С помощта на ваксинацията ще бъде възможно да се избегнат тежки случаи, но да не се отървете напълно от вируса, пише сайтът zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    27 10 Отговор
    Сред прекаран коронавирусъ имам перманентна членодръвица.🥳😎

    Коментиран от #2, #12

  • 2 Запасняк

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    От гърба нали ?
  • 3 Механик

    22 4 Отговор
    От тази болест страдат предимно ХИПОХОНДРИЦИТЕ. Ама те страдат и от други болести (особено на психиката), та в тоя ред на мисли, за тях е нормално състояние да не им е наред нещо.

    Коментиран от #8

  • 4 И какво реват шизофашизоидните вакси?

    18 1 Отговор
    "С помощта на ваксинацията ще бъде възможно да се избегнат тежки случаи, но да не се отървете напълно от вируса, пише сайтът zdrave.to"
  • 5 БРЦК

    8 2 Отговор
    ТЕЗИ ефекти са от новите лекарства и ваксите
  • 6 антрашпиц

    12 1 Отговор
    Амчи пийте ракия ве.РАЗШИРЯВА кръвоносните съдове моментално!
  • 7 Грульо

    14 2 Отговор
    Че то таз отпадналост си я имаха почти всички и преди ковидта. Даже на запад не можеха да намерят кой да им бачка отпреди 30 години зарди мързела, та взимаха от изтока гурбетчии. :D
  • 8 Сатана

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Мнения подобни на твоето само показват умственото състояние на населението обитаващо Кочината при положение ,че хипохондриците са повече от 60% от популацията.Ако твои близки или роднини имат ментални проблеми отключени след прекаран КОВИД то причината е наследствените гени.

    Коментиран от #10, #13

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    При мен е точно обратното,кръвно на космонавт преди полет и доста енергия!
  • 10 Психиатъра

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана":

    Пак ли те изтърваха? Стой там и сега ти пращам санитарите. Ще те сложат да си починеш и за награда ще ти сложат една ваксинка. Гаранция, че ще ти олекне и ще бъдеш по - добре.

    Коментиран от #11

  • 11 Колега

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Психиатъра":

    Колега, повече от 4 дози не му слагай, молА те. Един от нашите в Карлуково след 4-ата кацна на Марс, откри следи от изопропилбензен в атмосферата посредством диадема, срещна се с Распутин, победи го на билярд и после реши, че е секвоя...

    Още го поливаме редовно, ама... Не си е работа ;)
  • 12 Патето Яки

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Булката ще ти се радва перманентно.
  • 13 ХХХ

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана":

    Щом днес 10% от смъртните случаи са на НАПЪЛНО ваксинирани, като прибавим към тях и неизвестно число(Х) частично ваксинирани, при 20% ваксинирани общо, май май?

    Коментиран от #14

  • 14 уви

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "ХХХ":

    Колкото повече вирус има в околната среда, толкова повече и ваксинирани ще се разболяват. за съжаление някои не развиват антитела, или пък заболяванията им са твърде тежки, за да издържат болестта и се влошават. затова определена категория силно застрашени хора ще е добре наистина да се изолират докато има вълна и повече заразени.
  • 15 вече

    1 0 Отговор
    и от руски превеждате лошо...