29 Септември, 2021 00:16 7 551 19

Българин откри ултрамощно антитяло срещу множество варианти на COVID-19

  • ултрамощно антитяло-
  • ковид 19-
  • българин-
  • д-р ивелин георгиев-
  • откритие

Антитялото има необичайни генетични и структурни характеристики, които го отличават от другите моноклонални антитела, често използвани за лечение на COVID-19

Българин откри ултрамощно антитяло срещу множество варианти на COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Технология, разработена в Медицинския център на Университета Вандербилт, доведе до откриването на ултра-мощно моноклонално антитяло срещу множество варианти на SARS-CoV-2.

Антитялото има редки характеристики, които го правят ценно допълнение към ограничения набор от широко реактивни терапевтични антитела, съобщават изследователи в списанието Cell Reports.

Технологията, наречена LIBRA-seq, помогна за ускоряване на откриването на антитела, които могат да неутрализират SARS-CoV-2. Тя също така дава възможност на изследователите да откриват антитела срещу други вируси, които все още не са причинили човешко заболяване, но които имат потенциал за това.

„Това е един от начините за проактивно изграждане на репертоар от потенциални терапевтични средства срещу бъдещи огнища“, каза д-р Ивелин Георгиев, директор на програмата по изчислителна микробиология и имунология в американския институт „Вандербилт“

„Патогените не спират да се развиват и ние основно ги догонваме“, твърди старозагорецът Георгиев и допълва: „Необходим е проактивен подход, който предвижда бъдещи огнища, преди те да настъпят, за да се предотврати повторение на COVID-19.“

В своя доклад Георгиев и колегите му описват изолирането на моноклонално антитяло от пациент, който се е възстановил от COVID-19. Антитялото има необичайни генетични и структурни характеристики, които го отличават от другите моноклонални антитела, често използвани за лечение на COVID-19. Смята се, че SARS-CoV-2 е по-малко вероятно да мутира, за да избяга от антитяло, което не е „виждал“ преди.

Технологията LIBRA-seq се състои в свързване на В-клетъчния рецептор с антигенната специфичност чрез секвениране. Ако този антиген се изолира, той може да се ползва за терапия или ваксина срещу COVID-19.

„Няма време за губене, – казва Георгиев - ако дадем на вируса достатъчно време, ще възникнат толкова много други мутации, които - чрез избягване на настоящите ваксини - може да са дори по-лоши от делта варианта.“


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    62 6 Отговор
    Точно върху това трябваше да се наблегне още от самото начало, а не върху ваксините !

    Коментиран от #2

  • 2 Свидетел

    28 9 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    И аз същото казвах, ама никой не ме послуша…
  • 3 това както

    49 6 Отговор
    това, както и лекарство с/у ковид няма да видят производство.
    знае се защо

    Коментиран от #8

  • 4 До 1 и 2

    16 3 Отговор
    И от къде ще дойде това антитяло без ваксина или без среща на имунната система с антигена,м?

    Коментиран от #9

  • 5 Мдаа

    32 10 Отговор
    А защо си мислите,че това уж лекарство не е ваксина с "камуфлаж"...т.е.играта е да те набодът със субстанцията а дали ще я нарекат ваксина или лекарство намирам,че това не променя нищо!Внимавайте и си дръжтв очите отворени.

    Коментиран от #7

  • 6 Ами браво

    14 8 Отговор
    Сега трябва само да открие и антигена срещу който е образувано това антитяло и може да се каже, че е открил и нова ваксина 😜
  • 7 Анти прост

    6 25 Отговор

    До коментар #5 от "Мдаа":

    Дръжте си очите отворени докато Делта-ковито не ги ви затвори, което ще е доста скоро!
  • 8 Гонган

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "това както":

    Абре тук само шапшали пишат изостанали с 2-3 века
  • 9 Много питаш

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "До 1 и 2":

    Звънни им на тия от щатите да ти обяснят специално на теб професоре
  • 10 Просветен илюминат

    19 3 Отговор
    Интересно като няма изолиран вирус как някой открива антитяло?
    Във времето се появиха други мутации според специалистите на вируса,а как тези непознати мутации си имат име и ги различават коя коя е като тестовете не се променят,нямаме доказателство за изолиран вирус и всичко е една въображаема игра и интерпретация на специалисти научени погрешно да интерпретират природата като цяло включително и на човека?
    Чувал ли е някой как казва,еди кой си ми вдигна кръвното? Може ли някой да ми вдигне кръвното освен аз с моите негативни емоции които изпитвам от начина по който реагирам емоционално на действията на другият? Е,в този ред на мисли лекарства за високо кръвно променят ли моето емоционално възприятие на подобни дразнители да ги нарека и могат ли да ме излекуват или аз ако спра да реагирам по същия начин на подобни неща няма да вдигам кръвно? Кой е доктора тук и лекарството? Осъзнаване и промяна. Доктора тук няма какво да ми лекува и да изписва лекарства. Схващате ли сега схемата какво води до болестите и лекарството е в главата, а не в аптеката?

    Коментиран от #11, #17

  • 11 Просветен илюминат

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Просветен илюминат":

    Средата в която живеем не се променя откакто сме тук и историята ни го показва,стадото е в основата на пирамидата и всеки над него го управлява,всеки работи защото живота му е изпълнен с липси,а колкото повече живеем с мисълта за липса толкова повече получаваме от нея.
    Е,ако средата води до постоянен стрес и страх,постоянно ни облъчват по медиите с новини за войни терористични атаки вируси финансови кризи и какво ли още не,то в тази среда вие с какви действия и промени искате здраве,спокойствие и успехи?
    Мерките ако създават повече стрес и страх за живота ви без сигурни доходи и работа за да печелите пари това здравословно ли е за вас?
    След като се вижда,че политиците допускат нарушения и се облагодетелстват от вас,а няма осъдени за това,продължавайте да живеете като слуги и роби на тях и си давайте всичката енергия за държавата,която ви краде законно.
    Ако нямате пари и медицината е безсилна да ви помогне.
    Предразполага ли ви всичко това към щастие благополучие и изобилие?
    Какво правите за да промените тази среда?
    Спорите помежду си разделени на различни партии на ваксинирани и неваксинирани,критикувате другите и се ядосвате,а това здравословно ли е?
    Чувствате се предадени и неуверени в живота защото се лишаване от разни неща и да имат децата ви,не мислите за себе си и сте със възприятие и съзнание на жертви и искате някой да ви забележи и промени живота,но вие самите не се забелязвате какво мазохисти сте и как не се обичате и увжавате,а аз ли
  • 12 Просветен илюминат

    18 3 Отговор
    Те измислили ваксини и устройства да те засичат дали имаш ваксина,от което следва да ни светне,че теорията за чипиране вече е факт и този вирус е само повод доброволно да поискаме сами да си наложим новия световен ред и лека полека стария живот да остане в миналото.
    Но тъй като човека е материален и свикнал да се подчинява той ще продължи да приема всичко това като нещо добро за него и ще си остане до гроб вечен роб.

    Коментиран от #14

  • 13 RMilaner

    6 1 Отговор
    Още от заглавието шменти,къв българин,кви пет лева!Можеше да пишат чернокож или червенокож със същия успех, щом не работи в България, няма повод за гордост, а за съжаление за нашата жалка обезлюдена, несуверенна страна.
  • 14 RMilaner

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Просветен илюминат":

    Вярно като бял ден.Всичко е в главата.
  • 15 Бойко

    0 3 Отговор
    Това Баце го предложи още миналата година!
    Обаче на дневен бяха магистралите и метрото. Не му остана време за ковид-19.
  • 16 Ихаааа

    8 1 Отговор
    Ултрамощно? А Хиперчутовно, или поне Мегаепично кога???
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аха

    2 0 Отговор
    Като тази новина ще има още - фалшив проблясък и заблуда, че ще се спре с фашизма и тормоза на хората, че ще се нормализират нещата. Ето ви откритие с подобно звучене от май 2020 - докъде я докараха? https://m.fakti.bg/zdrave/471651-otkrito-e-antitalo-koeto-blokira-koronavirusa
  • 19 ПРИШЪЛЕЦ

    0 0 Отговор
    Цонева, това китайците го откриха преди три месеца ...

    Друг е въпросът, че Урсула няма да позволи влизането на лекарството в Европа- ваксини има да се продават ейййй :)