21 Ноември, 2022 16:32 1 988 7

Шведски учени откриха нова връзка между имунитета и тежкия COVID-19

  • имунитет-
  • тежък covid-19-
  • covid-19-
  • откритие-
  • медицина

Въпреки отминаването на пандемията и ефективността на ваксините, учените продължават да търсят най-ефикасния метод за борба с коронавируса

Шведски учени откриха нова връзка между имунитета и тежкия COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи смятат, че са открили нов биомаркер за тежък COVID-19, съобщи електронното издание “Юрикалърт”.

Учени от Каролинския институт в Швеция са установили, че пациентите с остра форма на инфекцията имат повишени нива на цитокина интерлевкин-26 (IL-26) в кръвта си. Наблюдава се корелация между високите му показатели и много силен имунен отговор на възпалението, което означава тежки случаи на заболяването. Констатациите показват, че цитокин IL-26 е потенциален биомаркер за остра форма на COVID-19, пише Vesti.bg.

Ваксините се оказаха ефективни за намаляване на броя на случаите на тежка инфекция. Въпреки това появата на нови варианти на вируса, ограниченото разпространение на препарата и понижаването на имунитета са проблеми, които карат учените да търсят по-ефикасни лечения на болестта.

„Трябва да разберем повече за основните имунологични механизми, за да намерим най-подходящи терапии. Съществува и необходимост от по-добра диагностика при пациенти с COVID-19“, казва Едуардо Карденас от Каролинския институт, който е и водещ автор на проучването.

Специалистите се опитват за първи път да установят дали сигналът, подаден от имунната система чрез цитокина IL-26 е свързан с тежкия COVID-19.

“Вече знаем, че IL-26 участва в мобилизирането на имунни клетки, които се борят с бактериални инфекции в белите дробове, а също и при хронични респираторни заболявания при хората“, обяснява проф. Андерс Линден от Каролинския институт, който е част от научния екип. “Нещо повече, IL-26 има антивирусни и антибактериални ефекти“.

В изследването участват 49 пациенти, които са хоспитализирани с новия коронавирус, като 44 от тях имат тежки симптоми и се нуждаят от кислородна терапия. Те се лекуват в болница в Стокхолм в периода между юни 2020 г. и януари 2021 г. За същия период е наблюдавана и контролна група от 27 души, които са здрави. След това изследователите измерват нивата на IL-26 протеин и други съединения в кръвта им, показващи наличие на възпалителен процес.

“Можем да покажем за първи път, че нива на цитокина IL-26 в кръвта са много по-високи при пациенти с COVID-19, отколкото при здравите в контролната група“, казва д-р Карденас.

Изследователите също установяват, че увеличението е свързано с т.нар. цитокинова буря – много силна и опасна реакция на човешкия организъм, която се свързва с тежки случаи на инфекцията.

“Откритието ни дава потенциален биомаркер за тежък COVID-19, а заради антивирусните ефекти на IL-26 може да сме идентифицирали и нова терапевтична цел“, допълва професор Линден.

Според д-р Карденас резултатите са обещаващи, но са предварителни и изискват допълнително проучване с по-голяма група пациенти. “Подобно изследване може да даде повече информация за клиничната стойност на измерването на IL-26 при пациенти с COVID-19. Например дали нивата му отразяват тежестта на заболяването”.

Данните от изследването са публикувани в изданието “Фронтиърс ин имюнолъджи”.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    14 0 Отговор
    В България е най-високият процент тежко каращи Ковид на глава от населението в света, особено след като ги подхванат по пътеките в МБАЛ-овете.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Хлъц

    8 2 Отговор
    Вовата с един подпис върху указ за специална операция, изпрати ковидчето в екарисажа.Ако не беше 28 Февруари,и до момента щяха да вадят плашилото.Клъстери,загубили битката,математически формули,и купища мъдри глави на екрана.От сутрин до вечер.Игли за милиарди,тестове- в кошчето.
  • 3 Слушай

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    И ти да губиш по няколко милиона дневно( имам предвид нашите лаборатории) само от клечка с памук,не ще виеш,а ще хвърляш пяна от бяс и безсилие.По груби изчисления,само за година( до Януари 2022) от клечките са се нагушили с почти половин милиард Пак ще повторя: само у нас!
  • 4 1-20

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Еми както ни управляват така ни и лекуват.
  • 5 Вирус

    4 0 Отговор
    Каква ефективност на течностите нормални ли сте
  • 6 Вирус

    5 0 Отговор
    Много ме кефят снимките ръкавици маски костюмчета уплаха в очите абе шоу
  • 7 Вирус

    2 0 Отговор
    Какво ли не измислят само фа ни прекарат да се боцнем