Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 20:57 5 448 1

Домашни маски за здрава и блестяща коса с джинджифил

  • домашна маска-
  • домашно приготвена-
  • маска за коса-
  • красота-
  • коса-
  • грижа за косата-
  • джинджифил

Джинджифилът е известен със своите силни полезни свойства

Домашни маски за здрава и блестяща коса с джинджифил - 1
Снимка: Shutterstock

Опитвали ли сте тази пикантна и ароматна подправка от азиатската кухня, която е перфектен противоотрова срещу много неразположения? Освен, че е полезна за здравето е и чудесна козметика, която стимулира растежа на косата.

Как да използвате джинджифил в грижата за косата?

Коренът от джинджифил се използва за лечение на много заболявания в продължение на хиляди години. Етеричните масла от гингерол, цитрал и зингерон са отговорни за интензивния му аромат и пикантен вкус. Не много хора знаят за това, но също така е перфектен естествен антидот срещу косопад.

Как джинджифилът може да повлияе на здравето и състоянието на косата ви? Защо си струва да го включите в ритуалите за домашна грижа?

- Джинджифилът регулира кръвообращението в скалпа;

- Той затопля и стимулира циркулацията на кожата и по този начин активира космените фоликули за растежа на косата;

- Естествена противоотрова срещу пърхота;

- Неутрализира действието на свободните радикали. Концентрирана доза гингерол с антиоксидантни свойства неутрализира действието на свободните радикали, които могат да увредят косата, да причинят изтъняване на косата или оплешивяване.

- Джинджифилът работи като естествен домашен балсам за коса и козметика за грижа в едно. Той е ценен източник на минерали, които правят косата мека и блестяща;

- Джинджифилът подхранва и укрепва косата.

Как да използвате джинджифил в грижата за косата?

1. Успокояваща маска за скалпа

Смесете 1 супена лъжица подправка или ситно настърган корен от джинджифил с две супени лъжици кокосово или сусамово масло. Разбърква се, докато се получи хомогенна маса. По този начин ще получите паста. Масажирайте го в скалпа и го оставете за един час. След това измийте косата си с мек шампоан. Правете това два пъти седмично.

2. Джинджифил за омазняване на косата

Смесете две супени лъжици кокосово масло с две капки етерично масло от джинджифил. Втрийте този вид масло в косата си по цялата дължина, от корените до краищата. Оставете го на косата си за 30 минути. Сложете шапка за къпане и увийте кърпа около главата си, за да помогнете на полезните вещества да проникнат в косата, след което я измийте с нежен шампоан. Тази домашно приготвена козметика не само регулира хидратацията на косата и скалпа, но и омекотява косата и ѝ придава блясък.

3. Маска от сок от джинджифил и лук за косопад

В купа комбинирайте половин чаша настъргано коренище от джинджифил и сока от един лук, добавете супена лъжица бадемово масло и нанесете върху скалпа и косата за половин час. След това време измийте косата си с мек шампоан.

4. Домашен антидот срещу пърхот - джинджифил с лимон

Смесете две супени лъжици сок от джинджифил с три супени лъжици сусамово масло и 1 супена лъжица лимонов сок. Втривайте сместа в скалпа 3 пъти седмично. Оставете да действа поне 20 минути и измийте косата си с мек шампоан. Азиатците са използвали джинджифил за грижа за косата от векове. Той укрепва косата, придава блясък и предотвратява косопада. Интересното е, че екстрактът от джинджифил може да се намери в много препарати за укрепване на косата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радка пиратка

    1 1 Отговор
    Третата маска е много хубава срещу косопад и наистина сгъстява косата, но смърди на лук. Ако гълтате и таблетки магнезий, които доста успокояват, рехавата ви косица ще се посгъсти.
    Но защо ли ви казвам всичко това? Вместо да си остана само аз хубавица!