Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 18:41 4 215 62

Доц. Гломб: България не е достигнала пика на коронавируса

  • коронавирус-
  • пандемия

У нас доминира Делта вариантът

Доц. Гломб: България не е достигнала пика на коронавируса - 1

България не е достигнала пика на коронавируса. Това заяви в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” вирусологът в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб. Тя съобщи, че в момента в страната няма регистрирани случаи на вариантите Ламба и Мю, но се констатира пълна доминация на Делта.

„Към момента бавно изкачваме. Стръмно е изкачването, което наблюдавахме при предишните вълни и това, което наблюдаваше Западна Европа и Америка при вълната с Делта варианта. При нас особеността е, че по-полегато върви кривата на изкачването”, добави още експертът.

Доминацията на Делта варианта се доказва от ежеседмичните отчети на НЦЗПБ. „Секвенират се около 500 проби, всичко е с този вариант. Неговите особености - по-голяма заразност, резултатът - повишена заболеваемост и леталитет”, добавя вирусологът.

Тя обясни и защо Делта вариантът поразява повече децата и младежите. „Дължи се на по-голямата инфекциозност. И предишните варианти засягаха децата, просто не го забелязвахме, поради особеностите на имунната система. Те се заразяват, но не го прекарват така тежко, както възрастните”, уточни доц. Гломб.

Вирусологът обясни дали Делта протича по-леко при прекаралите вече някои от предишните варианти на COVID-19. „Няма правило. Има случаи, при които повторното заразяване е безсимптомно. Има и такива, при които повторното заболяване е с по-леки симптоми, но са описани и достатъчно случаи, при които повторното заболяване е по-тежко, дори и смърт”, добави тя.

Доц. Гломб посочи, че би препоръчала бустерна доза от ваксините срещу COVID-19. „Бих препоръчала, особено в българските условия, защото вероятността човек да се зарази повторно е доста голяма. Трета бустерна доза не се препоръчва за млади, здрави хора - ваксинирани, които не са на първа линия. Поради чисто етични съображения, за да има достатъчно ваксини за страните, които не могат да си ги позволят. И другата е защото все още липсват достатъчно на брой изследвания за ефекта на третата доза по отношение на защитата”, каза тя.

Относно поставянето на грипна и COVID ваксина, тя каза. „Нека се придържаме към казаното от регулаторните органи. Препоръчва се да има отстояние от две седмици между прилагането им”, заяви доц. Гломб.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку

    69 8 Отговор
    доц. гломб да си бие и пета игла ...
  • 2 Dimitrin Rusev

    54 4 Отговор
    За теб направо 9-бустерна
  • 3 розово

    58 4 Отговор
    Толкова много преболедували толкова много преболедували без симптоми толкова много ваксинирани и не сме достигнали пика.С нетърпение чакаме преброяването за да видим колко десетки милиона жители сме.
  • 4 ТаУмВзе

    60 6 Отговор
    Тия долни твари, не вярват, че не измираме по Фалшивият им план. Марш в Сливен ма!

    Коментиран от #29

  • 5 Просветен илюминат

    50 6 Отговор
    И къде е тоя вирус,хайде покажете го да го видим,че само 2г говорите едни заучени фрази с които просто издишате отвсякъде наред с математиците.
    Витанов го чух за първи път какво говори макар и за кратко,това е много несериозно да се дава ефир на такъв човек с такива разсъждения да говори глупости.
    Наясно ли е как е устроен човека и какви са причините за болестите,че да дава прогнози и мнения?
    Пълна шизофрения е вече всичко с вируса.
    Психолозите скоро няма да бъдат достатъчни за да се справят с това,което предстои.
  • 6 Емор

    46 1 Отговор
    Като погледнаха снимката тази нощ ще санувам кошмари, ужжас.
  • 7 Тромб

    47 3 Отговор
    Поредната чуждосвирка с титла, която се излага в ефир.
  • 8 Леш

    51 3 Отговор
    Ще има бой да знаете... Стига вече от две години , далавери само ... Няма да играем вашта игра !
  • 9 Рошко

    41 3 Отговор
    Докато има платени и алчни професори такива като твоя милост ще има и ковид и идиоти и пикове
  • 10 Гост

    37 2 Отговор
    Оди се хвърли от некои по висок мост
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    26 4 Отговор
    Не и вменявайте тези глупости!Ако те секвенираха,щеше и да каже какъв грип върлува в момента!Такива празни приказки.без статистика.Ако аз ви ръководех,щеше да има подробно описание на тези които са тествани.В смисъл дали е тестван един път,или многократно един човек!От Преболедувалите официално щях да ви кажа,колко са дошли с подобни симптоми,но не на грип ,а на Ковид19!С тази простотия вие искате по умни от вас хора да излъжете и да ги набодете???Как да стане??
  • 12 БАЙ Х@Й‼

    23 2 Отговор
    Щеше да има пик и плато! То вече стана като синусоида от пикове и спадове‼️
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 боцко

    25 4 Отговор
    защо не публикуват точното съдържание на тия факсини?

    Коментиран от #31

  • 15 хах

    38 3 Отговор
    Пика щеше да е септември, после октомври, а сега се отлага. Не им се получава играта на тея измамници
  • 16 Просветен илюминат

    19 3 Отговор
    Да вдигна летвата сега.
    Според квантовите теории материята като такава не съществува и от тук следва,че тялото да реши и промени формата си е все едно масата да вземе решение и да излезе от стаята ви.
    За това се казва,че не тялото е болно,а ума е нужно да се лекува.
    Голям шамар за тези неща,които говоря върху традиционната медицина е филма Доктор Стрейндж.
    За това проблема се случва в мозъка и емоционалните конфликти водят до така наречените болести.

    Коментиран от #17

  • 17 Просветен илюминат

    12 5 Отговор

    До коментар #16 от "Просветен илюминат":

    Лечителят беше нисък мъж на около петдесет години, чийто вид не издаваше мистична, духовна или друга дарба за лекуване. Но лечението му беше забележително. След като внимателно опипа крака ми, той стана и направи няколко знака във въздуха зад гърба ми. Всъщност въобще не ме докосна и когато го попитах какво прави, отвърна само, че превъртал някакви ключове в енергийното ми поле. Направи го за около минута и после ме помоли да стана. Не почувствах никаква болка, дори най-лека. Напълно смаян го попитах какво е направил. Той ми каза, че тялото е образ, проектиран от ума; когато сме здрави, умът поддържа този образ недокоснат и уравновесен. Раната и болката обаче ни карат да оттеглим вниманието си от засегнатото място. В такъв случай образът на тялото започва да се влошава, енергийните му структури отслабват, стават нездрави. Затова лечителят възстановява правилната структура - това става мигновено, на момента - след това умът на пациента поема отговорността за поддържането й по същия начин.
    Стъпвах на крака си и обикалях из стаята, за да се уверя, че не се заблуждавам. Докато правех това, лечителят ми каза небрежно, че бих могъл да се науча да върша същата работа сам. "Наистина ли? Какво е нужно, за да мога да постигна нещо подобно?" Той отвърна: "Просто трябва да се отървете от убеждението, че това е невъзможно".

    Коментиран от #19, #28

  • 18 Rock

    10 0 Отговор
    А защо Ламба? ЛамбДа!!!
  • 19 така е

    14 2 Отговор

    До коментар #17 от "Просветен илюминат":

    с две думи,всичко е в мозъка!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 666

    27 0 Отговор
    Това същество просто не е интересна , не си заслужва нито да я обижда човек нито пък да я споменава с добре .Просто е близната от бледоликия дух ! Другарко ,вземи и се скрий някъде там ,никой нормален човек не се интересува от бръщолевиците ,чудя се немаш ли срам и някакви морални ценности ,аман от това отвратително същество .КОЛКОЛИ ПАРИ ПОЛУЧАВА ТАЯ ЗА ПРОСТОТИЯТА ДЕТ РЪСИ В МЕДИИТЕ ?
  • 22 Силвана

    29 2 Отговор
    Няма ли кой да дръпне завесата на тоя театър и да сложи край на тая долна говорилня? Няма ли да оставите всеки да мисли сам ( ,ако изобщо е останал мозък в главите на хората)и да решава сам за себе си? Стига!!!
  • 23 Меката буба

    12 0 Отговор
    У нас доминира и ,,къдравата сю,,,.
  • 24 Нискостеблена Гладкомозъчна печена 🎃

    13 1 Отговор
    Закривай кочината язък за децата и техните родители и семейства им и учителите им.
  • 25 Улицата

    5 1 Отговор
    Добре, ще им кажем. Нещо друго?
  • 26 Просветен илюминат

    8 2 Отговор
    Защо където в едно семейство има постоянно напрежение и скандали има проблем член от семейството със стомаха?
    Стомаха служи за смилане на храната,но символично като по еноционален човека с проблема означава,че не може да смели дадена ситуация в отношенията с останалите от семейството или извън него.
    Не случайно единия от мъжът или жената в една връзка е агресор,а другият е жертва.
    В моето семейство баща ми е агресор,майка ми е жертва.
    Като се застуди защо идва грип?
    Всеки се задържа повече вкъщи и ако няма свободно пространство и спокойствие той не може да диша останалите и от тук чак символично не мога да дишам,нещо все ми мирише и емоцията води до хрема запушен нос.
    Кашлицата подсказва на другите,че трябва да го забележат и да се отдалечават от него,а и като е прието,че грипа е заразен така тялото според биологиката задейства биологична програма в следствие на емоционалния конфликт в човека и другите от страх да не се заразят стоят настрани и той вече не е обезпокояван от тях,което е вече разрешен конфликт.
    Има лечебни кризи и те не са опасни,за това докторите няма как с ваксини и лекарства да ви излекуват и само си губите енергията и времето да спорите и критикувате за глупости.
  • 27 Ганьо

    4 0 Отговор
    То управа няма,кой ли ги следи заболелите се питам аз,пикат кога ще е като се затрие човечесвото ли.То е ясно някои щи ни заличат с вируса а други ще умрат от глад с тази скьпотия.Всеки си лае и никой нищо не прави в тази Дьржава.Благодаря ви Управници. А сега си стягам багажа и отивам на Гурбет.
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Просветен илюминат":

    Преди много години на Ломско в едно дюкянче беше приемната на Бай ЙОСКО ШИвача!!!той бе Чекръкчия и лекуваше целия отбор на Локо софия по онова време,когато имаха нужда от него.Убедих се Лично!Има хора,които се раждат Научени и знаят за човешкото тяло повече от вси проСТфесори травматолози!Жалко,че знанията си не предате на ученик и те си отидоха с Него!Поклон пред Такива,като БАЙ ЙОско Шивача!

    Коментиран от #35, #39

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 На кратко

    16 1 Отговор
    Витанката и секс Гломб са супер двойка.Горчиво!Горчиво!
  • 31 Пише го

    1 6 Отговор

    До коментар #14 от "боцко":

    в листовката на всяка ваксина и лекарство.
  • 32 Просветен илюминат

    9 2 Отговор

    До коментар #29 от "ШАМАНДУРИ":

    Сериозно ли?
    Жена от РЗИ ходила са прави инструктаж по погребални агенции в града в който живея и след това споделила на една моя приятелка,че хората чак и спрели да умират и намаляла работата им.
    Така,че какво пишат и говорят няма нищо общо с действителността.
    На кого и за какво служат медиите?

    Коментиран от #37

  • 33 Планът е

    7 2 Отговор

    До коментар #29 от "ШАМАНДУРИ":

    да надупчат всички, като картофите в микровълнова - за да не експлодират, когато тръгне магнетрона.

    Коментиран от #36

  • 34 до кога бе

    12 1 Отговор
    До кога ще ни зомбирате с тия ПУСТИНЯЦИ.Колко пари ви плащат за тоя терор.Ще връщате с лихвите за това което причинявате на хората.Съвест нямате ли.Как гледате децата си като се приберете.ПРодажни б.....и.
  • 35 Просветен илюминат

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Преди години от един и същи трик със скейта два пъти изкълчвам ляв глезен и разтягам ахилес.
    Вторият път успях много бързо да де възстановя осъзнавайки проблема заради това произшествие да го нарека и след 3 дена пак бях на дъската.
    Причината беше страх и нужда от одобрение,че искам да докажа на другите като един от ветераните и първите в града след много години отсъствие в тези среди,че мога да карам и съм нещо повече от тях.
    Всичко е в главата отново.
    Дори и като си ударя крак с дъската или с нещо друго хващам с ръка удареното място и започвам мислено да си говоря:
    Болката е заблуда и илюзия на ума,Болката не съществува и така няколко минути и след това ми няма нищо.
    Убедиха се и други приятели,че това работи,защото видяха как се ударих и крака ми не се поду.

    Коментиран от #41

  • 36 Просветен илюминат

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Планът е":

    Защо се бави все още 5G-то?
    Като пуснат ще става интересно и конспиративно.

    Коментиран от #38, #50

  • 37 Ceриoзнo ли?

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Просветен илюминат":

    Една жена от НСИ видяла в Google "Смъртност в България" и споделила тайната с една моя бивша приятелка, а тя пък сподели с мен, а аз ще споделя тази велика тайна с вас:

    Смъртност в България по години:
    2020 - 124 735
    2019 - 108 083
    2018 - 108 526
  • 38 Искаш да кажеш

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Просветен илюминат":

    що се бави 6Г-то? Щото 5Г има вече навсякъде.

    Коментиран от #43, #45

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 прости хора

    2 10 Отговор
    Прости хора , предпочитат да пият гроздова, отколкото да се ваксинират. Така вредят на себе си, но и на обществото. Гола вода сме, на последно място в Европа по всичко- ваксинация, смъртност, нисък стандарт, скъпотия, лоши условия, лош възддух, мръсна вода, лоши пътища.
  • 41 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Просветен илюминат":

    Мисълта ЛЕКУВА!!!Напълно съгласен!

    Коментиран от #48

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Просветен илюминат

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Искаш да кажеш":

    Да има и 8G вече.

    Коментиран от #47

  • 44 Госあ

    1 4 Отговор
    дълбоко гърло и просветен ламинат са един и същ индивид със сигурност.

    Коментиран от #46, #54

  • 45 Просветен илюминат

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Искаш да кажеш":

    Интересен е и ефекта да слушаш 8D музика на слушалки.
  • 46 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Госあ":

    Прав си,позна.......
  • 47 Засега има

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Просветен илюминат":

    масово 5G. По света и у нас. 6G се експериментира и се очаква към 2030 г. 7G е още на теория, както и 7.5G.
  • 48 Казах ти

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Мн яко. Като не ти отърва се правиш на луд. Чушкопека, доматките. Айде де, кажи как така дъщеричката е 3 пъти набодена. Защо не се върне от Германия, да е свободна тук. Аааа, объркала се, един път може. След 8 седмици е втората игла в Германия. Ама чак и трета. Кво ще кажеш, мъдрий. Нищо , то е ясно.
  • 49 ддд

    3 0 Отговор
    И тая гушна некой лев хахаха

    Коментиран от #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Просветен илюминат

    4 0 Отговор
    Днес един зъболекар съученик се е обесил,та дали и той ще бъде писан от Ковид?
  • 52 Копипасте

    3 2 Отговор
    "Дoц. Любoмирa Никoлaeвa-Глoмб: Имa имунитeт cрeщу СОVID-19 при прeкaрaнa кoрoнaвируcнa инфeкция в минaлoтo oт БНТ 08:02, 26.10.2020г. Cъщecтвувa кръcтocaн имунитeт и тoвa вeчe e дoкaзaнo oт учeнитe. Тoвa зaяви в cутрeшния блoк нa БНТ "Дeнят зaпoчвa" дoц. Любoмирa Никoлaeвa-Глoмб, зaвeждaщ oтдeл "Вируcoлoгия" в Нaциoнaлeн цeнтър пo зaрaзни и пaрaзитни бoлecти. Тoвa oзнaчaвa, чe aкo cмe прeкaрaли другa кoрoнaвируcнa инфeкция, oргaнизмът имa извecтeн имунитeт и cрeщу СОVID-19.
    Зa възмoжнocттa oт пoвтoрнo зaрaзявaнe oт СОVID-19 зaceгa нe мoжe дa ce гoвoри cъc cигурнocт, тъй кaтo имa caмo eдинични cлучaи изoбщo в cвeтa. Cлeдoвaтeлнo липcвaт дocтaтъчнo дaнни, зaяви дoц. Никoлaeвa. Тoзи вируc, пo думитe ?, e oтнocитeлнo cтaбилeн в cрaвнeниe c други нeгoви "cъбрaтя". Тя бeшe кaтeгoричнa, чe дoкaзaнo тoй ce рaзпрocтрaнявa ocнoвнo пo въздушнo-кaпкoв път и нoceнeтo нa мacки нaмaлявa нeгoвoтo рaзпрocтрaнeниe дo нaд 90%. Уcпeхът нa Китaй в бoрбaтa нa cрeщу кoрoнaвируca дoц. Никoлaeвa oбяcни c нaлoжeния в нaчaлoтo тoтaлeн "лoкдaун" нa нaceлeниeтo в Ухaн, мяркa, кoятo зa други cтрaни e нeвъзмoжнa пo икoнoмичecки причини. В Китaй вeчe имa и вaкcинa, кoятo e в нaпрeднaл cтaдий нa изпитaниe, кoмeнтирa oщe дoц. Любoмирa Никoлaeвa-Глoмб.
    Вижтe пoвeчe във видeoтo.
    Глeдaйтe oщe oт "Дeнят зaпoчвa"
    Въпрocът c глaвнo В e : Кoгa гocпoжa Глoмб кaзвa иcтинaтa - тoгaвa или ceгa?! Защо и за гриповете не говореше така тази госпожа?!" Вероятно защото не я е потърсил никой от пернати

    Коментиран от #56

  • 53 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "ддд":

    Добронамерена поправка : Не е гушнала, колега! Нагруфтяла се е! То грухкането на госпожата започна при бившия и шеф Кантарджиев, ама той в полутрезво състояние се изпусна, че от преболедуване по-добър и силен имунитет няма и какво : пенсионер зорноволно!? И така!
  • 54 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Госあ":

    То пък си и ти едно росно цвете! Или си НЕЩО с душа?!
  • 55 Директно:

    4 0 Отговор
    Много си грозна и лъжлива, ма! И твоя ред ше дойде....
  • 56 Kоп масте

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Копипасте":

    И какво доказваш с това. Точно нищо. 10/2020 когато нищо не се знаеше за вируса. Още не се беше почнало в Бг. То и Мангъра каза, че ще изчезне, но сега някои го боготворят. Така че , с копипаста, толкоз, едно голямо нищо
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Няма да се набодем с ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ

    2 2 Отговор
    Няма да се набодем с ЕКСПЕРИМЕНТАЛКИТЕ и то на НАША СОБСТВЕНА ОТГОВОРНОСТ.
  • 59 Внимавайте с ГРОЗНИТЕ и НИСКИТЕ

    1 0 Отговор
    Колкото по грозен и/или нисък е един човек, толкова по-голям е шансът да е продажен комплексар и скрит злобар.

    Коментиран от #60

  • 60 Внимавайте с ГРОЗНИТЕ и НИСКИТЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Внимавайте с ГРОЗНИТЕ и НИСКИТЕ":

    Колкото по-ГРОЗЕН и/или НИСЪК е един човек, толкова по-голям е шансът да е ПРОДАЖЕН КОМПЛЕКСАР и скрит ЗЛОБАР ;)
  • 61 Иван

    0 0 Отговор
    Абе щом е Гломб..Е нема начин!
  • 62 АРЕ У ЛЕВО

    0 0 Отговор
    ТАЯ КАТО ПРОЧЕТЕ ,,ВИНЕТУ" , ТОГАВА ДА ДАВА АКЪЛ ! БОЙКО И ГЕРЖИКА МЪЛЧАТ , ТЯ САМО ГРАЧИ !