26 Октомври, 2021 10:52 950 3

Фармацевти: Защо договорът ни с НЗОК още не е подписан?

  • фармацевти-
  • договор-
  • нзок-
  • още не е подписан

Получава се така, че, след като няма договор с Касата, нямаме право да отпускаме дори животоподдържащи лекарства, казва Димитър Маринов

Фармацевти: Защо договорът ни с НЗОК още не е подписан? - 1
Снимка: Нова телевизия

Има редица проблеми в аптеките при изписването на лекарства по Здравна каса. За това сигнализира главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. По думите му годишният типов договор с НЗОК все още не е подписан, съобщават от Нова телевизия.

„Силно се надяваме, че това ще се случи до края на седмицата. Сега действащият е до края на месеца. Получава се така, че, след като няма договор с Касата, нямаме право да отпускаме дори животоподдържащи лекарства. Договарянето започна през септември. На експертно ниво нямаме никакъв проблем, но има неща, които държим да залегнат в договора. Колективният иск, който заведе Съюзът, е за неравноправно третиране на фармацевтите. Откакто има електронна рецепта, могат да се заложат контроли, които да бъдат на ниво още при предписването на лекарства от лекаря. Проблемът е, че в момента няма никакви контроли на системата и лекарят може да генерира предписание със страшно много грешки, които фармацевтът трябва после да разследва. Ако той отпусне рецептата, а вътре има грешки, след това НЗОК не я заплаща и сумата остава за сметка на аптеката", обясни Маринов.

Той каза още, че най-често става въпрос за сгрешен номер на протокол или незаверена диагноза в Здравната каса.

„Наскоро рецепта за 26 000 лв. падна заради разменени числа в номера на протокола. Докторът е сгрешил, което може да се случи на всекиго", разказа той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 End

    1 1 Отговор
    Щото ви лъжат
  • 2 Служебното правителство

    1 0 Отговор
    се оака тотално,само това остана и лекарства да няма за хората .
  • 3 ОПААА

    0 0 Отговор
    Защото договорът ви много мирише!!!!! Каста трябва да спре зубтъ на всички частни болници. те тогава ще ви дойде акъла "медици ЕТ"