Last news in Fakti

10 Ноември, 2021 17:24 25 179 5

Как да свалим кръвната захар с 3 листа от смокиня

  • смокиня-
  • смокинови листа-
  • листа-
  • здраве-
  • кръвна захар-
  • отвара-
  • чай-
  • листа от смокиня-
  • полезно

Чаят от смокинови листа подпомага терапиите при лечение на диабет

Как да свалим кръвната захар с 3 листа от смокиня - 1
Снимка: shutterstock

Всеизвестно е, че смокините са полезни, но малко хора са наясно, че и в листата им се крият много ползи за нашето здраве. Смокиновите листа са богати на хранителни вещества и предлагат редица потенциални ползи за здравето. Те могат да насърчат здравословното хранене, да намалят риска от сърдечносъдови заболявания и да регулират нивата на кръвната захар.

Действат благоприятно най-вече на хората, които страдат от диабет, тъй като имат способността да допринасят за свалянето на кръвната захар.

Как да свалим кръвната захар с 3 листа от смокиня
Снимка: shutterstock

Чаят от смокинови листа подпомага терапиите при лечение на диабет

Проучване, направено през 2006 г., показва, че консумацията на чай от смокинови листа може да облекчи някои симптоми на диабет. Според изследователите редовният прием на смокинов чай намалява нивата на кръвна захар, както и тези на холестерола. Топлата напитка допълнително спомага за нормализиране на нивата на антиоксиданти в организма, които помагат в борбата с оксидативния стрес, причинен от хроничното заболяване.

Смокиновите листа намаляват риска от сърдечносъдови заболявания

Изсушените смокинови листа съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини и феноли, които допринасят за намаляване на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Доказано е, че изсушените смокинови листа помагат за предотвратяване на исхемична болест на сърцето (стеснение или запушване на една или повече коронарни артерии). Също така са полезни за понижаване на триглицеридите (вид мазнини), които са основната причина за инфаркти, пише сайтът framar.bg.

Чаят от смокинови листа понижава високото кръвно налягане

Хипертонията може да се появи внезапно и без предупреждение и е една от основните причини за смъртност сред възрастното население. Доказано е, че консумацията на чай от изсушени смокинови листа понижава стойностите на кръвното налягане.

Листата на смокинята подпомагат метаболизма

Смокиновите листа съдържат пектин, който е доказано, че разтваря фибрите в организма. Пектинът подпомага метаболизма и изчиства вътрешните остатъци от мазнини, като по този начин стимулира отделителната система на организма. Скорошно проучване показва, че консумацията на чай от смокинови листа намалява риска от развитие на рак на стомаха и рак на дебелото черво.

Смокиновите листа подобряват здравето на костите

Листата на смокинята са с високо съдържание на калций, който е необходим за поддържането на добро здраве на костите и за предотвратяването на остеопороза. Те също са богати на фосфор, който стимулира създаването на нова кост и намалява значително риска от фрактури и загуба на костна тъкан.

Листата притежават противоракови свойства

Листата на смокинята съдържат фибри и са много полезни за предотвратяването на всички видове рак, особено рак на дебелото черво, кожен карцином и рак на млечната жлеза. За намаляване на риска от ракови заболявания специалистите препоръчват всекидневно да се дъвчат по две смокинови листа. Това, според тях, ще подсили имунната система, позволявайки на добрите клетки да се борят с раковите.

Екстрактът от смокинови листа намалява риска от поява на акне и бръчки

Многобройни са твърденията на редица козметични компании за ефикасността на техните продукти, но напоследък има множество проучвания, при които смокиновият лист и екстрактът от смокиня показват успех при отстраняването на лунички, акне и бръчки. Кремовете, съдържащи екстракта, значително намаляват бръчките по лицето поради съдържащите се в него антиоксиданти.

Как се приготвя отвара от листата на смокиня, с която да понижите нивата на кръвната захар.

Как да свалим кръвната захар с 3 листа от смокиня
Снимка: shutterstock

За да си приготвите тази отвара, ще са ви нужни 3 броя листа от смокиня. Сложете ги за 15 минути във вода да се варят и след това ги оставете да се накисват за няколко часа. Когато мине това време, прецедете ги и пийте течността през целия ден.

Благодарение на тази отвара ще спомогнете свалянето на кръвната захар.Разбира се, това съвсем не са единствените ползи, които можете да извлечете от листата от смокини. Те могат да бъдат ползвани не само от хората, страдащи от диабет, но и от всички останали.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    15 3 Отговор
    за листа не знам , но ракия от смокини съм пил и е полезна
  • 2 Патето Яки

    6 2 Отговор
    Доколкото знам Ева е ползвала листо от смокиня.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Пипи Чорапчето

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Патето Яки":

    Да, Яки, и сега ни предлагат след като Ева спре да го ползва, да си сварим чай от него, че да утилизираме листото на макс;))
  • 4 Rock

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Патето Яки":

    Е,Адам да не е ползвал борови връхчета... Смокиновите листа са като шкурка. Не е ли имало в Рая по- меки и по широчки... Аромат на смокиня се използва и в парфюмерията.
  • 5 Буратино

    0 0 Отговор
    В колко вода? Тон, два ... Рецептата - в литър хладка вода се поставят три зелени листа от смокиня. Оставя се да ври 15 минути, сваля се от котлона и се оставя да се охлади, вадят се листата. Пие се през целият ден, вместо вода. Има приятен вкус. Съхранява се в хладилник. Минималното време, докато започне да дава резултат е около месец. Регулира кръвното със сигурност, регулира обмяната на веществата, някои хора отслабват драстично, но не за месец, разбира се. Работи наистина.