Last news in Fakti

8 Декември, 2021 18:57 2 121 12

Д-р Петров: Кацаров е виновен, той диктуваше какви тестове да се купят

  • д-р петров-
  • кацаров-
  • виновен-
  • диктуваше-
  • тестове

Уволненият здравен зам.-министър обясни кой има интерес от сливането на болница "Лозенец" с педиатрията

Д-р Петров: Кацаров е виновен, той диктуваше какви тестове да се купят - 1
Снимка: NovaNews

Министър Стойчо Кацаров носи отговорност за двуседмичното забавяне на връщането на големите ученици в клас. Това каза в ефира на „Денят на живо” бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров.

„Не съм се занимавал с поръчването на тестовете, това не е моят ресор. Поставих въпроса защо са толкова скъпи тестовете, това беше и капакът за моето уволнение. Аз не се занимавам с тези тестове, но не го правят и хората, които са отговорни за това през съответните дирекции и зам.-министър Златанов, който беше изолиран от процеса. С тестовете се занимава министърът лично и неговият началник-кабинет Лидия Чорбанова. В нейния кабинет се викаше комисията, диктуваше се какво да се пише, после се изготвяха класации. Попитайте нея защо са толкова скъпи. Те носят отговорност, че поне две седмици се забави връщането на учениците от горните класове, поради липса на тестове и нескопосано направени процедури. Както и поради това, че се прекратяваха договори с едни фирми с промяна в условията. Беше сложена неустойка от 0,5% на ден за закъснение в документацията, след това фирмите получиха договори с 10% неустойка и се отказаха. Болно ми е. Поехме ангажимент да затворим училищата за най-кратко време”, обясни той.

Д-р Петров коментира и казуса със сливането на болница „Лозенец” с педиатрията. По думите му никой няма против изграждането на нова детска болница, но не по този начин. Според него сливането на трите дружества, каквито са намеренията на властите, крие редица рискове.

„Намеренията се обличат в хубави фрази, но звучат популистки. Сливането ще доведе до това капиталът на новото дружество да не се даде целево за строеж, а ще влезе на разположение в съвета на директорите. Има подозрения, че това е свързано и с назначаването на конкретни лица. Спряга се името на Благомир Здравков, който е близък до началника на кабинета на министъра. Новата болница може да е в парцел на „Лозенец” или на друго място, има свободни имоти. Добре е да е някъде около „Александровска” болница, тъй като там са съсредоточени други лечебни заведения, с които ще се взаимодейства. Не виждам защо трябва да се сливат дружества”, обясни той.

Д-р Димитър Петров допълни още, че е възможно да има интереси, които да действат срещу държавните болници. „Законово така е уреден въпросът, че разширяването на легловата база в някои болници, води до закриването на такива в други”, добави д-р Петров.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Посрещам по акъла

    5 4 Отговор
    Виж му мисленето и ще разбереш, какъв човек е!
  • 2 Смех

    22 3 Отговор
    Всички които подкрепиха каквото и да е тестване, сте фашисти и заслужавате затвор в най-добрия случай... в най-лошия при всевишния...
  • 3 декоН

    13 4 Отговор
    Б О Р С У К . Кажи Ти какво си предложил с отговорност върху теб .
  • 4 !!!?

    21 6 Отговор
    Лъжите на Кацаров - каца без дъно ! Една нагла и вредна шушумига случайно попаднала на министерското кресло на чиито съвест тежи смъртта на хиляди българи !!!?
  • 5 Ами ...

    5 0 Отговор
    Уволнен.
  • 6 Джери

    4 4 Отговор
    Кацаров супер министър ли е? Някой друг около него да е виновен? Кога спи този човек? Според кръга около него цял ден се върти и казва..."Тука има , тука нема" Колко бройки са около него? Ако не могат да поемат отговорност или да взимат решения, що взимат и заплати.? Ако Кацаров е "минисерството" ....да му дадат тройна заплата и другите да си ходят!
  • 7 Хахаха

    13 2 Отговор
    Оппаа, вече отвсякъде започна да ни залива "почтеността" на лицата от мунчовата "лига на почтените". Вече един друг взеха да се плюят. Петров свърши мръсната работа, чегъртайки достойни хора и лекари, а дупнишкия обра парата от поръчките. Халал да са ни почтените Мунчо и компания, газещи Конституция, закони и хора.
  • 8 Бай Ставри

    8 0 Отговор
    " Я елате пиленца при батко..."
  • 9 Д р Вирхов

    2 2 Отговор
    Юдата все още се надява че Боко пак ще командва парада,вместо да му констатира политическата смърт.
  • 10 Фаро

    4 1 Отговор
    Кражбите не са спирали
  • 11 Левент доктор

    4 1 Отговор
    Петров, съдът решава кой е виновен, а не ти! Ако по тоя начин лекуваш - няма да бъда твой пациент!
  • 12 Фин

    0 0 Отговор
    Некаф малоумник! Че и злобар и завистник! Сигурно не са му бутнали мазнинка!