Last news in Fakti

13 Декември, 2021 17:45 1 341 18

Ще има ли скоро ваксина срещу ХИВ

  • хив вирус-
  • спин-
  • ваксина-
  • експерименти

Създадена е експериментална ваксина срещу СПИН, базирана на иРНК

Ще има ли скоро ваксина срещу ХИВ - 1
Снимка: Shutterstock

COVID-19 така превзе ежедневието ни, че като че ли всичко друго остана на заден план. Включително и много сериозни заболявания, с които учените от години търсят начин да се справят.

Едно от тях е СПИН, засегнал живота на милиони души по света, пише lifestyle.bg. Въпреки близо четири десетилетия усилия на световната изследователска общност, досега ефективната ваксина за предотвратяване на ХИВ не беше открита.

Сега обаче усилията на американския Национален институт по алергология и инфекциозни болести и изследователи от компанията "Модерна", създала една от иРНК ваксините срещу новия коронавирус, изглежда дават резултат.

Те са създали експериментална ваксина срещу СПИН, базирана на иРНК - същата технология, използвана в някои успешни ваксини срещу COVID-19, а изпитанията с животни дават надежди, пише MSN. Резултатите от изпитанията с мишки и маймуни показват, че ваксината е безопасна, предизвиква имунен отговор и антитела, а рискът от зараза намалява със 79%.

"Експерименталната иРНК ваксина съчетава няколко характеристики, които могат да преодолеят недостатъците на други експериментални ваксини срещу ХИВ и по този начин представлява обещаващ подход" - смята имунологът Антъни Фаучи, директор на американския Национален институт по алергология и инфекциозни болести, един от авторите на изследването.

Преди ваксината да бъде тествана върху хора, трябва да бъде усъвършенствана, защото нивото на антителата засега е ниско и трябва да се поставят множество ваксини. Проучването е публикувано в Nature Medicine.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    8 2 Отговор
    дайте първо срещу короната да измислим
  • 2 Винаги е

    14 2 Отговор
    Време за още един шот.
  • 3 А ВАКСИНА

    19 2 Отговор
    СРЕЩУ ПРОСТОТИЯ КОГА ЩЕ ИМА?????А бе ВИЕ за много прости не взехте бе.
  • 4 Доктор

    15 2 Отговор
    досега ефективната ваксина за предотвратяване на ХИВ не беше открита.
    Докато изхода го ползваш и за вход ще е така.

    Коментиран от #8

  • 5 Рошко

    13 1 Отговор
    Мисирките повтарящи едно и също ако продължават, скоро да очакват ваксина против ковид идиотизъм отнася се и за математиците
  • 6 Смех

    9 5 Отговор
    За да имаш ваксина трябва да имаш болест първо... за 40 години не успяха да намерят защото то и болест няма... СПИН се причинява от лекарствата за хив и от наркомания...
  • 7 Ваксини има

    16 2 Отговор
    И за рак и за спин но ги крият защото фармацевтичните компании печелят повече от поддържащите лекарства! Ако пуснат лек срещу тези болести ще фалират много фармацевтичните компании!
  • 8 Смех

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Доктор":

    Повечето обратни също са тежки наркомани... хив изобщо не е проблема в африка да са измрели вече ако беше хив проблема. Разпределението на хив позитивните във африка е 50/50 мъже/жени в америка 90/10 защо ли? 100% от лекуваните срещу хив са умрели...

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    7 2 Отговор
    "Създадена е експериментална ваксина срещу СПИН, базирана на иРНК" - да я пускат в масово производство и да я бодат на всички! Нали вярваме в науката?
  • 11 Ами ...

    9 3 Отговор
    "същата технология, използвана в някои успешни ваксини срещу COVID-19" Няма успешни ваксини срещу хобит-19.
  • 12 Ами ...

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Смех":

    Има двама оздравели. Не изследвани.
  • 13 Кой ти гледа вече ХИВ,

    5 1 Отговор
    Сега ковида е на мода…

    Коментиран от #14

  • 14 Ами ...

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Кой ти гледа вече ХИВ,":

    Нищо не може да изкара бялата мафия от HIV. Друго си е хобит. От него падат кинти. 😀
  • 15 Доктора

    4 0 Отговор
    Най-вероятно тази ваксина ще пази, колкото тези срещу ковид и ще предизвиква в пъти повече инсулти и инфаркти.
  • 16 Сух

    4 0 Отговор
    Е как бе, за няколко месеца създадоха ваксина за корона вируси, но видиш ли 40 год, още не са измислили за хив вирус.. Кво да си мислиш..
  • 17 ПРАВДА

    2 0 Отговор
    В средата на 80-те плашеха човечеството по същият начин, както сега, че и повече от сега ! Отново ,,безсимптомно болни,, , отново еди кой си ,,изгубил битката СЪС или ОТ . Инкубационен период, който продължавал от няколко месеца до няколко години. Едни такива мазни статии се появяваха всеки ден (точно както сега) , като се започне от това, че ще измре цялото човечество(Яко ще се мре) и няма лечение. И се стигне до това ,,ВСЕКИ ДЕН СЕ ЗАРАЗЯВАТ ПО 300 000 ДУШИ ПО СВЕТА (сега същото казват, че даже и повече). И хората се плашеха(както сега) , как ще се спасят, като за 3 дни се заразяват около 1 милион по света . Значи за почти 40 години до сега цялото човечество трябваше да е ЯКО измряло или тези които все още не са измрели да са заразени ! ДА ама НЕ ! Така и до Ден Днешен не се разбра какъв процент е смъртността на тази загадъчна и екзотична болест, която в крайна не видяхме (ЧЕРНИТЕ ЧУВАЛИ). За толкова години ваксинка така и не се измисли за тази модерна болест - а сега за месеци имаме десетки видове (интересно как) от тази СЪВРЕМЕННА МОДЕРНА БОЛЕСТ !
  • 18 Лудката

    0 0 Отговор
    Браво,нямам думи,дано помогнат на всички хора,страдащи от СПИН,ковид и други болести,дано помогнат и за лечението и профилактиката на психически разстройства,аз страдам много години наред вече,чудя се дали да не мина на инжекции, лекарствата нещо не ми помагат!