Last news in Fakti

5 Януари, 2022 12:18 3 482 73

Проф. Сербезова: Да не клатим лодката

  • проф. асена сербезова-
  • здравеопазване-
  • лекарствени реакции-
  • ваксини

Нека не събират пари от страховете на хората, защото това са кървави пари, каза министърът

Проф. Сербезова: Да не клатим лодката - 1
Снимка: БГНЕС

Тази “банална настинка”, както я наричат някои, а други отричат дори съществуването ѝ доведе до сериозен ръст на смъртността, вероятно поради причини от комплексен характер, включително и поради нивото на здравна просвета, наличие на хронични нелекувани адекватно заболявания, неспазване на мерки, състояние на здравната система и прочее. Това написа министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова във фейсбук.

Ето цялата ѝ публикация:

„Заедно сме. Дали ни се иска или не, но сме в една “лодка”. Споделяме една съдба. Борим се с едни и същи трудности, макар по различен начин. Разчитаме на една и съща система, макар различно да вярваме в нея.

Накрая можем да “опрем” до науката, макар да имаме различно отношение към нея. Толкова различно, че да позволим това различие да ни разделя в ежедневието ни. Толкова различно, че да ни предопредели различна съдба. Съдби... Като тази на бащата тръгнал да се ваксинира, срещайки дъщеря си, която го моли да не прави това. След няколко седмици се заразява и не успява да се пребори с вируса.

Като бащата, който губи сина си в ковид-отделение (неваксиниран) и сега е приел за лична кауза всеки попаднал на това място да бъде лекуван, информиран и оцелял по възможност. Като бащата (против ваксините, не по принцип, само тези срещу ковид, защото не разбира как действат и защо са произведени “набързо”), който след като едва оцелява всяка вечер звъни на дъщерите си от отделението, за да ги накара да обещаят, че ще ваксинират.

Като моя приятелка, която отива с 15 души на ски в Австрия, и не може да проумее, че 10 от тях от тях реално не са се ваксинирали, въпреки, че имат сертификат.

Като синът, за който търсихме в почивните дни плазма в опит за спасяването му, но първите 10 дни се е лекувал симптоматично, въпреки, че не е ваксиниран.

Като майката, която иска да ваксинира детето си, но е успяла да го запише чак за февруари (още днес откриваме нови центрове).

Като хората, които ми пишат, че искат да се ваксинират, но се притесняват от нежелани лекарствени реакции.

Като майката на десетгодишното дете, което ѝ казало, че тя е длъжна да му съдейства да се ваксинира.

Като съдбата на един приятел, който объркан в страхове ми пише вечер, че съм си “инжектирала генетична отрова”.

Като съдбите на приятели, които една година след преболедуване страдат от пост-ковид усложнения. Една от тези приятелки не помнеше къде е тръгнала и спираше колата, в опит да си припомни накъде отива (т.нар. пост-ковид “мозъчна мъгла”).

Като колеги, с които сядам на една маса и те ме остават с усещането, че си спомнят какво сме учили, а после случайно разбирам, че разказват на хората, че не трябва да се ваксинират, защото “не се знаело какво има вътре” (и тях ги обичам, нищо, че от уважение не са споделили искрено мнението си). Независимо кой път сте поели, мили приятели, сигурна съм, че всички искаме да сме живи и здрави, и децата ни също.

Моля, имайте предвид, че лекарите, фармацевтите, медицинските сестри и другите хора, посветили се на опазването на живота лекуват и вярващи и невярващи и ваксинирани и неваксинирани. Но с избора, който правим можем да облекчим или да натоварим здравната система в навечерието на поредната вълна.

Всички искаме да живеем в добро здраве с тези, които обичаме. Единствената разлика между нас се обуславя от страхове, фалшива информация, недоверие, форма на бунт и какво ли още не, противопоказания за ваксиниране (малко са, но ги има), но накрая опира до разликата на рентгеновата снимка – белите дробове на ваксиниран и неваксиниран с ковид. Ваксинираните могат да се заразят, но преминават този път по различен начин.

Факт е, че ваксините не са 100 процента ефикасни (никой не го е твърдял, и прочее няма 100 процента ефикасни лекарства), но също така е безспорен факт, че предпазват от усложнения, а 85% от пациентите с ковид в интезивно отделение са неваксинирани.

Независимо от избора, който правим, той трябва да бъде информиран, моля уважавайте избора и на тези, около вас, независимо какъв е. Тази “банална настинка”, както я наричат някои, а други отричат дори съществуването ѝ доведе до сериозен ръст на смъртността, вероятно поради причини от комплексен характер, включително и поради нивото на здравна просвета, наличие на хронични нелекувани адекватно заболявания, неспазване на мерки, състояние на здравната система и прочее...

Можете да давате на хората около вас информация, кажете им мнението си, но не се налагайте, защото можете да промените съдбата на някой, като подхраните страховете му. Тези, които са направили избора да не се ваксинират, нека не налагат този избор, нито пък да го използват за политически цели или пък за да “блеснат” на телевизонния екран. Нека не събират пари от страховете на хората, защото това са кървави пари. Независимо от нашия избор ние сме в една лодка. Нека не я клатим, защото морето и без това е бурно... Да стигнем до брега заедно, защото бряг има и никоя криза не е вечна....“


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 мармацевки

    103 10 Отговор
    Фармацевтичната мафия спечели много от пандемията. Някога фармацевтите са били висококвалифицирани алхимици, произвеждащи лекарствата индивидуално за всеки пациент по предписание на лекаря. Днес са обикновени продавачи на вредни химии и хранителни добавки със съмнително качество.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТаУмВзе

    70 5 Отговор
    Сливен за Тероризъм и Геноцид! И няма да сама.
  • 7 Българка

    90 10 Отговор
    Пациентите в ковид отделения са долу горе пропорционално на неваксинирани и ваксинирани. Имам предвид, че възрастните, които преобладаващо са ваксинирани, повече си стоят по домовете и не водят социален живот,.
    Не очаквах Себезова да "клекне" пред глобалните ковидари
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Наблюдаващ

    89 6 Отговор
    Слаб опит за есе от тази госпожа .
  • 10 дядо Владо

    108 6 Отговор
    Професорке, ние сме смъртни и всеки ден умират хора от какво ли не. Дълги години, включително и сега, България е номер 1 в Европа по сърдечно-съдови заболявания, но никой не се разтревожи за здравето на хората. Най-малко можеше да се забрани палмовото масло в храните, което е основен виновник. А вие си вярвайте в науката (която трябва да доказва, а не да разчита на сляпа вяра) и се ваксинирайте, просто оставете нас, неваксинираните, да живеем и умрем на спокойствие.
  • 11 дедо Герчо

    62 3 Отговор
    МИНИСТЪРКА ГЕНЧОВСКА С НОВА МУТАЦИЯ НА КОВИД-НЕКАДЪРИЕ...ХЪХЪХЪ...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пацо

    80 7 Отговор
    Значи да не я клатим...да си продължаваме да си крадем.Тя и мъжът й са търговци на лекарства,купиха си министерството на здравеопазването,що им е да клатят лодката......
  • 14 лекар

    93 5 Отговор
    Това моркова ли е? Прав е доц. Мангъров като казва, че такава агитация не е виждал през живота си и вече почва да се съмнява какво има в тия инжекции.

    За съжаление всеки на власт идва да осребри, без да мисли за последствията.
  • 15 хъхъ

    76 4 Отговор
    "Нека не събират пари от страховете на хората, защото това са кървави пари, каза министърът"

    Този апел към колегите й фармацевти и към лекарите ли го отправя?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 нннн

    87 4 Отговор
    Махнете Зеления сертификат и ще спрем да клатим лодката, поне по тоя повод. Толкова е просто! Повечето хора не са против ваксините, против бруталното, насилствено ваксиниране.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 лекар

    57 5 Отговор
    И защо тази госпожа си мисли, че нейното мневие, изразено в нескопосаното есе, е крайната инстанция от правилната страна!??
  • 23 Абсолютно

    70 5 Отговор
    Аз не искам да се ваксинирам с ковид ваксините и не налага на никого своето мнение. Всеки сам си решава за себе си! Но не искам да налагат върху мен разни професорчета, че видите ли трябва да се ваксинирам! Всеки ден по медиите разни ковид експерти дърдорят, че трябва да се ваксинираме. Това трябва да спре! Веднъж се каза:- ваксини има в Бг, който желае да се ваксинира... и точка!
    И другарката Сербезов, която говори за всяване на страх върху населението.... точно тези Кунчевци и пр. го правят. Те печелят кървави пари!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пипи Чорапчето

    52 3 Отговор
    "Можете да давате на хората около вас информация, кажете им мнението си, но не се налагайте, защото можете да промените съдбата на някой, като подхраните страховете му. "

    Добре си го казала, Сербезова, но не забравяй, че важи и в двете посоки, ако и ти да си имала предвид само едната!;)
  • 28 Дилдо

    53 2 Отговор
    Ало, лелке, виж че вашия вожд Киро Харварда е бил без маска в Лидл в събота, сниман е и има снимките в много групи във Фейсбук

    Коментиран от #29, #32

  • 29 обувка 36

    33 2 Отговор

    До коментар #28 от "Дилдо":

    Нали иначе никой няма да му види холивудската усмивка?
  • 30 Ха сега

    7 26 Отговор
    Трогнах се много. Като прочетох за приятелите и, като прочетох за дъщерята, като прочетох за синът, като прочетох за бащата, като прочетох за майката, като прочетох за съдбата на приятелка и, като прочетох и за колегите. Веднага след, като го прочетох и втори път, реших да се ваксинирам, като реших и детето си да ваксинирам, като всички хора. Станете като хората.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ни бил

    20 3 Отговор

    До коментар #28 от "Дилдо":

    Че той до лидл ли опря????
  • 33 Хари хари

    47 4 Отговор
    Сербезова, спрете да се продавате, народа ще ви съди, хората умират с вакс.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Псевдоним

    43 3 Отговор
    А вие уважавате ли нашия избор, та да искате и ние да "уважаваме" каквото и да било? Айде у лево.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ДОИЧЕ ЗЕЛЕ

    52 3 Отговор
    ГОСПОЖО ВИЖДАМЕ ПОЛЗАТА ОТ ВАКСИТЕ ВСИЧКО ВАКСАНО Е ЛЕШ,АМА НАПРАВЕТЕ И КОЙ ПОЧИНЕ ОТ ВАКСА ДА СЪДЯТ ДОКТОРА И ПРОИЗВОДИТЕЛЯ А НЕ ДА РАЗКАЗВАТЕ ПРИКАЗКИ И ДА СИ ПРИБИРАТЕ ПАРАТА ОТ ЕВРЕИТЕ,НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ ЧЕ С ПРОПАГАНДА НЕ СТАВА И ТИ И ОНЯ МЕТАЧА В БЕРН И КОЗЕЛА ,ВИДЯХМЕ КУНЧЕВ С 3 ВАКСИ КОЛКО ЛЕКО ГО ИЗКАРА,3 МЕСЕЦА СПЕЦИАЛНИ ГРИЖИ ,А ОСТАНАЛИТЕ КИСЛОРОД ДО ДУПКА И АКО УСТИСКА,ГОЛЯМ РЕЗИЛ СТЕ
  • 39 Чочо

    44 2 Отговор
    Вижте фактите.В държавите с най много ваксинирани заразените са най много.Швейцария при население по малко от България отчита по над 10 000 на ден.Франция и Великобритания по 200 000 на ден....или е вярно другото,че търговците на лекарства като сегашната министърка и мъжът й трябва да печелят луди пари.

    Коментиран от #60

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Самоубийци

    40 2 Отговор
    Интересна логика имат мисирките. От една страна дразнят с платени статии, а от друга нямаш право на отговор. Добре, но сами се поставяте в първата редица на омразата, без да сте и в десятката на спечелилите от това.
  • 42 Хх77

    43 2 Отговор
    Тези са за народен съд!70% ти казват ясно какво искат ,по точно какво не искат ти се праш че не го чуваш и виждаш.накрая ще го видите очи в очи
  • 43 ха ха

    41 2 Отговор
    Много прочувствено, ама как да не клатим лодката като си седнала на веслата и искаш да ни изхвърлиш от нея? Махни зеления сертификат за да сме равни и тогава да говорим!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Нов Световен Ред New World Order

    49 3 Отговор
    Иде време разделно! Вземете страна! Лъжа е, че ги интересува нашето здраве! Това което се случва е ограничаване на права, съсипване на бизнес, обедняване, огромно задлъжняване и инфлация. Нещата вървят към пълна дигитализация и пълен контрол. Маските и мерките да подчинение. "Ваксината" е подчинение и редуциране. Всичката постановка с пандемия, натоварване на здравна система, статистика на заразени(които може да са без симптоми) пропаганда в медиите...това е перде което да крие истинските намерения на "собствениците на парите". Променят света, политически, икономически, социално. Въвежда нова концепция за съществуване в битието. Проумейте го и вземете страна.
  • 46 7555

    36 1 Отговор
    „Заедно сме. Дали ни се иска или не, но сме в една “лодка”.
    Управляващи и управлявани никога не сме биле в една лодка..
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 АБЕ

    24 1 Отговор
    Я БЕГАЙ ДА КЛАТИШ РОЛС РОЙСА НА МЪЖА ТИ!
  • 53 набухвател

    14 1 Отговор
    Искам да съм със Сербезова в една лодка и да я клатя,клатя....

    Коментиран от #59

  • 54 Котарак

    27 0 Отговор
    Видях преди дни снимки на сем. Сербезови от рожденният ден на мъжа и. Яко чалга и кючеци. И тая не е стока!
  • 55 ехааааа

    21 0 Отговор
    Хубаво съчинение. Но съм сигурен, че има и доста хора които могат да разкажат как са минали само с хрема, а и за поне още 10 души около тях. Но есето е добре оформено. Нещо за книга с приказки от 1001 нощ не е ли мислила?
  • 56 Некой си

    26 0 Отговор
    Уф, че патетично!
    Я, за разнообразие да пусне откъси от чалга извращението на мъжа ѝ!
    Там не изглеждаше да се притеснява от клатещата се лодка и бурното море.
    Гнусна, дебела туркиня!
  • 57 ....

    21 0 Отговор
    На 12.01 е протеста на Въцраждане. Да подкрепим уродливите зелени сертификати, които освен ограничаване на права, ни струват 3 млрд. само тази година.
  • 58 Малко критика

    22 0 Отговор
    Тази лелка с липса на вкус вместо да работи се забавлява със съчинения в социалните мрежи и дефилета по телевизиите. Умира си да е пред камерите и да се жени.
  • 59 хихи

    4 0 Отговор

    До коментар #53 от "набухвател":

    Мазохист

    Коментиран от #61

  • 60 А пък

    23 0 Отговор

    До коментар #39 от "Чочо":

    В 10 милионна Гърция, където над 70% са ваксинирани вчера бяха 50 хиляди заразени.
  • 61 набухвател

    6 0 Отговор

    До коментар #59 от "хихи":

    Не съм мазохист,бате-закъсал съм го!
  • 62 Антигербер

    11 0 Отговор
    И тая се продаде.
  • 63 Тока

    20 0 Отговор
    Като един мой колега, който се ваксинира, после влезе в болница с Ковид и едва оцеля...
    Като майката на друг колега, която се ваксинира и сега е с инсулт...
    Като баща ми, който беше усвоен по няколко пътеки и си отиде от липса на здравни грижи, не от Ковид...
    Да казваме мнемието си, но да не се налагаме... А Вие какво правите професоре?
    Всичките ви "мерки и ваксини показват само едно: че моето здраве си е в моите ръце и аз решавам какво да влиза в тялото ми. Защото никой не го е грижа за здравето ми, а за ограничаването ми (зелени, пемпени и други...).
    Ние, балканците, ще оцелеем. Защото не сме овчи народи като западняците, в каквито се опитвате да ни превърнете (след едно-две поколения, може би ще имате успех). За ваксинираните (срещу Ковид) не гарантирам.
  • 64 Доктор ОхБоли

    16 0 Отговор
    Ох, колко трогателно.
    Пуснах сълзичка.
    Тази фармацевтка трябва да пише сълзливо-сополиви романчета.
  • 65 Не се налагайте!

    12 0 Отговор
    Това е най-доброто, което прочетох - признавам, с надеждата, че това означава осъзнаване и на другата позиция! Да не бъде налагана ваксинация - йезуитски, чрез "зелен сертификат" на инакомислещите ! Най-малкото защото НЕ служи за здравето, нито предпазва, нито помага! Само вреди! И медицински - ваксинирани сеят зараза и се заразяват, и социално - разделят обществото! Защото трябва да се уважава и другото мнение - на скептиците - които се съмняват какво ще стане с имунитета след пет, шест и т.н. поредни "ваксинации" - през месец, два! Да не заплаче някой после с кървави сълзи за изгубения си имунитет!
  • 66 Копипасте

    9 0 Отговор
    4 Януари, 2022 20:406 51254
    Създател на ваксината на AstraZeneca: Не можем да ваксинираме света на всеки 6 месеца
    астразенека-ваксина-коронавирус-пандемия
    Израел вече започна въвеждането на четвъртата игла, като от понеделник я предлага на всички медицински работници и хора над 60 години
    Създател на ваксината на AstraZeneca: Не можем да ваксинираме света на всеки 6 месеца
    Анатоли Стайков
    Автор във Fakti.bg
    Много поучителна статия! Не можеш да си играеш на "отварям-затварям" и да дърпаш и олабваш ластика до безкрайност! И новия здравен министър да я прочете!
  • 67 Българин

    14 1 Отговор
    Да си призная преди да стане министър харесвах тази жена, но сега е сътворила цял ферман глупости, разбира се отново без нито един факт!!! Върха на лицемерието е в края, когато ни казва на нас неваксинираните да не налагаме мнението си докато тя го прави в предишните сто реда! Всеки с IQ над 60 като погледне какво става във ваксинираните държави му става пределно ясно колко са ефективни препаратите, всеки с IQ над 60 когато погледне държавите с локдаун ще му се изясни веднага колко помагат мерките /отличен пример е Нидерландия и Гърция/. Нямало на 100% ефикасни ваксини, да ама не, всички ваксини са на 100% ефикасни затова г-жата никога не е боледувала от туберкулоза, дифтерия, морбили, паралич и т.н., докато препарата срещу Ковид е ефикасен единствено за фарма мафията и политици.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 цукърфейс

    7 1 Отговор
    щом го е писала във фейсбук защо трябва да го преписвате и в този сайт,сигурно защото е много велика тая трътла
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Павел пенев

    1 1 Отговор
    Достатъчно умна и интелигентна си, не използвай тъпизмите на демократите - гербери.
  • 72 Ръст на смъртността

    2 0 Отговор
    Българите умират от некачествена храна и лошо здравеопазване. Въздухът ни е изключително "чист". Повечето не могат да си позволят топло през зимата.
  • 73 Смях през сълци

    0 0 Отговор
    Високият процент на смъртните случаи се дължи на факта, че здравеопазването ни е една голяма пародия! Здраво точене на бюджета, платено навсякъде в почти всичко, за да те лекуват като хората. Дори в онкологията, при положение че става дума за социално значимо заболяване като рака, е невъзможно да се лекуваш, ако нямаш пари. А достъпът до здравни грижи по села и паланки е трагедия. Не питайте защо България се топи!