Last news in Fakti

19 Януари, 2022 09:23 5 021 56

Проф. Витанов обяви колко заразени ще починат

  • николай витанов-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • мерки

Делта варианта е тук, а Омикронът не се е развихрил

Проф. Витанов обяви колко заразени ще починат - 1
Снимка: Нова ТВ

Ще надминем 1 милион регистрирани случая и 33 500 починали от COVID-19, обяви в традиционната си сводка математикът от БАН проф. Николай Витанов. Ето какво още написа той на своята Фейсбук страница относно очакванията си за развоя на пандемията:

"Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 18 януари 2022

1. Обстановката се развива според очакванията. А те както знаете са: настъпление на Омикрон към нови рекорди в броя на регистрираните случаи на ден, но никакви чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден.

Днес е почти 10 000. Да питам крякащите юрдечета, които ми се подиграваха, когато потвърдих това число, което един колега каза първи: Е какво стана юрдечета мои. Колко са случаите днес? Сега крякайте срещу другата ми прогноза:

- ще надминем 1 милион регистрирани случая

- ще надминем 33 500 починали

Нали това беше песимистичната ми прогноза. Докога ще може да крякате по нея - до 19 март, когато се навършват 2 години, откакто бях поканен да правя анализи и прогнози за пандемията. Сега си крякайте, аз ще говоря на 19-ти март.

2. Знаете прогнозата ми още от началото на ноември, че Омикронът ще има нужда да се бори 3-4 седмици да стане доминантен. Ако помните, моята система за ранно предупреждение го засече на 23-ти декември миналата година. Оттогава минаха 26 дни. Напомням - 4 седмици са 28 дни.

Напомням - прогнозата бе направена в началото на ноември 2021. Да не вземе някое юрдече да забрави.

3. Базовото репродуктивно число днес е 1.37. Ето, Омикронът се манифестира. Базата обаче е висока, тъй, че твърде големи стойности на това число не се очакват. Но е над 1.3, а както знаете, опасно е да седи 2 седмици така.

4. Данните за смъртността. Тя е в рамките на очакваното. Омикронът още не се е развихрил. Делта вариантът още го има, а той е доста смъртоносен. По прогнозите пиша 75 - 85 на ден средно за следващите дни.

5. Няколко думи за картите. Ще спра да публикувам картата по стария план на Министерството на здравеопазването. Може да я заменя с друга, по новия план. Тук ще помисля, коя да е и няма да е много скоро - затрупан съм от сметки.

Картата за прогнозата за 14-дневната заболеваемост. Виждат се областите, в които се вихри вече Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона.

Виждате, че героичната съпротива на Пловдив е към края си. Удържа фронта доста време, за които трябва да сме му благодарни.

5. Имаме дифузно разпространение на вируса във всички области. Това е, което ни чака да края на месеца

6. Виждате, че Омикронът е силно разпространен, но не във всички области. Пожарът гори с различна интензивност на различните места. Има области където гори силно и такива, където гори доста по-слабо. Като се засили горенето в тия последните области, в тия първите доста ще е изгоряло. При тази ситуация вероятността за суперпожар намалява с всеки изминат ден, в който нещата остават така.

7. Заетостта на леглата. Опитвам се да обясня, че не се следи само факторът заетост на интензивни легла. Не се разбира. Добре, от утре ще пусна нова картинка, та да видите, че се следят и други фактори. Мултифакторен анализ - запомнете това.

8. За активните елементи вече ви я ясно - правителството и вие сте активни елементи в системата и може да дестабилизирате един или друг сценарий. Когато прогнозата е наблагоприятна, правителството маже да се опита да я дестабилизира и да насочи системата към по-благоприятен сценарий. Това е контрол. Някои го бъркат с управлението. Управлението е друго нещо, там степента на контрол е много по-голяма. Ако я имаш - управляваш. Ако я нямаш - може само да се опиташ да контролираш. Сега приложете това към глигана, бягащ през люцерната, та да ви стане малко весело, че не може само неприятности да ни валят върху главите.

9. Вие също сте активни елементи в системата и може да влияете върху ситуацията. Помислете си - имате ли интерес от тотален локдаун? Всеки 3 дни в страната се произвежда БВП за около милиард лева (че и повече). Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. ПАЗЕТЕ СЕ, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАЙТЕ, НЕ СТИГАЙТЕ ДО БОЛНИЦА. Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун. ГЛЕДАЙТЕ СИ ИНТЕРЕСА! ТОВА Е МОЯТ ПРИЗИВ.

Тъй че, пазете се, бъдете здрави, не се разболявайте, не стигайте до болница. Тогава няма да има и тотален локдаун. Повярвайте ми, с ум и разум ако действаме, може да ни се размине. Каквото си го направим, такова ще е.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля", написа във Фейсбук проф. Витанов.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    58 6 Отговор
    Той ще е първият!
  • 3 ТаУмВзе

    61 6 Отговор
    Публикувай си сметките бре улавняк! Да видим как гадаеш и кълнеш.
  • 4 Последния Софиянец

    86 12 Отговор
    Става нещо странно.Около мен всички ваксинирани са се натръшкали,а другите работим.Явно ваксините заразяват.При вас как е?

    Коментиран от #32, #47, #56

  • 5 Пич

    69 6 Отговор
    Прави впечатление , че думата се дава все на едни и същи психично обременени индивиди ! Предатели ли не им достигат , какво ли ?! Има значи , още достойни лекари , и учени останали!
  • 6 КРА

    63 6 Отговор
    Този ковид истерик е клиничен случай. То бива лъжи и манипулации, но толкова не бива.

    Коментиран от #34

  • 7 Кунчев

    9 14 Отговор
    ЗАТВАРЯЙ !!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Витанов

    31 9 Отговор
    Ще починат 8 млн българи.
  • 10 Колев

    49 3 Отговор
    Отивай си в карлуково бе проф. Луд, прос, смот.
  • 11 Блатен Асечки

    33 1 Отговор
    Тоа май е почнал да се къпе!

    Коментиран от #14

  • 12 Витанов,

    42 3 Отговор
    има едни помещения в апартаментите,наричат се бани.Там има едни неща,дето тече вода от тях,наричат се душове или душ-слушалки.Заставаш под тях и пускаш студената вода.Само студената,дано ти оветря кухата кратуна.
  • 13 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    38 1 Отговор
    Само истински прУфесУр по МЕТАматика може да Ви каже , че при заразени 10 000 ще починат 85 човека и смъртността ще е над 3,5% ‼️‼️‼️

    Коментиран от #35, #41

  • 14 сила

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "Блатен Асечки":

    НИКОГА......просто някой го е овъргалял в снега
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пилето

    26 1 Отговор
    Горкия човечец, както знаем слънцето и математиката не прощават .
  • 18 един от многото

    22 2 Отговор
    Професоре , да не би случайно да предсказваш последствията от превантивния ядрен удар на Русия срещу САЩ , предсказван от един също като теб кадърен журналист?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Rock

    17 2 Отговор
    Вероятно се възприема за Господ или лично е прегледал всеки един българин/въпреки неточното преброяване/,знае здравния и дентален статус на всеки и може да види всеки един като на рентген,скенер или всички модерни апарати за диагностика на човешкото тял и точно как ще сработят системите и органите при всеки един при заразяване...
  • 21 Е са март като фед спре печатането

    16 1 Отговор
    И ковето ше изчезне мноо бърже😂😂😂😂що вече тоз кьорфишек нема да е нужен като предлог за печатането и саш ше обявят края на ковето само в бегето лизачите ше продължават да досазват колко са лоялни на саш
  • 22 Бай Онзи

    21 1 Отговор
    Този защо продължават да го викат по телевизиите ? Не е ли престъпно да му се дава ефир ?
  • 23 Кога най после

    24 1 Отговор
    Службите и прокуратурата ще се самосезират по отношение на тоя индивид.За насаждане на страх и паника в обществото.Иди о та направо прекалява,но и мисирките също

    Коментиран от #26

  • 24 А СКОРО НЕМА

    14 3 Отговор
    Ли да си одиш. Стига облъчвай и плаши. Ти като малък явно доста страх и стрес си набрал. Нали щеше да си одиш. По малко да се показваш и да говориш??!?!. НЕ си у ред. Хората го плюят той си мисли, че дъжд го вали. Темерут казваха едно време хората.

    Коментиран от #39

  • 25 ....

    16 1 Отговор
    Писна ми от този индивид и разни други професорчета. Като са толкова знаещи да измислят лекарството. Аман от черни радиоточки!
  • 26 Копипасте

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Кога най после":

    Какъвто ще да е Витанов е все тая! Не, че е цвете за мирисане с тоя невов нарцисизъм примесен с нещо от барон Мазох! Венцислав Михайлов е за +++++ щото копипейства простотиите наплющяни от Витанов във Фейс-а! Същото важи и за оня бламирания от АФЕРА, ако публикацията и фотото не са ФАКЕ, де!
  • 27 Анонимен

    8 17 Отговор
    До пишещите тук ; Това, че не ви харесва истината и си мислите, че с отричане ще промените ситуацията, си е единствено и само ваш проблем

    Коментиран от #46

  • 28 Горски

    4 5 Отговор
    Като чета коментарите, май тука само йордечета пишат.

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Смех

    8 5 Отговор
    Тоя клоун да ми обясни защо за 2016-2019 имаме 139000 средно умрели на ден а със страшния ковид и 23000 умрели през 2021 от ковид имаме за годината 147000 умрели...

    Падали яко надписване...

    Коментиран от #37

  • 31 ТЪЙ ТЪЙ....АНТИ ВАКСИТА СА.....

    0 6 Отговор

    До коментар #28 от "Горски":

    🐔🐔🐔🐔🐔🐔🐔🔨🔨🔨🔨......👍
  • 32 Заговор?

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Абсолютно същото е в наща фирма :D
  • 33 Ненормалници

    8 1 Отговор
    През 5 мин.. Ни лъжат.. Аман от вас
  • 34 Че какво толкова ви дразни. Общо

    4 11 Отговор

    До коментар #6 от "КРА":

    взето всичко което казва обичайно се сбъдва. Прочетете внимателно какво е казал. Дразни тонът му на Витанов, но той е такъв заради вашите заяждания с него. Не предвещава апокалипсис, нали? Какво пак не ви хареса? Ами все пак не е лошо да прочетете текста преди да стартирате масовото плюене. Или само като видите "Витанов" в заглавието и влючвате л а й н о м е т а? Ами успокойте малко страстите най-накрая. Крайно време е.
  • 35 А къде видя в текста подобен %?

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Да не си сънувал нещо? Слава Богу, че не е 3,5 %смъртността отдавна вече, а значително по-малко. Дано пак не се пръкне някой по-смъртоносен вариант или нов щам.
  • 36 провинциалист

    7 2 Отговор
    "Проф. Витанов обяви" ли колко е спечелил от тотото преди да започне да ръси прогнози?
  • 37 Прочети каква простотия си написал.

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Смех":

    Хора с IQ под 70 е за предпочитане да не коментират.
  • 38 В какъв локдаун си бе, хампи?

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Не можеш да отидеш на чалготека ли? Ами правят антигенни тестове и пускат и с тях. Даже безплатни има. Само за манипулацията по бъркане в носа плащаш 2-3 лв.
  • 39 Много плашливи явно сте се събрали

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "А СКОРО НЕМА":

    тук. На мен прогнозата ми се вижда съвсем нормална и далеч не толкова стряскаща. А и както ви казват, и то не само Витанов, сбъдването ѝ е функция от вашето собствено поведение.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 даадаада

    6 1 Отговор
    Facebook е първата социална мрежа, която обедини хората, седящи в различни тоалетни по краищата на света.
  • 43 Hoho Boho

    7 0 Отговор
    Наблюдава се идейно израстване при проф. Витанов.
    Вече не говори за ваксини и ваксинации...
    И се е усетил, че Омикрон трудно пробива в България.
    Това е болест на ваксинираните, а тук те са малко...
  • 44 Диамантената ръка

    8 0 Отговор
    Кво ще прави тоз човек като свърши пандемията, не знам...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 аааааааа

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    не само около теб!!!!!
    включително и много "бустнати" ,но това е навсякъде...само няма кой да разбере
  • 48 Възраждане

    4 3 Отговор
    ВИРУС НЯМА!!! ФАКТ!!! Вземем власта и тоя ще го разстляме на ллощада! Само Коце може да ни избави! Слушайте Наско Мангърво, вирус НЯМА, всичко е измама! Пръскат ни от самолетите с 5G, графен и за това ни рабзоляват!!! Само ВЪЗРАЖДАНЕ!!!

    Коментиран от #49

  • 49 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Възраждане":

    Много глупости на едни място НЕ правят едно умно нещо ‼️ Нито Мангъров, нито някой друг казва, че ВИРУС НЯМА! Но няма такава смъртност 3,5% каквато тръбата! Никой не говори , че ще стреля по някого, но не искаме да ни спират щом тези със ЗС не са по -различни! За пръскането от самолети самите САЩ си признаха ! Графена е друга бира! За 5G искат отстояние мин. 3км от летища- защо ли!
  • 50 Процесор ИБАнов

    1 0 Отговор
    Внимавайте, вируса е опасен като безопасна игла.
  • 51 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    МАТИ -СУМО -САМУРАЙ " ВИТАНО " Е С ДВЕ ПОБЕДИ И ЧЕТИРИ ЗАГУБИ В ГОЛЕМИЯТ ТУРНИР ЗА ВИРУСИА ОМИКРОН В МАТЕМОКИОТО--- " ЗА КРАЛЯ НА СМЕТКАДЖИИТЕ " !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 виолета

    0 0 Отговор
    Теб да те мачкат.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Ковидаров

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    А при мене е точно обратното ,всички анти вакси се тръшнаха .и плачат че не са си сложили ваксина ,защо ли? А комшията си отиде на 40 ,без странични заболявания ,защо ли ?