20 Януари, 2022 12:15 1 842 18

Проучване: Милиони умират заради резистентност към антибиотици

  • антибиотик-
  • болест

Хора умират от обичайни и по-рано лечими инфекции, тъй като бактериите, които ги предизвикват стават по-устойчиви на лечението

Проучване: Милиони умират заради резистентност към антибиотици - 1
Снимка: shutterstock

Над 1,2 милиона души са починали в глобален мащаб през 2019 г. от инфекции, причинени от бактерии, резистентни на антибиотици, сочи най-голямото досега проучване по въпроса, цитирано от Би Би Си.

Бройката е по-висока от годишната смъртност от малария или СПИН.

По-бедните страни са най-засегнати, но резистентността към антимикробни препарати (АМР) застрашава здравето на всеки, се казва в доклада. Спешни инвестиции в нови лекарства и използване на съществуващите сега по-мъдро са препоръките за защита от нея.

Прекомерната употреба на антибиотици през последните години за тривиални инфекции означава, че те стават по-малко ефективни срещу сериозни заболявания.

Хора умират от обичайни и по-рано лечими инфекции, тъй като бактериите, които ги предизвикват стават по-устойчиви на лечението.

Представители на британското здравеопазване предупредиха наскоро, че антимикробната резистентност е „скрита пандемия“, която може да възникне на фона на Covid-19, ако антибиотиците не бъдат предписвани по-отговорно.

Оценката на глобалните смъртни случаи вследствие на АМР, публикувана в авторитетното списание „Лансет“, се базира на анализ на 204 държави от екип международни изследователи, ръководен от Вашингтонския университет.

Те са изчислили, че до 5 млн. души са починали през 2019 г. от болести, в които АМР е изиграла роля, освен тези 1,2 млн. пряко причинени.

В същата година СПИН се смята, че е причинил смъртта на 860 000 души, а малария – на 640 000.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И така

    12 6 Отговор
    Ох котьо.Нова причина да се оберат хората от англосаксонската фармацевтична мафия.

    Коментиран от #15

  • 2 Грульо

    30 3 Отговор
    Значи от резистентни бактерии умират повече отклолкото от ковит. Защо тогава пискат за ковит, а не пискат срещу tez бактерии? Защото няма златни пътеки за тях или за друго? :D

    Коментиран от #7, #17

  • 3 Госあ

    22 3 Отговор
    Тъпанарите у болниците бухат с антибиотик срещу вируси !!! Сега, когато се появи бактериална инфекция вследствие, е нормално. В Китай ги гледаха на компютърна томография преди да ги лекуват. Са, верно че там не лежаха по стълбите, заради поголовно заразяване. Ама политика бате. Мерки.

    Коментиран от #11

  • 4 Бай Благой

    6 2 Отговор
    Аз за това отказвам често лечение с антибиотици.
    Само короната лекувах с антибиотик.
  • 5 а такааа

    15 0 Отговор
    Тъпчете антибиотици, после ако вземе да свърши ковида да видим как ще ги записват в статистиката.
  • 6 Айдее !

    5 4 Отговор
    НОВО 20 !!!
  • 7 Бай Благой

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    Защото факсите срещу ковид се продават директно на правителствата!
    Такова кльопане пада, че не знам как ще ги откажем фармацефтичните компании от тази "богата софра".
  • 8 Търгаши

    14 0 Отговор
    Нормално, антибиотиците от лекарство станаха стока, а лекарите търговци в търговски дружества. Познанието е потъпкано, за сметка на парите. Последствията могат да се предвидят и даже вече да се видят.
  • 9 Весело

    10 0 Отговор
    Ам че то през 2021 г. повече хора били умрели(1,2 млн) от бактерии резистентни към антибиотици. Отколкото хора са умрели от COVID 19 щамове резистентни към ВАКСИНИ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бахо

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    ТОчно това им каза Мангъров,дето го обявиха за лъжец-в никакъв случай не трябва да се лекуват с антибиотици,има много други начини,които той изброи.Нооооо,наще цървули са най-великите,влизаш в болницата здрав,но положителен,излизаш нездрав и отрицателен...Ако не си излязал напред с краката.
  • 12 Верно ли

    13 0 Отговор
    Ай, добрутро! "Ползите" от Фармамафията тепърва ще бъдат все по-очеизвадни!
  • 13 Смех

    13 0 Отговор
    Само ми кажете кой изписва за лудо антибиотици за най леките неща и ще си отговорите на въпроса, кой убива хората ....

    За тия дето не могат да сгреят... ДОФТОРИТЕ
  • 14 Всяко прекалено

    10 1 Отговор
    е вредно. Особено като лекуват вирус с коктейли антибиотици. Здравето е като мускул. Тренирай го за да е по силно. Повече движение на чист въздух, спорт и умереност в храни и напитки. Успех. 😎
  • 15 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "И така":

    Ог котьо за това знаеш ли от колко време се говори? Вземи прочети малко .
  • 16 А защо се продават безконтролно?

    7 1 Отговор
    Никакъв проблем не е всеки да си купи антибиотик от аптеката.
    Може и с рецепта по вайбър от някой близък.
    Печалбата на аптеките е по-важна от здравето ни, разбрали сме го отдавна!
  • 17 Рошко

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Грульо":

    Защото докторите доценти те и професорите писксщи за ваксини са същите които изписват и антибиотици за щяло и не щяло, понеже тях не ги и тересува нашето здраве а техните банкови сметки, и както и друг път съм го писал това не са доктори а търговци
  • 18 Масово джипита

    1 0 Отговор
    Ползват безплатно всякаки уикендни луксозни почивки в 5-звездни хотели, за които изцяло плащат големи фарм.корпорации, съответно тези продажни джипита изписват основно тези лекарства, които произвеждат именно тези корпорации. Лекари отдавна не са това, което бяха, уви...