Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 15:03 2 490 7

Британските власти предупреждават за скрита пандемия от устойчиви на антибиотици заболявания

  • великобритания-
  • антибиотик-
  • лекарство-
  • пандемия

Ето защо здравните власти препоръчват антибиотици да се вземат само по предписание и само, когато наистина това е нужно

Британските власти предупреждават за скрита пандемия от устойчиви на антибиотици заболявания  - 1
Снимка: shutterstock

Във Великобритания здравните власти предупреждават за „скрита пандемия“ от устойчиви на антибиотици заболявания, ако хората не реагират отговорно след Covid-19.

Симптомите на грип се очаква да бъдат много по-чести тази зима на фона на позволеното социално общуване, но вземането на антибиотици не е отговор на проблема, предупредиха британски медици. Това може да насърчи вредните бактерии да избегнат лечението и да изложат на риск здравето на всички, отбелязаха от Агенцията за здравна сигурност.

При един на всеки пет души с инфекция през 2020 година заболяването е било устойчиво на антибиотици. И ако бактериите, причиняващи заразяването, вече не се влияят от лечението с тези лекарства, това може да причини сериозни усложнения и да доведе до прием в болница.

Ето защо здравните власти препоръчват антибиотици да се вземат само по предписание и само, когато наистина това е нужно, като например при лечение на сепсис, менингит или пневмония, както и за предпазване от инфекции по време на химиотерапия, цезарови сечения или някои други операции.

Антибиотици обаче се предписват и за лечение на кашлица, болки в ушите или възпалено гърло, върху които имат много малък или никакъв ефект, казват медиците.

Междувременно от Националния център за киберсигурност бе съобщено, че е трябвало да се справят с рекордните 777 кибератаки през миналата година, чиято основна цел са били изследователски центрове за коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    12 1 Отговор
    Ще има също скрита пандемия от липса на лекари и учители, зомбирани деца, убити в болниците поради погрешно лечение, умрели от глад и студ, такива глобени и арестувани за назидание на останалите. Още доста скрити пандемии ще има, само и само да се отървем от ковида.
  • 2 Горан

    8 1 Отговор
    Е няма страшно. Те българите се лекуват само с хомеопатия и билки.Те лекарства не ползват.На лекар ходят само за болничен. Хранят се здравословно. Англетата да му мислят"

    Коментиран от #3

  • 3 Билки

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Горан":

    ама на чайчета. И никакви лекарства, хеле па ваксини!
  • 4 За овце

    2 0 Отговор
    Ръгайте по пет антибиотика наведнъж за "лекуване" на вирусна инфекция, пък после ще видите от какво "яко ще се мре".
  • 5 ле ле

    1 2 Отговор
    произвеждате боклуци,вкарвате ги в аптеките,правите милиарди и сега сте прогледнали че убивате хора..съща история и с ковид ваксините..Проучване показва че от 80% от лекарства са абсолютно безполезни и са вредни..но уви мафията в тази индустрия е непобедима, особено след като там влагат парите Бил Гейтс и други "благодетели"..
  • 6 Вакатамян

    1 0 Отговор
    Боляли ли са ви уши? Зверска болка. Спира на втория ден с Аугментин. Вече не го изписват, заради подобни статии.
  • 7 баба ти от Пловдив

    1 0 Отговор
    тези сега ли откриват Америка ???????? дето всички го знаем отдавна!