Last news in Fakti

21 Януари, 2022 19:11 1 527 24

Клъстерите от антиCOVID плана намаляват с един, два от тях след дни влизат в Етап 3

  • клъстери-
  • антиcovid план-
  • етап 3

Към момента най-сериозна е ситуацията в клъстери 1 и 5. В първия влизат София-град, София-област и Благоевград, а в петия - Ямбол. На тези места нивото на заболеваемост е доста високо

Клъстерите от антиCOVID плана намаляват с един, два от тях след дни влизат в Етап 3 - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков, министърът на здравеопазването Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дават повече информация за развитието на пандемията, затягането на мерките и състоянието на здравната система. Пресконференцията се провежда в Министерския съвет.

"Започваме да управляваме COVID кризата на базата на модели. Добрата новина е, че въпреки заболеваемостта, новата вълна все още не е довела до висока заетост на интензивните легла в болницата", каза премиерът Петков, цитиран от Нова телевизия.
Той добави, че първоначално заложените в националния антиCOVID план шест клъстера, на които беше разделена страната, стават пет. Идеята е във всяка такава област да има голямо лечебно заведение, което да обслужва пациентите с коронавирус.

Към момента най-сериозна е ситуацията в клъстери 1 и 5. В първия влизат София-град, София-област и Благоевград, а в петия - Ямбол. На тези места нивото на заболеваемост е доста високо.

"Прогнозата е, че след 5 дни тези клъстери ще влязат в третия етап от плана. Останалите области у нас ще останат в Етап 2 и там няма да се налагат допълнителни мерки", поясни Петков.

Здравният министър проф. Асена Сербезова подчерта, че идеята на този тип управление на кризата е да има предвидимост на мерките.

Доц. Ангел Кунчев заяви, че се очаква усиленото разпространение на Омикрон да продължи още 2-3 седмици, след което ще намалее.

"В момента ученическата възраст излезе като първа по заболеваемост. Въпреки това засега не наблюдаваме много тежки случаи при децата. Но все пак сме в началото на вълната", каза още главният държавен здравен инспектор.

Той подчерта, че понякога, затъвайки в цифрите, забравяме "голямото". "А голямото е, че 95% от умиращите са неваксинирани", заключи доц. Кунчев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    9 0 Отговор
    Това добра новина ли е ,или лоша?

    Коментиран от #11

  • 2 ковидиотин

    33 0 Отговор
    Кунчев оставка и затвор
  • 3 стринка Тинка

    16 1 Отговор
    Управлявате кризата-деловият ми.
  • 4 Емил

    26 0 Отговор
    Какво е "клъстър" на български?! А на канадски? ;)
  • 5 Госあ

    18 0 Отговор
    Какви клъстери ве ??? 😂 О, богове !!!
  • 6 Hoho Boho

    32 2 Отговор
    "Той подчерта, че 95% от умиращите са неваксинирани"
    Това е лъжа, манипулация.

    Статистическите данни не позволяват да бъде направен подобен извод.

    Прокуратурата да се самосезира за распространение на фалшиви новини и всяване на паника всред неваксинираното население!

    Коментиран от #21

  • 7 Цветан

    13 1 Отговор
    Уважавайте българския език, моля! "Клъстери"??

    Коментиран от #12

  • 8 1234

    21 2 Отговор
    Кунчев стига си лъгал,
  • 9 ПАРИ, ПАРИ

    12 0 Отговор
    ПАРИ, Високи длъжности/без отговорности/, големи заплати, финансови зависимости, комисионни по веригата, страх от уволнение на директори, продажни лекари и разбира се при някои умствена тъпота и вродена страхливост са ЗА този безполезен даже вреден сертификат. Пари и страх и ДА за сертификата, който вече отпада в по-разумните страни. ПАРИ, ПАРИ, ПАРИ!!! Това, че специално за тази ваксина някои смятат, че е доживотен абонамент за бустери. Но това е друга бира, т.е. тема за специалисти. Но и обикновения нормален и логично разсъждаващ човек е ясен търговският финансов интерес на медицинския и правителствения .....
  • 10 Рошко

    12 0 Отговор
    Ко туй клъстер,макарон отива в Германия явно илюминатите са в паника как ще се оправдават за резила с грипа краят взе да му се вижда израел премахва зелените сертификати Англия и тя ами сега ко праим
  • 11 ко каза таа ко

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пръц":

    Тлъсти клъстери, иди разбери !?
  • 12 Госあ

    0 8 Отговор

    До коментар #7 от "Цветан":

    Когато българския език определя терминологията, тогава някой ще се съобразява с него ? Чаткаш ли ? Да, клъстери се казва. Не групи. Значението е съвсем различно.

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Пръцко

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    БЕгай бързо да учиш българския език! Па тръгнал и акъл да раздава - в териториално-пространствен аспект терминът КЛЪСТЕР се употребява само в астрономията, гламчо :)

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Боли ме

    8 1 Отговор
    Фара за клъстери мъстери нема да се ваксинирам ве утрепак
  • 15 Копипасте

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пръцко":

    И в КОВИД пандемията, колега! Също и новата мерна единица за КОВИД антитела - БАУ/мл! Д-р Тодоров от Пирогов я попиля тая нова мерна единица, ама няма как аз да я пропусна просто така?!
  • 16 чичо Тончо

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    КУПОВЕ И/ИЛИ СТРУПВАНИЯ /от всякакви разнородни при това неща/ - това е простосмъртния превод на български на англосакската думичка! Клъстерно главоболие - какво ли пък ще е и това, щото и такова има?! Не се заяждам глупаво, но след като ще се закопаваме в дъното на безсмислието, защо пък не?!

    Коментиран от #18

  • 17 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #13 от "Пръцко":

    Брех, от астрономия разбира, а от статистика - не. И ти ще излезеш некой вундеркинд 😂
  • 18 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "чичо Тончо":

    Йерархично струпване не ми звучи добре. Може да се каже групиране, но както казах, група е различно понятие.
  • 19 James 🇺🇸

    4 0 Отговор
    30 години по-късно: Етап 68
  • 20 „УПРАВЛЯВАМЕ КОРОНА КРИЗАТА ”КАКТО

    2 0 Отговор
    МУСТАКАТ ТУРСКИ ТИРАДЖИЯ УПРАВЛЯВА КАМИОН ПЪЛЕН С ЛЮБЕНИЦИ ПО „АМ”.СТРУМА😱😱😱😱
  • 21 Ваксиниран1403

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Hoho Boho":

    Към 15.01.2022 починалите от ковид ваксинирани са 875 от общо 1930573 ваксинирани някога или това е 0.045%.Починали не ваксинирани никога са 31372 от общо 4.57 милиона не ваксинирани никога или това е 0.69%. Тоест смъртността от вируса сред ваксинираните някога във времето е намалена 15.3 (0.69/0.045) пъти
    Това са фактите другото са спекулации и манипулации.

    Коментиран от #22

  • 22 Ами ...

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ваксиниран1403":

    Имаме 23 233 човека повишена смъртност (изчислени по данни обявени от теб), за които не знаем от какво са умрели. Каква е тенденцията при инсултите, инфарктите? Да не са нараснали? С колко? По каква причина?

    Коментиран от #23

  • 23 Ваксиниран1403

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Ами ...":

    Разбира се, че са нараснали те са сред типичните усложнения след изкаран ковид. Причината е една и тя е ковид епидемията. Повишената смъртност се дължи на директни жерави на ковд не обхванати от статистиката поради липса на положителен тест (скрита ковид смъртност), или такива починали скоро след преболедуване на “безобидния” ковид, както и на индиректни жетви на епидемията(претоварена болнична ситемна, бърза помощ и т.н).
  • 24 Джаки

    2 1 Отговор
    98 % от починалите са надхвърлили средната продължителност на живота в България