Last news in Fakti

24 Януари, 2022 11:19 2 468 11

Българските червени чушки са изключително полезни за мозъка

  • червени чушки-
  • диетолог-
  • мозък-
  • кръвоносни съдове-
  • антиоксиданти

Жизненоважният за мозъка витамин С се съдържа още в отварата от шипка, касиса и кивито

Българските червени чушки са изключително полезни за мозъка - 1
Снимка: Shutterstock

Българските червени чушки са сред продуктите, които са изключително полезни за мозъка, заяви диетоложката Марина Макиша пред медийния канал „Москва 24”.

Тя подчерта, че микроелементите, които предпазват кръвоносните съдове, са антиоксидантите в зеленчуците и плодове, включително горските. „Включително витамини А, С и Е. Те защитават съдовата стена и предотвратяват старчески мозъчни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и други“, добави специалистката.

Макиша посъветва всеки ден да се яде поне половин килограм пресни зеленчуци, плодове и горски плодове. Тя отбеляза, че освен в българските червени чушки и пипер, жизненоважният за мозъка витамин С се съдържа още в отварата от шипка, касиса и кивито. Освен това Макиша посъветва да се приема всекидневно около 30-50 грама мазна риба или добавка омега-3.

Преди това диетолози от САЩ назоваха прости начини за подсилване на имунната система. Те препоръчаха да се ядат повече храни, съдържащи антиоксиданти, да се спи и да се пие вода достатъчно. „Антиоксидантите помагат за подобряване на имунитета. Те се намират в цитрусови плодове, нар или сок от нар и други плодове“, отбелязват експертите.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    7 2 Отговор
    Такива няма от 30 години!
  • 2 един от многото

    7 1 Отговор
    Не съм много сигурен , или пък не ги консумираме достатъчно!
  • 3 Механик

    8 3 Отговор
    Такаа...
    Поредното доказателство, че журналистиката е на плачевно ниво.
    Трябва си знаене на езици, щото в противен случай стават излагации.
    На руски, словосъчетанието "болгарский перец (красоной/селений)" се ползва когато става въпрос за чушки. Няма значение дали са български или турски.
    Това е станало нарицателно, понеже нашите българи, когато са били на гурбет в СССР са популиаризирали това растение, както и понеже всички консерви с чушки са идвали от България.
    Сега това словосъчетание дори е смешно, щото откакто Евро-съюза ни забрани селското стопанство, ние отдавна вече не произвеждаме чушки и домати.

    Коментиран от #7

  • 4 провинциалист

    0 5 Отговор
    "освен в българските червени чушки и пипер" - в България пипер не се отглежда, той иска друг климат - напр. Индия, Виетнам и др.
  • 5 Даааа

    2 3 Отговор
    Личи си , пълно с акъллии !
  • 6 Владикавказ

    7 1 Отговор
    "Болгарский перец" в Русия казват на червения пипер като цяло, а не на българските червени чушки както сте написали. Както и думата "болгарка" се отнася за ръчен ъглошлайф, така е останало от съветско време.
  • 7 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Произвеждат бабите на село, ама за тях и внуците си
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 До авторката

    1 2 Отговор
    "Болгарский перец" както наричат тези чушки руснаците, не означава, че са български. Това е останало още от времената на СССР, защото сме изнасяли този сорт, но не означава, че е български.
  • 10 Всичко

    3 0 Отговор
    българско и родно, любя, тача и милея. 🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 11 " селянин "

    1 0 Отговор
    Когато няма какво да ядеш ( дори не по твоя вина ) съм повече от сигурен , че всяка храна ако ще и " патагонска " да е влияе добре на мозъка . Що се отнася за съня , ако не те е прогонил някой полицейски служител или такъв от охранителна фирма съм сигурен , че влияе добре на мозъка .