Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 22:17 7 986 15

Аркади Шарков: В болниците се перат пари, които не са свързани със здравеопазване

  • аркади шарков-
  • болници-
  • перат пари-
  • здравеопазване

Прането отново е през механизъм на обществени поръчки, като мине една голяма сума пари, разпредели се за строително-монтажни работи, закупуване на немедицински изделия, които са на нерегулирани цени", допълни още икономическият експерт.

Аркади Шарков: В болниците се перат пари, които не са свързани със здравеопазване - 1
Снимка: Евроком

По отношение на обществените поръчки в здравеопазването дали да бъде един компендиум, с който всеки следващ заемащ пост да реагира или по-точно да е наясно с конкретните казуси. Освен да са изброени обществените поръчки има и съответната спецификация. Дали ще е на по-висока цена, от която се препоръчва. Или дали ще бъде на по-ниска цена, но пък явилите се ще бъдат свързани лица и ще избутат трети или четвърти. Това коментира здравният икономист Аркади Шарков в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич". Той заедно с журналиста Мартина Бозукова са автори на доклад за доказани далавери в сектора на здравеопазването и щети за стотици милиони.

"В доклада има съответни примери. В законодателството на касата бяха предприети конкретни стъпки да се оптимизира цената от конкретен търг. При другите елементи при обществените поръчки като храна, чаршафи, услуги в лечебното заведение нещата са по-ясни и по-видими, то за лекарствата нещата са много по-сложни", коментира още Шарков.

"Друг голям проблем е прането на пари. В лечебните заведения се перат огромно количество пари, които не са свързани със здравеопазване. Отново през механизъм на обществени поръчки, като мине една голяма сума пари, разпредели се за строително-монтажни работи, закупуване на немедицински изделия, които са на нерегулирани цени", допълни още икономическият експерт.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    13 0 Отговор
    В някои болници излишно лижат хора !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 5577

    6 14 Отговор
    Аз пък да ви кажа... Има ракети дето могат да ходят до луната. Пълниш резервоара с гориво, качваш се и тръгваш. Дори някой са стигнали. Даже снимки са пратили..
    Г-н Шарков пораснал ми се виждаше ма само на височина. Като приказка за лека нощ ми звучиш. Дай малко факти. Сигурно имаш наблюдение по някой случки. Да не е като дамаджан -Ми каза един. Има много служби които биха се заинтересували от такива схеми. Само трябва да си сигурен че си ги видял. Не са плод на въображението ти, подплатено от засегнати мутри от прокуратурата.

    Коментиран от #4

  • 4 Да дааа

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "5577":

    Не се перат а крадът с надути фактури за обществени поръчки
  • 5 Сух

    14 1 Отговор
    Кой води биологична война? интервю с Биляна Гайтанджиева". YouTube - Това във българските медии го няма никъде изнесено. Защо се крие, че ще започват да се правят биологични експерименти с наши военни?
  • 6 Закс

    3 1 Отговор
    Да бере търговско дружество да не знае как да скрадне ... Някой ти повярва ...
  • 7 МИХАЙЛОВ

    12 0 Отговор
    ...ХА ДОБРУТРО...,
    ...ГУСИН ШАРКОВ....
    ...ША ТА ПРЕДЛОЖИМ
    ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА
    ДЕТ СИ НАПРАВИЛ
    ТУЙ ВЕЛИКО ОТКРИТИЕ
    В БЪЛГАРИЯ...
  • 8 А,добър ден!

    3 3 Отговор
    Ще се сетите!Харварда,Кокорчо,НАП,спите ли?Или просто спите добре?Пожелавам ви сън да ви не хване!
  • 9 Анонимен

    1 1 Отговор
    Най после в Некоректно в Събота от 14:15 часа, с водещ Петър Волгин (съпруг) да каже нещо позитивно за младите учили не в България, а хиляди километри Кирчо и Асен,.. Писна ни с пенсионери вмирисани. Да си гледат пенсиите, рахата. Виж им държанието на ПП ПП. Аман от Сталинисти и Хитлеристи. Връщат ни години назад, дори те бяха някои по човечни... Нас, съдията на РСъд.. Не ме интересува извън сградата, с кого се срещате, а ви искам, като дойдете на работното си место да работите, а не да пушите в тоалетната, както го правеше Пена от хс села, с първи братовчед със съпругата му на съдия-изпълнителя ТТ, покойник. Чешити са от селата хс. Много млади следят и са зад тях, младите, умните, а не диктатурите. Те почнаха юмтуци, а са прости и ограничени някои млади от селото. И да има напрежение, младото напред. Да са живи и здрави младите, умните.
  • 10 Анонимен

    0 0 Отговор
    Калина Андролова
  • 11 cnc

    2 0 Отговор
    Здравната ни система поглъща по един милярд
    лв. месечно.Като добавим доплащането от пациентите възниква въпрос-къде отиват тези пари, че спешна помощ получава по един лв. на пациент.
    Здравната ни састема е пред колапс.Проблема е системен
  • 12 Северозапад

    1 0 Отговор
    Този откри топлата вода
  • 13 Я.Петров

    1 0 Отговор
    Защо плащаме на частните по дог. при положение, че не сме си оправили общинските/държавните.
  • 14 Роко Скиавоне

    1 0 Отговор
    Незабавно закриване на тази каса,или копирайте модел на някоя друга страна в европа,наоример Испания ,Дания Алонви трябва кръв запопват едни пазарлъци с некви хора отвън,докториъе също са в схемата с това,ъе взимат част от парите които клиента дава на йръводарителите
  • 15 КИРО ЖЪРТЪ

    0 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА Е ЕДНА
    РАЗВЪРЗАНА КЕСИЯ, В КОЯТО ОТ 32 г. ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ БЪРКАТ И ГРАБЯТ НАРОДНИ ПАРИ.ТОВА СА МАРОДЕРИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.И КРАДАТ
    ЧРЕЗ КРАДЛИВИТЕ ЗАКОНИ И
    НАРЕДБИ. КОИТО. УМИШЛЕННО
    СА. ПРИЕЛИ ЗА ДА. НЕ МОГАТ
    ДА БЪДАТ СЪДЕНИ. ВСИЧКИ СА ЗА ДРЪВНИКА.