Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 22:52 2 002 6

Д-р Джамбазов: Това, което в момента здравната система възнаграждава, е количеството

  • д-р славейко джамбазов-
  • здравна система-
  • количество

Системата да поощрява истинско морално поведение, казва председателят на неправителствената организация “Ценности за бъдещето”

Д-р Джамбазов: Това, което в момента здравната система възнаграждава, е количеството - 1
Снимка: bTV

Здравеопазване, основано на ползите, би могло да помогне за избягване на трагедии като тази във врачанската болница. Заплащането в дейността на лечебните заведения и спешните звена в България е на базата на брой пациенти, тоест на количество. Това обясни в ефира на bTV Radio д-р Славейко Джамбазов, който е председател на неправителствената организация “Ценности за бъдещето”.
„Така системата заплаща, независимо от резултата. Така за съжаление виждаме и в подобни крайности, когато трагедии с пациенти и техни близки стават публично достояние. За мен е важно какъв е системният подход, така че системата да поощрява истинско морално поведение и да го възнаграждава. Това, което в момента здравната система възнаграждава е количеството, независимо от това какво е било отношението към пациента, жив ли е този пациент, с подобрено здраве ли е излязъл от лечебното заведение и какво е мнението на пациента за грижата, положена за него. За съжаление нашата здравна система значително изостава в тази посока”, коментира той.
Д-р Джамбазов цитира изследвания, които показват, че в рамките на под 10 години половината на населението в Европа ще му бъде трудно да има достъп до качествена здравна помощ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сивата чапла/ Heron

    5 2 Отговор
    Що бе,
    дайте една стабилна основа, една стабилна и достойна начална заплата, а после пак надграждайте!
    Те щото лекарите нямат семейства, нямат грижи, те са айлаци иначе.

    Затова бягат да правят частни кабинети,
    щото в държавните болници е мизерия всичко, и заплати, и отношение и какво ли не.
    Даскалите вземат повече от начинаещ лекар, плюс табилни ваканции.

    А лекарят? По 12 часа дежурства , заплащане никакво и после искате да са англеи.
    Бягат от държавните болници първо заради заплащането, това е.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сух

    0 0 Отговор
    "Кой води биологична война? интервю с Биляна Гайтанджиева". YouTube - Това във българските медии го няма никъде изнесено. Защо се крие, че ще започват да се правят биологични експерименти с наши военни?
  • 4 алиса

    0 0 Отговор
    защо не замълчиш
  • 5 Закс

    2 0 Отговор
    Търговията по-добре печели от оборот ...
  • 6 112233

    0 0 Отговор
    Не прилагайте изследвания за Европа към България, защото тук населението намалява и няма логика да е лишено от достъп до здравеопазване! И още нещо, щом възнагражденията не подобряват отношението към пациента, трябва да се прилагат санкции! Това със сигурност ще проработи.