2 Септември, 2024 16:32 2 018 9

Намалиха драстично препоръчителния прием на сол за ден

  • сол-
  • препоръчителен прием-
  • количество-
  • консумация-
  • вода

Прекомерната консумация на сол е причинител на сериозни животозастрашаващи състояния

Намалиха драстично препоръчителния прием на сол за ден - 1
Снимка: Shutterstock

Доклад на американската Национална академия на науките свърза препоръчваното ограничение за натрия в храната с намален риск от хронични болести. Препоръките се изготвят на база на твърденията, че ако бъде намалена солта, ще намалее рискът от сърдечносъдови болести - един от основните причинители на преждевременна смърт по света.

Досега препоръката се основаваше на "горна граница", използвана от специалистите за обозначаване на различни потенциални лоши последици. В новия доклад горната граница означава праг за потенциална токсичност, или кога хранителна съставка предизвиква незабавна вреда. Това е първата препоръка за хранене в САЩ, която е свързана с намален риск от хронични болести, предава zdrave.to.

Новата граница е почти наполовина по-ниска - 1,5 гр. сол на ден.

Последици от прекомерната консумация на сол

Солта предизвиква задържане на течности в тялото и това води до повишаване на кръвното налягане. То натоварва органи като мозъка, бъбреците, сърцето и може да доведе до сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт.

Затова прекомерната употреба на сол повишава риска от сърдечносъдови заболявания, които са на първо място като причинител на смъртност в света.

Докладът до голяма степен повтаря съществуващите препоръки, с някои уточнения. В него например се посочва липсата на достатъчно доказателства за необходимостта хората над 51 години да намалят солта.

Променени са и препоръките за калия, който се съдържа естествено в бананите и картофите. Възрастните е добре да приемат от 2,3 гр до 3,4 гр калий дневно. Калият има обратен ефект на солта - той отпуска кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.

Прекомерното количество сол се крие в хляба, готовите супи и всякакви пакетирани храни и ресторантски ястия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааааа ,

    12 3 Отговор
    водата намалява , сега не консумирайте вода , за да не ожаднявате !
  • 2 Буха ха

    12 5 Отговор
    Познавах един, който не ядеше сол, но ненадейно взе че умря.
  • 3 Варна

    26 5 Отговор
    Когато влезете в болница , какво ви слагат в системата - нариев хлорид ! Обикновена българска йодирана сол е много полезна , особено за щитовидна жлеза , миома и още заболявания . На животните задължително се дава да ближат сол . Иначе никой не ви спира да слушате американските учени .

    Коментиран от #6, #7

  • 4 увеличиха драстично

    14 1 Отговор
    влагането на палма, канцерогенни подсладители, натриев глутамат и други
  • 5 Ерсте банк

    11 3 Отговор
    Една типична ситуация от лятото и жегите - пие се вода, но тя отмива минералите от тялото и в резултат човек не успява да утоли жаждата си.

    Добавяш малко сол и нещата са перфектни.
  • 6 един

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    Само че е 0,9% , колкото е кръвната плазма.
  • 7 Те животните ближат

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Варна":

    Защото са тревопасни , в месото има сол също . Аз съм правил хипертонична криза от кисели купешки краставички бая изядох . Пък и никой не казва да не ядеш сол само да се намали количеството .
  • 8 Петко киселия

    4 1 Отговор
    Липсата на натрий в организма, също не е препоръчителна. Ако ядете повече сол, просто увеличете приема на калий.
    Разбира се, не трябва да се прекалява и с двете.
    Спокойно може да се ограничи приема на сол, ако не ядете колбаси и луканки и всякакви други булшити.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.