Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 22:22 1 346 23

Доц. Гломб: Трябва да сме умерени оптимисти за края на пандемията

  • доц гломб-
  • умерени оптимисти-
  • край-
  • пандемията

„Омикрон“ може да изравни „Делта“ по смъртност, казва експертът 

Доц. Гломб: Трябва да сме умерени оптимисти за края на пандемията - 1
Снимка: NovaNews

„Омикрон“ може да изравни „Делта“ по смъртност. Това заяви в bTV Новините вирусологът доц. Любомира Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести. Експертът обясни, че новият вариант по-рядко води до летален изход, но пък заразява повече хора и така „черната“ статистика се изравнява.

Тя обясни, че преди няколко дни от САЩ са засекли тревожни данни. Зад Океана също циркулира предимно „Омикрон“, като смъртността е достигнала 2/3 от интензитета на „Делта“ вълната.
„Това мен ме притесни, защото единствената разлика, която аз виждам с останалите страни, където „Омикрон“ протича сравнително леко, е в степента на ваксинация – в САЩ нямат кой знае колко добра ваксинация, но е значително по-добра от нашата, около 60%“, допълни експертът.

Доц. Гломб коментира и българската статистика, според която четирима от секвенираните с „Омикрон“ у нас са починали, затова гардът не трябва да се снишава. По думите ѝ „Омикрон“ не може „да избяга“ на бързите антигенни тестове, но при новия вариант позитивира чак на втори-трети ден от инфекцията.

Според нея трябва да сме умерени оптимисти относно края на пандемията, защото у нас циркулират и новите по-заразни подварианти на „Омикрон“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мутафчийски

    26 2 Отговор
    Дъще ,аз с тая пандемия те отгледах и изучих ,а ти бързаш да я приключиш!

    Коментиран от #14

  • 2 Fenasi Kerim

    33 1 Отговор
    Почина Люк Монтание! Откривателят на СПИН. Какво ми цитирате какво казала някаква бабичка.
  • 3 Doko

    32 1 Отговор
    Никой не смее да каже в прав текст: здравеопазването в България беше зарязано от герб в продължение на 12 години. Това е причината за големия брой жертви не само от ковида, грипа или каквото и да е. В края на 2020 г. хората умираха по боковите болници, докато ги регистрираха за 10 часа и повече.
  • 4 ТаУмВзе

    14 0 Отговор
    Спокойно де! Ядрена Война за дезинфекция да е! БУХАХАХХА Реалността е тъп виц, разказван от малоумни, които не го разбират.
  • 5 Дуай Липа

    24 1 Отговор
    може това, може онова, а може и да не може. Цялата ви истерия беше закърпена с "може би", а някои баламурници се увредиха за цял живот
  • 6 Стт

    18 1 Отговор
    Изродддддд
  • 7 нннн

    27 1 Отговор
    Нямаме нито един политик или едър бизнесмен, починал от коронавирус. При адекватно лечение е така.

    Коментиран от #9

  • 8 Директно!

    16 1 Отговор
    Тая е 100%ова ромка! Лъжлива и платена! Ще виси със страшна сила някъде по дърветата!
  • 9 Мда

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "нннн":

    Точно. Борисов, Пеевски, Доган и пр. ходят в СофияМед, а не се редят на опашки пред държавните болници, където са регистрирани, не чакат. А пък Теменужка, Нинива, Сашо еврото и пр. сополиви отиват във ВМА със специални грижи, отнемайки леглата на сериозно болните. Факт!
  • 10 Vaccine

    5 2 Отговор
    Защо така наречените доц и проф не погледнат ковид резултатите за неваксинираната 1.2 милиардна Африка за вчера (без френския остров Réunion)? 16К общо, а във вакснат Réunion с население 906000 има 30К положителни. Затова учителите трябва да вземат по-високи заплати от проф. математици, политици и пр. Анализ - нула. Падане по гръб на властта - винаги...

    Коментиран от #17, #20

  • 11 Тъмен субект

    3 0 Отговор
    Еми понеже са повече ваксинирани в щаните затова така става.
  • 12 Картунгел

    12 0 Отговор
    Този кенеф не трябва да го показват.Всички са затвора.Да си го отнесат заради гнусните лъжи които бълват 2 години.
  • 13 гмо-пломб-ова бандемия

    7 2 Отговор
    дуцинт гломб обяснете ни за тад 95 % напълно имунисираните в израел, които ни давахте за пример!
    В израел на 95 % с две дози и бустер чупят рекордите по заразяемост и смъртност, през януари в израел заразените са повече отколкото през цялата 2021 г., а смъртността рязко се покачва.

    Прави ли ви впечатление, че вече няма нито една статия по медии за ударните задължителни ваксания в израел. Като през лятото всеки ден ни ги даваха за пример за гмоекспериментално ваксане?!
    Вижте какво се случва сега там.

    Държавите с над 70 % ваксинирани почват да се усещат и да замазват положението, махат сертификати, задължителни тестове за да намалят броя на рекордно заразените ваксинирани и починалите ваксинирани, като ги пишат от инсулти, инфаркти за да намаляват броя на случаите на заразноболни и починали ваксинирани.
    Явно се усещат какви са резултатите в израел след три гмоекспериментални игли и дози, дето журналистите латото ни ги навираха всеки ден, че първи са изваксали почти 100 % от населението си.

    Както 2 год. с парични бонуси по клинични пътеки доктори, доценти, професоре,хигиенисти пишат масово и “ лекуват“ здрави, хронично болни, с рак в последен стадий, с инсулти, с инфаркти с ковид, починали с ковид за да продават маски, тестове, клинични пътеки, гмоекспериментални игли и дози за стотици милиарди държавни поръчки, премии, бонуси.

    Коментиран от #16, #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Грульо

    8 1 Отговор
    Доцент Тромб пак ръси вироси.
  • 16 Ваксиниран1403

    4 8 Отговор

    До коментар #13 от "гмо-пломб-ова бандемия":

    Само дето в Израел ваксинираните никога не са били 95%, а малко над 70% и далече не всички са реваксинирани.
  • 17 Ваксиниран1403

    2 11 Отговор

    До коментар #10 от "Vaccine":

    Ако не правиш много тестове е напълно нормално и да не откриваш много случаи, но това изобщо не значи че ги няма.И колко теста са направени на този 1.3 милиарда на селение? Между другото за Африка няма дори достоверна статистика дори и за населеното, защото голяма част от страните са толкова изостанали, че няма как да водят такава. Ако очакваш от повечето африкански стани да правят тестове и да водят статистика не си наясно с живота и условията в тези страни ни най-малко.Това е действителността в и България се правят в пъти по-малко тестове от колкото в другите развити страни и истинския размер на епидемията остава скрит както е във всички страни с ниско ниво на тестване, но вируса си взема жертвите без значение дали те ще бъдат официално регистрирани или не.
  • 18 Интензивното

    4 3 Отговор
    Понеже ковид е много смъртоносен всички бизнесмени и политици се набодоха с витамини,за да си развяват ваксинационните паспорти при пътуване с народни пари никой не умря.Реално ваксинираните са 15% и го направиха от страх нищо друго
  • 19 Буха ха

    2 1 Отговор
    Краят на епидемията ще дойде когато Витанката и Лаборанта го обявят.
  • 20 Рошко

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Vaccine":

    Ходят и при лошия ердоган в Турция, знам и за такива случаи.Конкуренцията е жестока може и законно с ковид оферта да гътнат някой политик
  • 21 Рошко

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "гмо-пломб-ова бандемия":

    Е ти пък как еврейка ще да де такъв пример за евреи и то за създадената им от ингилизи държава
  • 22 Гост

    4 1 Отговор
    Циркът свърши, бабо! Вдигайте палатките и шатрите! Вече не сте "интересни" с опитите за всяване на паника! Дано един ден всички медийни "герои" и мисири на пландемията ви застигне справедливо правосъдие!
  • 23 miro

    2 0 Отговор
    ще дойде видов ден и за вас и ще е скоро.