Last news in Fakti

14 Септември, 2022 19:29 2 476 20

Краят на COVID-19 наближава

  • ковид-19-
  • сзо-
  • пандемия-
  • край-
  • борба

Заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус

Краят на COVID-19 наближава - 1
Източник: БГНЕС

Светът никога не е бил в по-добра позиция да сложи край на пандемията от КОВИД-19, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус. В същото време той призова държавите да не намаляват усилията си за борба срещу новия коронавирус, който до момента е причинил смъртта на над шест милиона души, предаде Ройтерс.

"Все още не сме стигнали дотам. Краят (на пандемията) обаче наближава", заяви шефът на СЗО пред репортери на виртуална пресконференция, предаде БТА.

Коментарът му беше най-оптимистичният от страна на здравната агенция на ООН, откакто тя обяви през март 2020 г. ситуацията с новия коронавирус като пандемия, отбелязва Ройтерс.

Вирусът, който се появи в Китай в края на 2019 г., погуби близо 6,5 милиона души от общо 606 милиона заразили се, което доведе до мощни трусове в световната икономика и претоварване на системите за здравеопазване.

Разгръщането на кампании за ваксиниране и терапии помогна да се спре тежестта на заболяването. Смъртните случаи от КОВИД-19 през миналата седмица са били на най-ниското равнище от март 2020 г., по данни на СЗО.

Въпреки това държавите трябва да разгледат внимателно своите политики и да ги укрепят за противодействие на КОВИД-19 и бъдещи вируси, заяви Гебрейесус. Той също така призова държавите да ваксинират 100 процента от хората от високорисковите групи от населението и да продължат да правят тестове.

Шефът на СЗО предупреди за възможността от бъдещи вълни на вируса и каза, че страните трябва да поддържат адекватни запаси от медицинско оборудване и да осигурят достатъчно здравни работници.

Случаите на маймунска шарка също бележат тенденция на спад, но Тедрос призова страните да продължат борбата срещу това заболяване.

Представители на СЗО заявиха миналия месец, че е възможно да се премахне огнището на маймунска едра шарка в Европа, като се засилят ваксинирането и тестването.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ковид

    67 4 Отговор
    ИЗМАМНИЦИ
  • 2 Ковид си отива

    58 2 Отговор
    Защо сте ни измислили нова болест!

    Коментиран от #6

  • 3 Пич

    53 2 Отговор
    Ами , умряха от глад , с тези тъпи санкции !!! Не може да плащат и ковида !!!
  • 4 Превод в ефир

    59 1 Отговор
    Поради тежката руска зима, която се очаква над Европа, цирка с хобита се отлага за неопределено време. Ама вие все пак се бодете!
  • 5 СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести

    65 2 Отговор
    Какво ви каза Мангъра преди 3 години..!?

    Коментиран от #11

  • 6 Caмо cпоко

    36 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ковид си отива":

    Идвa новaтa и подобренa верcия 22ро издaние. При нея вaкcинaтa cе бие вcякa cутрин преди ядене.

    Коментиран от #8

  • 7 А маймунското ?

    29 2 Отговор
    Няма как да не дойде...
    Вече има планове, кога и колко ще са "заболели" и "починали" от него....
  • 8 Друга опасност

    6 18 Отговор

    До коментар #6 от "Caмо cпоко":

    Има една друга, хората са пристрастени към нея - кафето. Уврежда сърцето при прекомерна употреба.
  • 9 СЗО

    13 0 Отговор
    А с него и нашия !
  • 10 Баш софиянец

    55 0 Отговор
    По споменатите по-горе данни при население грубо 7,5 млрд са се заразили по-малко от 10% и са умрели под 1%!!!!!! И заради това затвориха света, съсипаха бизнеси, психиката на милиони, направиха инфлация, инжектираха хората със съмнителни субстанции... Какво е това, ако не зверски фа шизъм?

    Коментиран от #14

  • 11 Пеперуда

    26 0 Отговор

    До коментар #5 от "СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести":

    Като върнем лентата, се случи точно както го каза.
  • 12 Моарейн

    25 0 Отговор
    Наиграхте ли се най-после?
  • 13 000

    2 15 Отговор
    Да, но сега има друго зло - Путя.
  • 14 Никога не е ставало въпрос

    30 0 Отговор

    До коментар #10 от "Баш софиянец":

    За някакви си вируси и медицинска необходимост...
    Лекарите,.специалисти още от самото начало казваха, че нещата се изопачават. Обясняват с някаква медицинска опасност и необходимост нещо, което не представлява изобщо медицински проблем...
    По-скоро задкулисието във ФАЩ организира това за цял свят. Имаше още септември "пробно учение", как биха реагирали по цял свят, ако такъв вирус се появи и името и мястото от където щял да се появи нещо много съвпадаха???
    Май си е фашизъм, ама защо почти всички страни по света играеха в този театър??? Нямат ли някакви национална сигурност и тайни служби да се застъпят за народа си??.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Има нещо друго

    23 0 Отговор
    В САЩ през октомври 2019 са правили учение, което било за това: Ако се появи такъв "вирус", как би реагирал цял свят? Било е да са подготвени за това... И виж, каква случайност? През ноември -декември и "вируса" наистина "се появи"! Може да се прочете повече под думата Event 201 в Ню Йорк...
  • 17 Вижте обаче цифрите

    26 0 Отговор
    се появи в Китай в края на 2019 г., погуби близо 6,5 милиона души от общо 606 милиона заразили се
    Е, дали това е проблем, да се затваря и инжектира цял свят??? При над 8 милиарда население и вече трета година, "върлува" този "свръх опасен вирус" и починалите са само малко над 6 милиона?
    То само в Африка за същото време са умрели повече от ухапване от комари, пък да е имало такава паника и затваряне???
  • 18 БеГемот

    22 0 Отговор
    Добре, че беше доктор Путин да му види сметката...
  • 19 Края наближава

    0 0 Отговор
    А на 2аксините кога.Или Путин ваксинира целиет свят?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.