Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 10:20 1 632 10

Проф. Виткова: Болниците подбират пациенти със скъпи пътеки

  • мими виткова-
  • клинични пътеки-
  • болници

Според Петър Галев има интереси, които стоят зад това да няма единна система за здравна помощ

Проф. Виткова: Болниците подбират пациенти със скъпи пътеки - 1
Снимка: БГНЕС

Недопустимо е да се обикалят четири болници и в крайна сметка пациентът да почине. Това каза проф. Мими Виткова относно поредния случай, при който жена почина, след като обикаля с линейка в търсене на болница.

Проф. Виткова добави, че болниците си подбират пациенти със скъпи пътеки, защото са превърнати в търговци: “Трябва да се променим философията. Не може да продължим с този пазарен уклон. Това променя психиката на работещите в здравната система”, заяви тя.

"Електронните системи на болниците и на спешната помощ не са свързани. Ние наблюдаваме брой легла, специалисти и пациенти на хартия. Но на практика нито има толкова легла, нито толкова специалисти", заяви адвокат Мария Петрова.

Според Петър Галев има интереси, които стоят зад това да няма единна система за здравна помощ. По думите му професията парамедик е унищожена през годините в България.

По думите на адвокат Петрова пазарният принцип е бил наложен като единствен водещ.

Според нея има неравнопоставеност на пациентите – за болните от ковид има повече легла отколкото за други болни.

“Ние сме държавата в Европа с най-много болници. Поставя се въпроса дали ние имаме лекари. Ние допуснахме всяка 3-етажна кооперация да се превърне в болница и да работи по скъпи клинични пътеки”, заяви адв. Петрова.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    11 0 Отговор
    Изкълчен крак от Ковид-19,не ли?🙉🥳🤡🥳🙉
  • 2 ТаУмВзе

    10 0 Отговор
    Геноцид да е! Обаче платен от Робът овца. Щавенето продължава!
  • 3 обот

    13 0 Отговор
    Ама казвайте ги тея работи.

    Коментиран от #4

  • 4 Jacques Yves Moineau

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "обот":

    ... че ние не ги знаем, нали! :)
  • 5 Даааа....

    19 0 Отговор
    За един скенер 10мин. ни вкарват 3 дни в болница. Такава била пътеката. Просто и нелогично. После болниците били препълнени. Ами препълнени са с тъпите им пътеки.
  • 6 КОГА СТАНА

    4 1 Отговор
    ПРОФЕСОР; ПОНЕ ДА СМЕНИ НАКИТИТЕ, АКО ДРУГО НЕ МОЖЕ...
  • 7 АААААААААа

    11 0 Отговор
    Г-жо Виткова, ми всичко туй Вие го измислихте, Вие го въведохте. Когато Вие управлявахте? Ние помним СДС СДС СДС е вечен - ДА ама НЕ? Остана само НЕ ДОМИСЛИЦИТЕ които сътворихте?Така, че си мълчете?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иван

    11 0 Отговор
    Основният проблем за българските лекари и не само за тях е - ЛИПСАТА НА МОРАЛ. Това не може да се подобри нито със заплащане, нито с нови болници, нито с повече коли за спешна помощ. Трябват ни други хора. Тези не стават.
  • 10 Бббйнййй

    4 0 Отговор
    Ти сега ли го разбра теса търговци от 30 години