Last news in Fakti

19 Февруари, 2022 18:15 1 157 10

Сербезова: Информация за случаи на пост-COVID синдром у нас не се събира

  • пост-covid синдром-
  • covid синдром

В утвърдения пакет от здравни дейности, които се заплащат от НЗОК, е включено лечението му

Сербезова: Информация за случаи на пост-COVID синдром у нас не се събира - 1
Снимка: БГНЕС

В Националната ни здравна информационна система и Националната информационна система за борба с COVID-19 не се събира информация за брой случаи на пост-COVID синдром. Това става ясно от отговор на здравния министър Асена Сербезова към народен представител.

От отговора на министъра обаче се разбира, че в утвърдения пакет от здравни дейности, които се заплащат от НЗОК, са включени възможности за провеждане на различни по вид и обхват диагностични и лечебни дейности в извънболничната и болничната медицинска помощ за пациенти със симптоми и отклонения в здравословното състояния, като това включва и пациентите, развили различни по вид заболявания в резултат на прекарана COVID-19 инфекция.

Като пример за хоспитализиране на пациенти с остатъчни здравни проблеми от прекаран коронавирус Сербезова посочва клиничната пътека „Физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи след лечение от COVID19”.

Министърът уточнява, че преценката за необходимите медицински интервенции, включително и за необходимостта от медико-диагностични изследвания и консултации със специалисти, се извършва от лекуващия лекар въз основа на обективните данни за индивидуалното здравословно състояние на конкретния пациент.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    17 1 Отговор
    И що така? Само пари от НЗОК ли се точат за постковид?

    Коментиран от #8

  • 2 Кики

    19 1 Отговор
    Ама ей какъв ковид още бълнуваш , световната фарма мафия дава назад , идват дела за милиарди от застрахователните компании за смъртни случаи от ковид ваксини
  • 3 /////

    16 0 Отговор
    То па понеже има няква друга информация за най-лесно всичко е ковид и пей сърце точат ли точат от касата.
  • 4 Преболедувал вируса

    7 15 Отговор
    Много, много жалко защото симптомите са дълготрайни а може да останат постоянни и опасни за здравето.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 друг преболедувал

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "Преболедувал вируса":

    Всичко е индивидуално и зависи от организма Точно в това отношение нашите лекари куцат и не могат да кажат нищо конкретно, а налучкват.
  • 7 Интензивното

    16 0 Отговор
    Никаква информация не се е събирала никога,защото няма персонал да я събира и предава.Вие си изсмуквате от пръстите постоянни лъжи и ги предавате на подкупените медии.От две години се чудим от къде вземате невярната информация,когато отделенията бяха празни вие ги пълнехте с несъществуващи заразени болни и починали,показвахте снимки и филми на набучени с тръби,каквито винаги е имало в реанимациите постоянно,но не са наредени на поточна линия.Вие сте продължители на измамата защото не я спряхте веднага
  • 8 Бяс

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    У вас има ли нещо да е така, както го пише в учебниците, май няма! У вас, управниците никога не са знаели колко уши имат на главата си, та да се сетят да събират някаква смислена информация, която после да се използва за подобряване на живота на хората. Нали тая министерка беше ГЕРБаджийска директорка на ИАЛ и така си изигра номера, та сега е министърка на промяната, само, че преоблякъл се Илия, та пак в тия! С тоя персионал - толкова!
  • 9 glupak

    8 0 Отговор
    То болници няма , вие за информация бълнувате,Тези дни моя роднина попадна в болницата в Ботевград, Два дни няма лекар, В стаите няма вода, Няма и баня в болницата, Ужас от преди 200години,

    Коментиран от #10

  • 10 КАРАУЛ☝

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "glupak":

    А ЦВЕТАНКА РИЗОВА ИМА ДЖАКУЗИ И СЛУГИНИ В АПАРТАМЕНТА🤔ХОДЕТЕ У ТЯХ