Last news in Fakti

21 Февруари, 2022 18:35 26 051 3

Не игнорирайте тези признаци, показват увреден черен дроб

  • черен дроб-
  • увреждане-
  • признаци-
  • здраве

В ранните стадии на хепатит може да се появи жълтеникаво покритие на предната част на езика

Не игнорирайте тези признаци, показват увреден черен дроб - 1
Снимка: shutterstock

Последствията от увреждане на черния дроб могат да бъдат много опасни, включително и смъртоносни - признаците на лошо здраве на органи обаче може да изглеждат като проява на други, по-малко тежки нарушения, напомнят експерти.

Лекарите настояват да не се пренебрегват промените в тялото, които са признаци на увреждане на черния дроб. Винаги трябва да обръщате голямо внимание на следните проблеми.

Появата на плака по езика

В ранните стадии на хепатит може да се появи жълтеникаво покритие на предната част на езика. Ако патологията, която възниква в органите на храносмилателната система, включително черния дроб, е тежка, плаката е плътна, жълто-зелена на цвят.

Гадене

На неговия фон допълнителен признак на увреждане на черния дроб може да бъде промяна в апетита: може да има отвращение към определени храни. Може да има и епизоди на повръщане, понякога с примес на жлъчка.

Много бледи изпражнения

Загубата на характерен цвят на изпражненията е друг симптом, който е опасно да се игнорира. Това може да показва не само увреждане на черния дроб, но и неблагоприятни процеси в панкреаса и жлъчните пътища. Също така, подобна промяна може да бъде предизвикана от прием на лекарства, голямо количество мазни храни в диетата.

Кървене

Увреждането на черния дроб може да бъде хронично - например хепатитът се развива дълго време без очевидни признаци. Дългосрочната патология засяга съсирването на кръвта, докато могат да се появят всякакви кръвоизливи: от носа, венците, под формата на обилна менструация и т.н.

Цвят на кожата, лигавиците

Кожата става жълтеникава. Хепатит, цироза на черния дроб могат да се проявят като такъв признак.

Горчив вкус в устата

Също така е опасно да се игнорира този симптом. Горчивината в устата, провокирана от проникването на жлъчка от стомаха в хранопровода, се „декларира“ за различни чернодробни заболявания, включително цироза, рак.

Горчивият вкус в устата обаче, както и пожълтяването на кожата, могат да бъдат причинени не само от увреждане на черния дроб. Причините за такива промени са също лекарства, стрес, заболявания на други органи (например стомашно-чревния тракт), обясняват експерти, цитирани от сайта zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    БЛАГОДАРЯ
  • 2 Благой от Чернодробово

    10 5 Отговор
    Имам повдигания ...драйфа ми се като видя рептили. Ужасно е.Повръщам и частици от сърцето си.
  • 3 Онзи

    29 0 Отговор
    Гадовете ни тровят с храните и после казват - увреден ви е черния дроб. Купувайте лекарства.