24 Февруари, 2022 18:25 18 663 5

Наша билка прави чудеса

  • лютива мента-
  • мента-
  • билка-
  • здраве-
  • полезно

Лечебните свойства на лютивата мента

Наша билка прави чудеса - 1
Снимка: shutterstock

Лютивата мента се отличава с антибактериално, противовъзпалително, тонизиращо, нервоуспокоително, спазмолитично и охлаждащо действие.

В древността тази билка е препоръчвана като афродизиращо средство. В народната медицина ментата се използва при болки в стомаха и червата, при жлъчни дискинезии, чернодробни заболявания, при метеоризъм, както и за отстраняване симптомите на интоксикации от стомашно-чревен произход. Макар и по-рядко, ментата се употребява при главоболие, епилепсия, както и при депресия, посочват учените. Ментата и особено ментовото масло се употребява самостоятелно и в комбинации за лечение на хемороиди чрез локално приложение. Много разпространена форма на ментовото масло с хлорофил са препаратите за смучене за премахване лошия дъх на устата.

Тя е от семейство Устноцветни, култивирано многогодишно, хибридно, тревисто растение с разклонено от основата, често тъмновиолетово стъбло, високо 30-90 см. Цъфти през юни-юли, отглеждат се различви сортове.

В България са разпространени 6 диворястящи вида от род Mentha, някои от които се използват в народната медицина, като например бласкунът (Mentha pulegium L.), дивият джоджен (Mentha spicata L.), водният джоджен (Mentha aquatica L.), дълголистният джоджен (Mentha longifolia (L.] Hudson) и др. Използват се листата и стръковете.

Лютивата мента съдържа 1-3% етерично масло с твърде различен състав, в зависимост от сорта и климатичните условия, при които се отглежда. Доброкачествените ментови масла съдържат 50-60% ментол, като част от него (до 20%) е в естерна форма.

Листата, етеричното масло и ментолът възбуждат секреторната функция на стомаха и червата и секрецията на жлъчката, с което стимулират апетита. Едновременно с това действат болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично.

Листата и стръковете се прилагат предимно при храносмилателни разстройства с болки, гадене, повръщане и смущения в храносмилането, при жълтеница и камъни в жлъчния мехур. Листата се прилагат при маточни кръвоизливи, за бани при нервна възбуда, за гаргара при възпаление на венците и др.

Маслото (външно, в спиртен разтвор) се прилага за втриване при главоболие, мигрена, кожни възпаления и за инхалиране при възпаления на дихателните пътища.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мани мани

    14 0 Отговор
    Еми не случайно ЕС иска да бъдт силно ограничени билковите лекарства и добавки... Предпочитат неработещите и скъпи гадорий, които даже вредят страшно много.

    Коментиран от #3

  • 2 Черна котка

    1 1 Отговор
    Мда! Една ментичка е добре за стомаха. На сутринта се ражда крокодила

    Коментиран от #4

  • 3 1234

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "мани мани":

    Така е научиха хората да пият всякакви лекарства на много хора им помогнаха Бог да ги пръсти
  • 4 нннн

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Черна котка":

    Уважавам ментичката. "За стомах, за мерак .." От 1 -2 , даже 3 крокодилът спи и похърква доволен. Въпрос на мярка е.
  • 5 Анонимен

    3 2 Отговор
    Най добре е смес мента с мастика хем пияни хем подпомагащи здравето си