Last news in Fakti

8 Март, 2022 18:31 2 455 5

6000 крачки на ден са напълно достатъчни

  • крачки-
  • ходене-
  • здраве-
  • тренировки-
  • физическа форма

За да сте в добра физическа форма е нужно да се движите

6000 крачки на ден са напълно достатъчни - 1
Снимка: shutterstock

В наши дни хората са убедени, че пътят към дълъг живот в добро здраве започва с 10 000 крачки на ден. За мнозина, свикнали с по-заседнал начин на живот, това условие е трудно постижимо, изисква усилия и го поставят под съмнение.

Чрез анализ на данни от десетки хиляди хора на четири континента, събрани от 15 изследвания, екип учени достига до по-приемливо число - оптималното движение за деня изисква около 6000 крачки, и то в зависимост от възрастта на човека, писа електронното издание ScienceAlert. позовавайки се на изследване публикувано в Lancet Public Health..

Епидемиологът Аманда Палух от университета на Масачузетс в Амхърст и екипът ѝ са изследвали повече от 2000 американци на средна възраст и са установили, че поне 7000 крачки на ден намаляват риска от преждевременна смърт с 50 до 70 на сто.

След това екипът разширява проучването, като анализира данни от вече публикувани изследвания в тази област. Последният им мета-анализ включва информация от здравните досиета на 47 471 възрастни от Азия, Австралия, Европа и Северна Америка. Учените установяват, че 25 на сто от хората, които ходят най-много всеки ден са с 40-53 на сто по-слабо застрашени от преждевременна смърт от 25-те на сто, които ходят най-малко.

За възрастни на и над 60 г. рискът се занижава при 6000-8000 крачки дневно. При повече ходене рискът от преждевременна смърт не намалява.

По-младите хора могат да правят и по-малко крачки на ден, но не са намерени и доказателства, че биха живели по-дълго, ако на ден изминават над 8000 -10 000 крачки.

Половинчасова интензивна физическа активност на ден може да е изключително благоприятна за хората, които седят по-дълго време. Тренировките при възрастните хора поддържат мозъка, сърцата и костите.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    3 1 Отговор
    Ами ако плуваш? Колко плуване на ден?
  • 2 АнтиГост

    1 1 Отговор
    Ако плуваш в басейн с киселина няколко метра ти стигат.
  • 3 Грульо

    0 5 Отговор
    6000 крачки, час и половина на ден пешцедес. Кой ще ходи всеки ден по час и половина, бе? :D

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Зависи от крачката

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Грульо":

    За човек на ръст 1.70 крачката е около 50 см в нормално темпо . Не знам какви изчисления правиш, но според мен 6000 крачки са малко над 3 км в спокойно нормално темпо и равнява на не повече от 45 мон
  • 5 Аз съм

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Грульо":

    По 1.40 мин 8000-9000 крачки. Пеша от работа се връщам, на 51 години съм.