Last news in Fakti

13 Март, 2022 17:42 3 098 2

Как да преодолеем пролетната умора без лекарства

  • пролетна умора-
  • изтощение-
  • лекарства-
  • симптоми-
  • лечение

Липсата на витамини често е признак на пролетната умора

Как да преодолеем пролетната умора без лекарства - 1
Снимка: Shutterstock

Филип Кузменко - лекар, кардиолог и диетолог разказа кои са основните причини за пролетна умора и неразположение през пролетно-есенния период, пише БГНЕС.

Пролетната умора, подобно на есенната слабост, която някои хора изпитват е проблем, с който се сблъскваме, когато настъпят внезапни промени в температурата и хората често настиват. Баналната настинка е една от най-честите причини за неразположение през този период, сигурен е Кузменко.

Но ако хората започват да отделят секрет от носа, когато са навън в студено време, това не означава, че имат хрема и се разболяват, каза лекарят.

"Това е нормална реакция на носните проходи: на фона на студа се произвежда голямо количество слуз, за да се затопли естествено носът, това не е патология. Ако това е придружено от треска и други симптоми - кашлица или възпалено гърло, можем да кажем, че човекът се разболява”.

Съществува мнение, че неразположението през пролетта може да е признак на недостиг на витамини. Въпреки това, отбеляза лекарят, липсата на витамини води до специфични заболявания, които изискват запълване на витаминния дефицит.

Но да се отървете от пролетната умора, като приемате мултивитамини не е достатъчно.

"Ако човек развие симптоми на недостиг на витамини, разбира се, той трябва да ги взема. Но ако усещате пролетна умора, само приемът на таблетки с мултивитамини няма да подобри състоянието ви в по какъвто и да е начин ", каза Кузменко.

"Хората изпитват умора при смяна на сезоните заради нервното изтощение. С настъпването на топлото време и разходките на открито всичко може да се промени към по-добро - настроението ще се подобри и постепенно хората ще могат да се върнат към нормален и по-енергичен начин на живот", каза Кузменко.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка от Копривщица.

    1 7 Отговор
    Още няколко дена и войната вече ще е и в България, така че пролетна умора няма да има защото ще има пролетен глад.

    Коментиран от #2

  • 2 С РАКИЯ

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Врачка от Копривщица.":

    И БАХУР ЕЖТЕ БАХУР ДЪНЕТЕ РАКИЯ И ДЖУМЕРКИ И ЩЕ СТЕ СВЕЖИ КАТО КОРОНЯСАЛИ СЕКТАНТИ!