Last news in Fakti

14 Март, 2022 18:15 9 055 48

Д-р Емилова: Олиото създава предпоставки за инфаркт или инсулт

  • д-р емилова-
  • диетоложка-
  • олио-
  • мнение-
  • инсулт-
  • инфаркт

Популярната диетоложка изрази своето мнение след истерията за намаленото олио

След истерията за намалено олио пред магазините на популярна хранителна верига, коментарите по темата не стихват. Своето мнение даде и популярната диетоложка д-р Емилова, която е противник на екстрахираните мазнини, а в това число влизат както олиото, така и зехтинът, пише woman.bg.

"Чета с нарастващо недоумение новините: безкрайните опашки, битките между хора в магазините за бутилки олио. Тази истерия за олио ми носи огромна тъга. Въпреки, че съм сигурна: на тези опашки няма наши пациенти! Те знаят, че екстрахираните мазнини няма да им донесат нищо добро. Олиото, както и зехтинът, и олиото от царевица и гроздови семки са екстрахирани мазнини - тоест изолирани от цялостната растителна храна: слънчогледово семе, маслини, царевица… В тази екстракция често се използва химия, особено за рафинираното олио." - написа на своята страница във Фейсбук д-р Емилова.

Тя допълни и до какви рискове биха могли да доведат подобен тип мазнини.

"Няма да се впускам в подробности как и по какъв начин храната, която пържим или поливаме с мазнина запушва нашите кръвоносни съдове, как мастните отлагания в кръвоносните съдове създават предпоставки за инфаркт и инсулт - мисля, че всеки трябва да знае това. Както и да помни статистиките за смъртността от инфаркт и инсулт, които ние, българите, оглавяваме. Може би тези факти сега трябва да накарат всеки да преосмисли начина си на хранене. Вече има толкова много рецепти за готвене без мазнина, толкова много уреди, толкова много начини да направите храната вкусна без екстрахирани мазнини! Паста от смлени слънчогледови семки, маслинова паста, пресовано авокадо, различни ядкови пасти… Да, скъпи са. Но здравето е още по-скъпо! Ако не можете без мазнина за салатата, поръсете с оскъдно количество студено пресован зехтин. Но не пържете с него! Можете да опитате да се храните като нас в клиниката - салатата, която ям всеки ден, не съдържа мазнини, нито сол, а е подправена с лимонов сок и пресни ароматни билки. Така се хранят и екипът, и нашите пациенти по програмата “Природосъобразно хранене” - ястия без мазнина и сол, салати без олио и зехтин… И с изненада откриват колко вкусна може да бъде естествената храна. Затова си мисля, че сега е моментът да промените начина си на хранене. Иска ми се да извикам като един служебен премиер в началото на прехода: За Бога, братя, не купувайте олио!"

Диетоложката е на мнение, че никога не е късно човек да промени навиците си за хранене. "И не е вярно, че хората в пенсионна възраст вече не могат да променят хранителните си навици. При нас идват точно такива хора, които след дълги години нездравословно хранене са се сдобили с куп болести, някои обявени за нелечими, например диабет тип две. Като Мария от Карлово, която дойде на 76 г., на инсулин и след лечебното гладуване живя след това до 95 години без инсулин, в добро здраве! Често давам пример на моите лекции и с д-р Бенджамин Спок, автор на прочутата книга за отглеждане на бебетата и малките деца. Когато е на 88 години, д-р Спок започва да страда от здравословни проблеми - задържа течности в белите дробове, развива полиневропатия и неговият лекар го съветва да се подготви с купуване на инвалидна количка. Но д-р Спок решава да промени храненето си, изключва животинските храни и започва да се храни оскъдно само с плодове, зеленчуци и зърнени храни. Само за месец той оздравява и връща енергията си! Още много примери мога да дам, за да подкрепя своето твърдо убеждение: никога не е късно да се промените! Никога не е късно да започнете да се храните разумно, природосъобразно, да си върнете здравето. Това е мярка за интелигентност: там където другите виждат пречки, вие да видите възможности! Бъдете здрави!"


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    44 1 Отговор
    Особено на опашка за олио има много инфаркти.
  • 2 кирило

    32 3 Отговор
    браво спираме го, хем икономия хем здраве
  • 3 Лост

    48 6 Отговор
    Сега и Алена да излезе и каже, че звездите така и говорят. И хората да мирясат малко.
  • 4 Д-р Емилова

    38 3 Отговор
    За бога братя,не купувайте олио за да сте здрави!

    Коментиран от #6, #38

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ихаха

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Д-р Емилова":

    И с пари в джоба
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Зззз

    42 8 Отговор
    Не ставайте за смях с тази пропагандаторка ,защото олио се е употребавало от време онова и то не се пие ,за да предизвиква такива заболявания ,всяко нещо с мяра не вреди . КОЛКО и се плати на тази ,на която мъжът й даде фира внезапно от инфаркт ,той да не е пиел олио под нейно ръководство.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 В Киреча

    12 0 Отговор
    При тези цени със сигурност!
  • 12 Факт

    13 29 Отговор
    Така е др. Емилова ,,,ама колко са тея дето го разбират ? 80% от Българското население няма култура на хранене
  • 13 😷😷😷

    37 3 Отговор
    Некъпаният математик Витанов и широкоразкроеният лаборант Ауспуха, какво смятат по въпроса?
  • 14 Сме‌‌‌‌‌‌‌х

    23 6 Отговор
    хааххаха как ме карате да се смея какво от ПП платиха на тая да я пускат по медиите да уплаши хората да си не купуват олио или да потребяват по малко... какъв е смилата тая изобщо да я показват...
  • 15 Др. Подмиена

    31 3 Отговор
    само тоя бухъл не се беше изказал за оливията
  • 16 Д-р Дебилова

    7 9 Отговор
    Лъже използвайте повече олио за да правите оборот на братята цигани в погребалните агенции
  • 17 ???

    27 1 Отговор
    Може би олиото не е най-полезната мазнина, но да се откажеш от всякакъв вид мазнина е вредно. Пиша га от горчив личен опит.
  • 18 ХА ХА ХА

    25 4 Отговор
    НЕ ПОЗНА , ДОКТОР ЕМИЛОВА !!!!! КИРО , КУКОРЧО , НИНОВА СА ПРЕДПОСТАВКА ЗА ИНСУЛТ И ИНФАРКТ !

    Коментиран от #21

  • 19 Пипи Чорапчето

    27 1 Отговор
    До оня ден капацитети по Ковид ни бяха налазили, от днес - капацитети по "здравословен глад"... не отиват на добре работите;)
    Пак ще затягаме коланите, но ще го правим за здраве - макар че здравословния глад ала Емилова хич не е евтин.;)
  • 20 Иванушка 🇷🇺

    22 5 Отговор
    "..Олиото създава предпоставки за инфаркт или инсулт.." - задъхвайки се каза д-р Емилова бутаща две колички догоре пълни с "мазно" "вредно" Олио 😁
  • 21 Ми........

    12 0 Отговор

    До коментар #18 от "ХА ХА ХА":

    Тая докторка май иска да ходим при нея ....със какво ли ще ни лекува ???
  • 22 Леферов

    33 4 Отговор
    Тази е голяма мента. Проповядва явно вода, а тайно пие вино. Как плющеше някога пържоли в хотела на Гергов на Дружба, а глупаците в съседната зала пиеха чай и мачкаха плодове.

    Коментиран от #29

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 bVlgari

    29 3 Отговор
    Глупости!
    Качественото слънчогледово олио е носител на множество полезни съставки за човешкият организъм."Д-р"Емилова,върни се в 3-ти или даже 2-ри курс по медицина.Там се изучават биохимия и патофизиология.

    Коментиран от #35

  • 25 Гордан Рамзи

    19 2 Отговор
    Не съм съгласен изцяло с др Емилова . Олиото е врдно -ДА факт неоспорим. Не използваме олио за нищо . Но Да ми обяснява че не трябва никаква мазнина дс се слага също е пълна глупост. Това е все едно чета веган - прав е Ама не съвсем . Кравето масло е добър заместител . Студено пресования зехтин от ПЪРВИЧНАТА ОБРАБОТКА - екстра върджин не само че не е вреден но е и изключително полезен и не само за овкусяване НИ И ЗА ГОТВЕНЕ което докторката отхвърля . Тук с нея се разминаване сериозно . Друга глупост която тя също много твърди е че млякото кашйавака и сирената са вредни !! Да - за тези които имат непоносимост към лактозата но за истинските гурмани и ценителите на качеството тези продукти са в топ 20 . И са много полезни за целия организъм . Старая се да разбирам вегетарианците но не и веганите. Старая се да разбирам определени СПЕЦИАЛИСТИ но не и крайните като нея .права е за много неща но не на 100% . Моята тайна - РАЗНООБРАЗНА ХРАНА -БИО-ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТА- качествени вина морски дарове риба френски италиански испански и холандски сирена говеждо качествено месо и всички други меса и дивечови -ПРЕСНИ ОХЛАДЕНИ, плодове зеленчуци разнообразни чисти смутита супер храните , ядките кокосовите масла и кокосово олио , тофу , паста, дом,приготвени сосове тахани семена варива кореноплодни хумус разядки -ВСИЧКО РАЗНООБРАЗНО. И най вече -СПОКОЕН ЖИВОТ БЕЗ СТРЕС. Спорт излизане срещи с нормални позитивни хора и това е!! Ама 90% от българите това което го изброих няма к
  • 26 Др ДИбилова

    4 2 Отговор
    Хахаха
  • 27 Аха така е

    13 1 Отговор
    Ама и Цената му вече също е една от основните предпоставки за инфаркт и инсулт
  • 28 Урюрвкос

    5 1 Отговор
    диетата на аристократите от Бояна е препечена филия от хляб (финно бяло брашно без трици) и свинска мас
  • 29 Онзи

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Леферов":

    Имаш халюцинации плюс малко деменция ,да
  • 30 Мамул

    15 1 Отговор
    От здравословното гладуване на Лидия Ковачева, тази приспособи една комерсиална отслабваща диета с чайове, същността на която е да държат гладни превзети персони които не могат сами да контролират храненето си. Извън безбожно скъпите похвати в дебелариумите си е спорна компетенцията й относно гладолечение и природосъобразен некомерсиален живот.
  • 31 егати

    18 3 Отговор
    Голямата диетоложка преди време съм я виждал в голям хипермаркет да пълни количката с паржоли и филета и все "здравословни" продукти,но докато има балами да и плащат по някоя друга хилядарка за седмица и да ги тъпче с ябълки и да друсат хора,ще папа жената.А ако я питаш сигурно само моркови рупа:)
  • 32 БОРУНА ЛОМ

    7 1 Отговор
    И СВИНСКО ТО ВРЕДНО! РАКИЯТА И ТЯ! О.. ДИ У ЛЕВО
  • 33 Конспиролог

    15 1 Отговор
    Ма, таз много хитра пача излезе! Държи заблудените дебелаци в клиниката си под ключ и гладни, пък тя маа джумерки и бахур с червено вино! Таз шия нейната не е от трушия, пък вие и вярвайте на лъжите!
  • 34 Хи хи хи

    6 4 Отговор
    И червения пипер отново щял да липсва. Утре в Кауфланд, сутрин рано.😂😂😂
  • 35 3333

    9 7 Отговор

    До коментар #24 от "bVlgari":

    В рафинираното олио няма нищо полезно.

    Коментиран от #39

  • 36 абв

    11 5 Отговор
    Консумацията на олио кара организма сам да произвежда свръх количество HDL холестерол, който олиото иначе не съдържа в себе си, този холестерол запушва кръвоносните съдове. Освен това 60% от мазнините в олиото са Омега 6, коѝто в такива големи количества предизвикват възпаления в организма, понеже се нарушава баланса между Омега 6 и Омега 3, коѝто пък имат противовъзпалителен ефект. Само една лъжица олио е много над нужната дневна доза. Като цяло високата консумация на добавени мазнини нарушава въглехидратната обмяна и човек започва да дебелее от въглехидратите от коѝто при нормален метаболизъм не се дебелее.

    Коментиран от #41

  • 37 още не разбирам

    5 1 Отговор
    защо го пиете това олио били готвили какво готвите с олио манджа с компири и една бутилка олио
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 bVlgari

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "3333":

    Нищо.Освен Омега 6 и 9.Лецитин и Вит Е.Вземи си една Уикипедия,преди са ръсиш тъпоти,моля.
  • 40 Вальо Кюмюра

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "В.Г.З.":

    Картофките със свинска мас ;-)
  • 41 Един умен човек тука!

    4 2 Отговор

    До коментар #36 от "абв":

    Всичко останало неграмотници 😇
  • 42 Анонимен

    5 2 Отговор
    Вслушайте се в съветите на умните. На запад същото го потвърдиха за олиото. Подкрепа от мен за Доктор Емилова:...

    Коментиран от #43

  • 43 От опашката за олио

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Анонимен":

    А салатата за пърцуцата с ко да я осипя,бре жена?
  • 44 кфоп

    0 3 Отговор
    Пак глупости, че има и хора да им "уйдисват" на акъла. Я се съвземете бе! От както се помня, това е очевиден факт! Но не това е смешното. Вдигнаха цената на олиото и взеха срещу него да говорят, автомобилите по същия начин ;) скоро и от въздуха ще почнат да ви отказват, че видиш ли имал окислително-редукционни свойства. :D
    Самолетите дето "бълват" облаци от водни пари със високо съдържание, на каквото ви идва на ум от биохимията?!?
  • 45 цербер

    3 0 Отговор
    Своето мнение даде и популярната диетоложка д-р Емилова, която е противничка на екстрахираните мазнини, а в това число влизат както олиото, така и зехтинът, пише woman.bg.
  • 46 ганю

    2 0 Отговор
    колко папагалчета сте видели с инсулт?
    не е там проблема големи сте гюмуши
    ракия му е майката
  • 47 miro

    2 0 Отговор
    много умници родила нашата държава и то кой от кай по по най.само да попитам дали са вредни инжектоплякторчетата и колко.
  • 48 МАЛКА пенсИЯ

    3 0 Отговор
    Значи,правилно,го увеличиха.НО ПАЧКИТЕКОИТО ПРИБРАХА,ОТ НАРОДА,НЕ СА ВРЕДНИ.!